Ledenik Rettenbach nad Söldnom je tradicionalno prizorišče začetka smučarske sezone. Foto: Reuters
Ledenik Rettenbach nad Söldnom je tradicionalno prizorišče začetka smučarske sezone. Foto: Reuters
Žan Kranjec ima letos velike apetite. Foto: Reuters

Nova sezona se bo začela 27. oktobra z ženskim veleslalomom, naslednji dan pa bo na sporedu še moška veleslalomska preizkušnja. Tirolski organizatorji so pripravili tekmovalno progo, kljub za ta letni čas neobičajno toplemu vremenu.

"Po snežni kontroli lahko prižgemo zeleno luč," je dejal tekmovalni direktor Fisa Markus Mayr. Organizatorji so namreč zagotovili zalogo starega snega, tako da je na progi dovolj debela snežna podlaga, ki bo dopuščala izvedbo obeh veleslalomskih tekem.

Seveda pa je pred ekipami na terenu še veliko dela, kajti progo morajo še dokončno utrditi, da bodo imeli vsi tekmovalci vsaj približno enake možnosti in da njihova varnost ne bo ogrožena. Bitke z vremenom tako še niso dobili. Lani so na Tirolskem izpeljali le ženski veleslalom, moškega je odpihnil močan veter.

Favorit je Marcel Hirscher, ki je v prejšnji sezoni od sedmih veleslalomov dobil šest, zmagal pa je tudi na olimpijskem veleslalomu v Pjongčangu. Prvi slovenski adut je Žan Kranjec, ki je bil tretji v Alta Badii, v Pjongčangu pa je končal na četrtem mestu.

Nemka Viktoria Rebensburg je lani dobila söldensko veleslalomsko uverturo v sezono, ki jo je končala na prvem mestu veleslalomskega seštevka. V Söldnu Slovenk ni bilo na odru. Kraj slovenskih stopničk je bil Lenzerheide, ko se je na oder s tretjim mestom zavihtela Meta Hrovat. Olimpijski veleslalom je pripadel Američanki Mikaeli Shiffrin.

Prve slovenske točke v sezoni bodo ob Kranjcu in Horvatovi skušali osvojiti tudi Štefan Hadalin, Ana Drev in Ana Bucik. Tina Robnik, ki je bila lani v Söldnu deveta, po poškodbi kolena še ni stoodstotno pripravljena.

Vse tekme sezone si boste lahko v prenosih ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju. Za prihodnji teden pripravljamo na MMC-ju obsežen uvod v sezono aplskega smučanja.