Devet tekem pred koncem je Tina Maze zbrala 1.844 točk. Magična meja lahko pade že konec tedna v Garmischu, kjer bodo na sporedu smuk in dva superveleslaloma. Foto: EPA
Devet tekem pred koncem je Tina Maze zbrala 1.844 točk. Magična meja lahko pade že konec tedna v Garmischu, kjer bodo na sporedu smuk in dva superveleslaloma. Foto: EPA
Tina Maze
Slovenija je 13. država z velikim kristalnim globusom. Foto: EPA

Pravi primat in vsestranskost v tem športu se izkažeta v osvojitvi skupnega seštevka svetovnega pokala – seštevka tekem v vseh disciplinah, v vseh mogočih razmerah, v pet mesecev trajajočem, fizično in psihično izčrpavajočem boju. Če bo šlo tako naprej, bo Tina Maze do konca sezone osvojila še nekaj malih globusov in krepko presegla točkovni rekord 2.000 točk.

Morda celo tako zelo presegla, da bodo morali spremeniti pravila točkovanja, da bi bil lahko njen rekord ogrožen; tako kot so si nekoč morali izmisliti nove discipline, da bi ustavili pohod Ingemarja Stenmarka, in kot so pozneje morali spremeniti točkovanje, da bi lahko porušili njegove rekorde. Tisti, po katerih se prilagajajo pravila, so res pravi velikani športa, in trenutno se zdi, da jih bodo morali v naslednjih letih spremeniti, če bodo hoteli zrušiti rekorde Tine Maze.

Tudi v formuli 1 so morali svoj čas spremeniti točkovanje, da imajo dirkači danes sploh možnost rušiti rekorde velikana Michaela Schumacherja, je pa v današnjem vrhunskem športu takšna prevlada že sama po sebi čudež, saj odloča toliko dejavnikov, toliko drobnih stvari, da je neverjetno, da nekdo lahko prevladuje toliko tekem zapored in v toliko različnih disciplinah kot Tina Maze.

Ko že omenjamo formulo 1 – v elitnem avtomobilističnem športu na razglasitvah najprej zaigrajo himno športnika in nato še moštva. V športnem in prijateljskem sosedskem duhu bi bilo izjemno na včerajšnji zmagoviti dan v Savojskih Alpah po Zdravljici slišati še italijansko himno v čast ekipi Team to aMaze, v kateri živijo in dihajo s Tino Fratelli d'Italia oziroma italijanski bratje: Andrea Massi, Livio Magoni in Andrea Vianello. In ob tem ne bi nihče pozabil, da je Tina Maze naša, da prihaja s Koroškega, da je rojena v enem najbolj smučarskih krajev v Črni, da so za njen vzpon zaslužni starši, pa slovenski trenerji v vseh selekcijah na poti do trenutne samostojne ekipe, predvsem pa sama s talentom, ki ga ni pustila spati, ampak ga izkoristila do skrajnosti. Tako je Slovenija postala 13. država z velikim globusom.

Ali lahko rečemo, da takšne sezone ne bo nikoli več? Ne moremo. Tudi lani ni nihče verjel Andrei Massiju, ki je napovedal, da bo letos osvojila 2000 točk. Zagotovo Tina še ni pokurila vsega goriva in ga bo kaj ostalo tudi za naslednje sezone. Vendar vsakdo, ki deluje na najvišjih obratih, nekoč pregori. Pregorela je Janica Kostelić, pregorela je Lindsey Vonn, Tina pa je morala dlje čakati na svoj primat in bo še nekaj časa želela vztrajati na vrhu. Kdaj bo prišla prek točke zenita, torej ve le sama. Od tu naprej bo vse v njeni glavi, da bi ji le zdravje služilo tako kot doslej.

Igor Tominec