Primož Peterka je dobil 15 tekem za svetovni pokal in dvakrat dvignil kristalni globus. S svojimi izkušnjami bo zdaj pomagal ženski skakalni reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Peterka je dobil 15 tekem za svetovni pokal in dvakrat dvignil kristalni globus. S svojimi izkušnjami bo zdaj pomagal ženski skakalni reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Peterka
Na poslovilno tekmo je povabil skakalce, s katerimi je v drugi polovici 90. let krojil svetovni vrh, med drugim tudi Andreasa Goldbergerja in Dietra Thomo. Foto: EPA
Primož Peterka in njegov sin Maj
9-letni Primožev sin Maj za zdaj ne kaže želje, da bi šel po očetovi poti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Maja Vtič, Urška Bogataj, Špela Rogelj, Eva Logar, Anja Tepeš in Manja Pograjc.
Slovenija ima izjemno obetaven rod skakalk, ki je sposoben v Sočiju osvojiti olimpijsko medaljo. Foto: SZS/Andreja Prel

Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih je med letošnjimi planiškimi poleti sporočil, da končuje kariero. Poslovilne skoke bo naredil 2. julija v Kranju. Načrte je predstavil na novinarski konferenci, na kateri nam je tudi zaupal, kako se je privadil na vlogo trenerja. 32-letni Peterka v ženski reprezentanci pomaga Matjažu Triplatu, medtem pa prebira strokovno literaturo in se pripravlja, da bo pridobil še A-licenco.


Se veselite poslovilne tekme?
Ne, ker to bo res konec kariere.

Gotovo pa ste veseli, da ostajate v skokih kot trener!
Seveda, skoki so moje življenje. Upam, da bom lahko z izkušnjami pomagal mladim skakalkam do čim boljših rezultatov. Spoznal sem jih in so me pozitivno presenetile. V naslednji sezoni bodo imele prvič svetovni pokal, leta 2014 bodo ženski skoki tudi v programu olimpijskih iger. Punce so motivirane, jaz tudi.

Imate kakšne težave?
Res je, da se še privajam in da mi iz rok letijo kamere, svinčniki in listi, ampak - bo že.

Ste naredili vse potrebne trenerske izpite? Je literature veliko?
Lani sem naredil C-licenco, letos B-licenco, naslednje leto sledi še A. Knjig je veliko in so zelo debele, ampak je zanimivo, da še z druge strani spoznam smučarske skoke. Sicer pa se je treba vse življenje izobraževati in slediti spremembam.

Ali z dekleti delate v rokavicah in jim popuščate?
Ne. Ko sem bil zraven na prvem treningu, sem ostal brez besed. Punce trenirajo od 8.30 do 22. ure, brez ene pritožbe. Vmes je le čas za kosilo in 45 minut za počitek.

Je treba kdaj zvišati glas ali uporabiti celo kletvico?
Kletvice so prepovedane. Tudi "off the record". Sledi tudi kazen. To velja tako za punce kot zame in Matjaža. Že lani je Matjaž vzpostavil takšen sistem in se ga držimo.

Kakšni so občutki, ko v vlogi trenerja stojite ob skakalnici?
Minuli vikend sem bil na pripravah v Beljaku in ko sem gledal, kako skačejo mimo mene, me je kar stisnilo.

Ko je Smučarska zveza sporočila, da boste postali trener, so zapisali, da boste pomagali mladincem. Kako to, da zdaj sodelujete z žensko reprezentanco?
Ozadja ne poznam, se pa lahko od Matjaža Triplata samo veliko naučim, le poslušati ga moram.

Že veste, kako točno bo potekala poslovilna tekma?
Skočil bom trikrat, je pa še skrivnost, na kakšen način in s katerega zaletnega mesta. Vse skupaj bo tudi zame presenečenje, bodo pa gledalci sodelovali pri tem presenečenju. Pripravljamo pester program, zanimivo bo.

Se sploh kaj pripravljate na svoje zadnje skoke?
Ne. Le v Innsbrucku in v Zakopanah sem skakal, tudi fizično ne bom najbolje pripravljen. Sodelujem pa pri organizaciji tekme, pri programu. Z Andreasom Goldbergerjem sva se na primer dobila prejšnji teden. Povabil sem tudi prijatelje iz drugih športov. Gledalci bodo imeli kaj videti, to se splača doživeti.

Kakšen je bil odziv tujih skakalcev?
Problem je, ker so do dogodka le še trije tedni in so njihovi urniki zasedeni, ampak ker je to sobota in bo tekma pozno popoldne, pričakujem, da bo prišlo veliko povabljenih.

Povabili ste tudi nekdanjega nogometnega asa Zlatka Zahovića. Kako sta se spoznala?
Srečavala sva se ob raznih prireditvah in se večkrat pogovarjala. Ko bi se moral ostriči, sva se našla, ker je imel tudi on težave. Usedla sva se in se pogovorila, dal mi je kakšen nasvet.

Imate slabe spomine na dni, ko je vodstvo reprezentance zahtevalo, da si skrajšate lasje?
Ne, nobenih slabih spominov ni. Pač, bil sem trmast in mlad, zgodba je pozabljena.

Ste se po koncu kariere že kaj zredili?
Tehtnica ne dela.

Se hecate?
Ne, res, baterija je crknila, ampak nalašč ne grem kupiti novih.

Veliko jeste?
Ne, to sem pa presenečen - jem manj, kot sem včasih. Ni treningov in ne potrebujem toliko hrane. Pa še čas je problem. Leteči sem od jutra do večera.

Kakšen dokumentarni film pripravljajo na TV Slovenija in kdaj bo na sporedu?
6. julija ob osmih zvečer. To bo dokumentarec o zmagi na novoletni turneji, o mojem poletu prek 200 metrov ... Odšli smo v nekatere kraje, ki so bili mejnik v moji karieri. Pri tem sem lahko skočil v Innsbrucku in v Zakopanah. Občutki v Innsbrucku so bili tako dobri, da mi je zdaj še težje, ker sem končal kariero.