Marcel Hirscher je v letošnji sezoni zmagal na veleslalomu v Val d'Iseru in na slalomu v Madonni di Campiglio. Foto: Reuters
Marcel Hirscher je v letošnji sezoni zmagal na veleslalomu v Val d'Iseru in na slalomu v Madonni di Campiglio. Foto: Reuters

Nič kaj prijetni podatki za najbolj smučarsko deželo, ki bo februarja gostila svetovno prvenstvo! V letošnji sezoni je bilo do danes 27 tekem, 13 moških in 14 ženskih. Avstrija se lahko pohvali le z dvema zmagama Marcela Hirscherja in eno Kathtrin Zettel. To je najmanj po sezoni 1991/92, ko moškemu delu reprezentance ni uspela nobena zmaga in je čast delno rešila le Petra Kronberger z zmago na smuku v Serre Chevalieru tik pred božičem.

Super G, 21. 12. 1998: 9 Avstrijcev med prvih 9
Avstrijci so bili najuspešnejši v sezoni 1998/99. Takrat so Hermann Maier, Alexandra Meissnitzer in preostali dobili več kot polovico tekem (14 od 26), ki so bile na sporedu pred 25. decembrom. Vrhunec je bil superveleslalom 21. decembra leta 1998, ko so v Innsbrucku zasedli prvih devet mest. Zmagal je Hermann Maier, drugi je bil Christian Mayer, tretji Fritz Strobl, na mestih od štiri do devet pa so bili Stephan Eberharter, Rainer Salzgeber, Hans Knauss, Patrick Wirth, Andreas Schifferer in Werner Franz. Najboljši Slovenec je bil Andrej Jerman, 33.

Tina Maze je na svojem blogu zapisala, da se je pred nadaljevanjem sezone (Semmering bo v soboto in nedeljo gostil obe tehnični disciplini) sproščala na Primorskem: "Dva dneva sem preživela na obali, tako da se spet počutim super! Zdaj je čas, da se ponovno podamo naprej."

Pritisk pred SP-jem prevelik?
Predsednik avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel opravičilo za slabše rezultate delno išče tudi v tem, da so tekmovalci nervozni, ker si tako zelo želijo uvrstitve v reprezentanco za svetovno prvenstvo v Schladmingu. V pokalu narodov je sicer Avstrija zanesljivo na vrhu, saj ima 4.141 točk, na drugem mestu pa so ZDA z 2.376 točkami. Slovenija je sedma, s 1.227 točkami je tik pred Norveško. Seveda je to predvsem zasluga neverjetne serije Tine Maze, ki ima že 919 točk in je zbrala več zmag kot celotna avstrijska reprezentanca (5).