Ilka Štuhec in kirurg Niklaus Friedrich ob prihodu na novinarsko konferenco na univerzitetni kliniki v Baslu. Foto: EPA
Ilka Štuhec in kirurg Niklaus Friedrich ob prihodu na novinarsko konferenco na univerzitetni kliniki v Baslu. Foto: EPA
Štuhčeva po operaciji že nasmejana in z novimi cilji

Kirurg Niklaus Friedrich, ki je Štuhčevo v Baslu operiral v četrtek, je dejal, da je operacija uspela. Štuhčeva bo za vrnitev na tekmovalno raven potrebovala šest mesecev, še tri mesece pa bo potrebovala za vrhunsko formo, ki jo je pokazala v lanski sezoni, ko je med drugim postala svetovna prvakinja v smuku.

"Kljub odlično opravljenemu delu celotne ekipe prof. Niklausa Friedericha je moja sezona končana. Želim si popolnega okrevanja in poznejše uspešne vrnitve na sneg," so bile uvodne besede Ilke Štuhec na tiskovni konferenci v Baslu.

Operativni poseg je uspel v popolnosti
"Čeprav si nisem želela, da bi bilo moje sezone konec, še preden se je sploh začela, pa sem toliko bolj zadovoljna z izidom operativnega posega, ki je po prepričanju odlične ekipe prof. Niklausa Friedericha uspel v popolnosti,"
je nadaljevala Štuhčeva.

Na vprašanje, ali še čuti bolečine, je dejala: "Malo je boleče, glede na to, da še ni minilo veliko časa. Koleno poskušam malo razgibavati, hladim in čakam, da bo boljše. Med operacijo sem spala, tako da ne vem, kako je šlo, zdravnik pravi, da je bilo vse v redu. Tudi Anja, ki je bila vseskozi zraven, je rekla, da je šlo vse gladko. Verjamem, da so naredili vse najboljše možno."

Že v mladosti oziroma na začetku članske kariere so jo spremljale zdravstvene težave, ob ponovitvi teh je vsekakor žalostna. "Zelo sem razočarana, da bom izpustila olimpijsko sezono, ampak zdaj je, kar je. Treba se je zdaj s tem spopasti, postaviti nove cilje in jih doseči," je dejala Štajerka.

Štuhčevi zdaj najbolj pomagajo spodbudne besede, ki jih na daljavo prejema iz domovine. "Hvala lepa vsem za vsa pozitivna sporočila in za lepe želje, ki jih prejemam v teh dneh. Zagotovo se to čuti, je boljše, pomaga in se veselim, da me ljubitelji smučanja podpirajo tudi zdaj," je še dejala slovenska smučarka.

Na tekmovalno raven v šestih mesecih
"Zagotovo si je Ilka želela kakšno lepše darilo za rojstni dan. V približno šestih mesecih se bo lahko vrnila na tekmovalno raven, v devetih mesecih bo lahko znova konkurirala svetovnemu vrhu. Je pa tekmovalne sezone 2017/18 kot tudi olimpijskih iger v Južni Koreji zanjo že konec,"
je novico o končani sezoni najboljše slovenske alpske smučarke potrdil tudi Friederich.

Prepričan sem, da se bo vrnila med najboljše
Strokovnjak je tudi ocenil, kako dolgo bo trajala rehabilitacija. "Mislim, da bo čez šest mesecev po posegu znova lahko tekmovala, za uvrstitve med top pet pa bo potrebovala nekje devet mesecev. Verjamem, da bo nekoč znova smučala na svetovni ravni. To dokazuje tudi njeno desno koleno, na katerem je že imela pet operacij in tudi tokrat sem popolnoma prepričan, da se bo vrnila med najboljše," je še dejal Friedrich.

Usoden trening slaloma v Pitztalu
Štuhčeva si je sprednje križne vezi levega kolena poškodovala na nedeljskem treningu slaloma v Pitztalu. Mariborčanka je imela srečo v nesreči, saj so pogačica, hrustanec in meniskus ostali nepoškodovani.

Štuhčeva po operaciji že nasmejana in z novimi cilji