Ilka Štuhec se bo 30. novembra po 621 dneh vrnila v svetovni pokal. Foto: EPA
Ilka Štuhec se bo 30. novembra po 621 dneh vrnila v svetovni pokal. Foto: EPA
Lindsey Vonn je napovedala, da bo letošnja sezona njena zadnja. V ospredju bo lov na Stenmarkov rekord 86 zmag v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

Prav v Kanadi je Ilka Štuhec z dvema zmagama v svetovnem pokalu zmagovito začela meteorski vzpon in uspela ji je daleč najboljša sezona v karieri, katere krona je bil naslov svetovne prvakinje v smuku. V lanski sezoni jo je ustavila huda poškodba kolena, ki pa je zdaj že pozabljena. Nazadnje je bila na startu v svetovnem pokalu 19. marca lani v Aspnu. Po treningu v Pitztalu prejšnji teden se bo Štuhčeva pripravljala v okolici Lake Louisa, kjer bo 30. novembra prvi smuk sezone.

S pozitivno tremo pričakati prve tekme
"Z zadnjim tednom priprav na ledeniku v Pitztalu sem zelo zadovoljna. Čeprav je zapadlo kar nekaj snega in je bila podlaga mehka, smo iztisnili največ, predvsem so me navdušili spusti po največji strmini. Manjkajo še zadnje podrobnosti, da bom res lahko sproščena in pripravljena, predvsem pa, da si bom zaupala ob spustu po progi," je na svoji spletni strani poudarila Mariborčanka.

Pred uradno vrnitvijo v svetovni pokal treme ne čuti: "Do tekem je vendarle ostalo še nekaj dni, verjamem pa, da bodo zadnji dnevi drugačni. Upam na pozitivno tremo, ki človeka žene naprej in ga dodatno motivira."

Trenirala tudi z moško reprezentanco
Z opravljenim v pripravljalnem obdobju je zadovoljen tudi trener Grega Koštomaj: "Razmere so bile ugodne z izjemo zadnjega obdobja, ko je bilo na trenutke preveč snega in drugič premalo. Kljub temu smo imeli v Pitztalu na ledeniku veliko prostora, trenirali smo s slovensko moško reprezentanco, zato je tudi ta sklop minil dobro."

Zdaj bo v ospredju kakovost smučanja
"Na treningih v Lake Louisu bomo dobili konkretnejše odgovore, dejansko pa se s konkurenco niti ne ukvarjamo. Sklop zadnjih priprav v Kanadi bo bolj ali manj namenjen simulaciji tekmovalnih razmer. Ne bo šlo več za toliko ponovitev, temveč za kakovost izvedbe in pripravo na tekmovanje. Upam na dobre razmere, menda ni pričakovati pretirane gneče. Želimo si kakovostno in v miru izkoristiti zadnji teden,
" je še pojasnil Koštomaj.

Ob odsotnosti Štuhčeve je smukaški mali globus dobila Italijanka Sofia Goggia, ki je slavila tudi na olimpijskem smuku. Italijanka bo izpustila uvodne preizkušnje sezone zaradi poškodbe, ki jo je dobila prejšnji mesec. V karavano se bo po napovedih vrnila šele januarja.

V Kanadi bo svojo zadnjo sezono v karieri začela Američanka Lindsey Vonn, ki bo v novi sezoni skušala preseči rekord slovitega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je zmagal na 86 tekmah za svetovni pokal, Vonnova je doslej zbrala 82 zmag. Seveda ji bo ta načrt skušala pokvariti prva slovenska adutinja v novi zimi.