Za Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem je uspešno poletje, medtem ko Jurij Tepeš s poletnim delom sezone ni zadovoljen. Foto: BoBo
Za Petrom Prevcem in Robertom Kranjcem je uspešno poletje, medtem ko Jurij Tepeš s poletnim delom sezone ni zadovoljen. Foto: BoBo
Goran Janus
Glavni trener Goran Janus je optimist pred začetkom nove (zimske) sezone v smučarskih skokih. Foto: Aleš Fevžer
Skakalci optimistično v novo sezono

V skakalnem taboru so zadovoljni z razpletom letošnje poletne sezone na plastičnih skakalnicah, zato bodo lahko nekoliko razbremenjeni pričakali začetek "prave" zimske sezone.

Kranjec, Prevc, Semenič in Rogljeva med deset
Kar trije člani reprezentance so v skupnem seštevku poletne velike nagrade sezono končali v prvi deseterici. Robert Kranjec je bil tretji, Peter Prevc šesti in Anže Semenič osmi. Brez stopničk so ostale članice ženske skakalne ekipe. Najbližje stopničkam je bila Špela Rogelj s četrtim mestom v Almatyju. Sezono je kot najboljša Slovenka sklenila na sedmem mestu.

Šest steklenic penine za šest stopničk
Razlogov za proslavljanje uspeha je bilo kar nekaj. Kranjec, ki je finale v Hinzenbachu izpustil, je navdušil s tremi drugimi mesti. Prevc, izpustil je šest tekem, je bil prav tako trikrat na stopničkah, dvakrat drugi in enkrat tretji. Slovenija je v pokalu narodov poletno veliko nagrado sklenila na četrtem mestu. Člane reprezentance je zato na mizi ob druženju z novinarji v ogrevalni sobi na vrhu letalnice bratov Gorišek pričakalo šest steklenic penine za šest stopničk v poletni sezoni.

Zmage sicer ni bilo nobene, a ne glede na to, skakalci in člani strokovnega štaba z veliko optimizma zrejo v novo tekmovalno sezono, v kateri pričakujejo, da bodo znova krojili razmere povsem na vrhu ter bodo primanjkljaj poletnih zmag nadomestili pozimi.

Prvič poleti trije med deset
"Do zdaj se še ni zgodilo, da bi bili na koncu v poletni veliki nagradi trije v deseterici, je pa tudi res, da je bilo v zadnjih dveh sezonah več fantov v točkah. Slaba dva meseca imamo do prvih tekem, več se bomo morali posvetiti tehniki, fini motoriki in intenzivnosti. Vsekakor vsi delamo za to, da bo zima odlična, ne le dobra,"
je povedal glavni trener moške skakalne ekipe Goran Janus.

Navdušil je Kranjec, ki se je vrnil po težavah in je po mnenju glavnega trenerja veliko sam pri sebi naredil pri dvigu samozavesti: "Na začetku nisem imel takšnega zaupanja in so se mi tekme podirale, ko pa sem prestal določeno količino tekem in ni bilo več toliko tekmovalne vznemirjenosti, je bilo kar v redu."

Prevc: Poletje se mi je lepše izšlo
Peter Prevc
, ki je prejšnjo sezono zimskega svetovnega pokala končal na skupno drugem mestu, je na tistih tekmah, ki se jih je udeležil, dokazal, da je lahko zelo konkurenčen tudi na plastičnih skakalnicah: "Letos se mi je poletje veliko lepše izšlo, na začetnih tekmah v Wisli in Hinterzartnu mi ni šlo najbolje, zato pa je s Courchevelom bolje steklo, najboljše pa sem prihranil za finale, tako da grem lahko umirjeno na priprave za zimo."

Tepeš računa, da bo pozimi ujel formo
Jurij Tepeš,
ki je lani v Planici navdušil z zmagovalnimi lepimi dolgimi skoki, nad poletjem ni bil pretirano navdušen: "Treba se je pripraviti na vse zimske tekme, Planica je popolnoma na koncu, daleč od tega, da bi že zdaj razmišljal o Planici. Pripravljenost gre na boljše, poleti je bila na zelo nizki ravni, skakal sem zelo slabo, se počasi dvigam in upam, da bom pozimi lahko stopil v korak s svetovnim pokalom."

Na novinarski konferenci je svojo skakalno upokojitev napovedala Anja Tepeš, ki se bo zdaj posvetila študiju.

Skakalci optimistično v novo sezono