Ilka Štuhec bo v novo sezono vstopila z novim trenerjem. Foto: Reuters
Ilka Štuhec bo v novo sezono vstopila z novim trenerjem. Foto: Reuters

"Preprosto sem prišla do točke, ko potrebujem spremembo. Odločila sem se, da v prihodnje ne bom sodelovala z Gregom in Anjo. V športu je tako, da je včasih treba sprejemati težke in zahtevne odločitve. Ta je bila ena izmed zelo, zelo težkih. Grega in Anja sta bila z nami v ogromno trenutkih, prestali smo zelo veliko in res sem jima zelo hvaležna, ampak zdaj jima želim vse najboljše v nadaljevanju njunih karier," je Ilka povedala zbranim novinarjem s cmokom v grlu. Ob njej je sedela vodja ekipe, mama Darja Črnko.

Štuhčeva ne bo hitela z iskanjem novega trenerja

Odločitev je sprejela sama
"To odločitev sem sprejela sama. Moja mama nima nič pri tem. Ekipa mora funkcionirati tako, da sem jaz zadovoljna. Tudi mama ve, da če kdaj ne bi mogla sodelovati po strokovni poti, bi se razšli. Jaz sem tista, ki sprejema odločitve, ne glede na to, da je ona vodja ekipe. In nisva tako povezani, imava še vedno tudi Aleša in vse druge, seveda. Odločitev je bila zelo težka," je povedala Štuhčeva.

Kdo bo v njeni ekipi v prihodnji sezoni, še ni znano, pogovori pa že potekajo. V ekipi ostaja serviser Aleš Sopotnik.

Tako Koštomaj kot Šešumova sta bila del ekipe Ilke Štuhec na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu leta 2017 in na letošnjem svetovnem prvenstvu v Areju, na katerih je osvojila naslova svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

Z obema je prav tako sodelovala v najuspešnejši sezoni 2016/17, ki jo je končala tudi z osvojenim malim kristalnim globusom v smukaškem seštevku in seštevku kombinacije.

Odziv Koštomaja in Šešumove
Koštomaj in Šešumova sta dejala, da je bila prekinitev sodelovanja sporazumna. Oba sta hvaležna, da sta bila del Ilkine ekipe. "Najprej bi se želel Darji in Ilki zahvaliti za izkazano zaupanje pred štirimi leti, ko sta me povabili v svoj samostojni projekt. Vsi smo se vrgli vanj več kot stoodstotno in rezultate oziroma zgodbo poznate vsi. Za vse nas so bili to trenutki in čustva, ki bodo ostala za vedno. Nekaj, kar imamo resnično le mi, vpeti v to zgodbo. In v tem trenutku najlepša hvala obema. Ilka tebi, izredni šampionki in neumorni borki, ter tebi Darja, motorju ekipe in vizionarki," se je odzval Koštomaj.

Štuhčeva v novo sezono brez Koštomaja in Šešumove

"A kot vse v življenju ima tudi ta zgodba nekakšen konec. Vsaj kar se tiče našega sodelovanja. Verjamem, da bomo, od sedaj vsak po svoje, ponovno lovili nove izzive in športne cilje ter našli poti do njih. Še enkrat iskrena hvala tudi vsem ostalim sodelavcem in vpletenim, ki so pomagali in prispevali pomemben delež v tej naši zgodbi," je sklenil Koštomaj.

Anja Šešum je veljala za tesno zaupnico v ekipi Štuhčeve, konec sodelovanja pa je označila za sporazumnega: "Zelo sem hvaležna in štejem si v čast, da sem bila del Ilkine ekipe. Veliko sem se naučila in ponosna sem na svoje delo, tako pri kondicijski pripravi kot pri rehabilitaciji, da se je bila Ilka po poškodbi zmožna vrniti na najvišja mesta."

"Po štirih letih je prišel čas za sporazumen razhod in nove izzive. Ilki in ekipi želim veliko uspehov v prihajajočih sezonah, prepričana sem, da jih bo še veliko, ker je velika športnica," je povedala Šešumova.

Štuhčeva v naslednjo zimo z novo ekipo

Okrevanje poteka po predvidevanjih
28-letna Štuhčeva je pred novinarje stopila prvič po februarski poškodbi kolena v Crans Montani, prvi tekmi po svetovnem prvenstvu na Švedskem. Padec je za Mariborčanko pomenil konec sezone, a poškodba ni bila tako huda, da bi bila potrebna operacija.

Še vedno nosi opornico. "Pred desetimi dnevi sem bila spet pri zdravniku Friedrichu. Križna vez se odlično celi. Operacijo res ne bo potrebna, kar smo si vsi močno želeli. Še vedno sem robocop, tako bo tudi naslednje štiri tedne. Pri neoperirani zadnji križni vezi je vse še bolj zapleteno. Nikoli ne veš, kje si. Gre za nespecifično poškodbo. Seveda imamo nekatere smernice, ampak veliko stvari se dogaja na občutek. Več bo znano konec aprila po naslednji kontroli," je o stanju poškodbe povedala Štuhčeva.