Za Mitjo Dragšičem je uspešno pripravljalno obdobje brez poškodb. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za Mitjo Dragšičem je uspešno pripravljalno obdobje brez poškodb. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mitja Dragšič
Ga bosta njegovi smučki z luknjo spet pripeljali med najboljše slalomiste? V lanski sezoni je na Sljemenu štartal v prvi jakostni skupini, potem je šlo le še navzdol ... Foto: MMC RTV SLO
Mitja Dragšič
Najboljši uvrstitvi Mitja Dragšiča v svetovnem pokalu sta 4. mesti iz Flachaua (2004) in Bormia (2008).
Mitja Dragšič
Leta 1997 je MItja Dragšič v Schladmingu postal svetovni mladinski prvak v slalomu. Za primerjavo - Hrvat Ivica Kostelić je takrat zasedel 10. mesto.

Teren je položen, proga je dolga le od 20 do 25 sekund in se vse zelo hitro dogaja. Gre za smučanje na moč! Štart že lahko odloča, pa seveda agresija. Dobro je, da so pogoji enakovredni - vedno je -5 stopinj in trdo.

Kakšno je smučanje v dvorani?
Zmagovalec Levija
Lani je v Leviju slavil Francoz Jean Baptiste Grange, od Slovencev pa je bil z 9. mestom najboljši Mitja Valenčič. Foto: EPA

Na skrajni sever Evrope bodo v četrtek poleg Dragšiča potovali še Mitja Valenčič, Matic Skube in Miha Kürner, do takrat pa bodo trenirali v Hausu v Avstriji. Dragšič pravi, da je trenutno najhitrejši Valenčič, zase pa upa, da bo najboljšo formo ujel tik pred olimpijskimi igrami. Spomin na lansko zimo ni najlepši.
Začetek je bil spodbuden, nagrada je bila uvrstitev v prvo jakostno skupino. Toda ko bi bilo treba narediti le še nekaj pravih zavojev, se je na Sljemenu zalomilo in sledila je kalvarija serijskih odstopov. Letošnje priprave so uspele, zlasti v Argentini je Dragšič izkoristil dobre razmere.



Ste bili res blizu temu, da končate kariero?
Res! Enostavno po takšni sezoni nisem našel motiva. Toda pogovoril sem se z domačimi, in ko vidiš, da te podpirajo, da želijo, da nadaljuješ to, kar počneš 20 let, sem ponovno razmislil in si rekel: gremo naprej.

Najbolj na dnu ste bili verjetno prav po tekmi v Kranjski Gori ...
Ja, to je bila zadnja tekma, ki je odločala, ali se bom prebil v finale svetovnega pokala ali ne. Odstopil sem in vse se mi je podrlo. Imel sem res veliko željo!

Sezono ste sicer začeli dobro, na Sljemenu pa celo štartali v prvi jakostni skupini. Na tistem slalomu ste imeli v prvi vožnji še odličen vmesni čas, vendar nato zdrsnili. In sledile so tri ničle v Adelbodnu, Wengnu in Kitzbühelu. Kaj je bilo pravzaprav narobe, da se je naenkrat vse podrlo?
Še sam pri sebi nisem prišel čisto do konca. Da sem bil v Leviju najboljši v sezoni, enajsti, si še danes ne morem predstavljati. Po vsej logiki bi se moralo razpletati drugače. Na Sljemenu je bilo še 10 vrat pred ciljem prve progi vse v redu, potem pa ničla, druga za drugo. Ne vem, tekme si januarja sledijo vsak vikend in verjetno je bil tudi psihološki problem. Težko se je vrniti in tekmovati sproščeno. Naporno je, če vsak teden doživljaš odstope.

Priprave naj bi letos dobro uspele, bili ste v Argentini, tudi zadnji treningi v Avstriji so bili v redu. Je forma že prava?
S trenutno formo nisem ravno najbolj zadovoljen, kar pa je morda še bolje. Tekma v Leviju prihaja kar hitro. Potem bo še mesec in teden dni do naslednje tekme. Za slalomiste je januar najpomembnejši mesec in v tej sezoni seveda februar, ko bodo olimpijske igre. Če takrat nisi najbolje pripravljen, ti dobra pripravljenost v novembru nič ne pomaga. Trenutno kaže na takšen scenarij, da bom pravi čas ujel pravo formo.

Vseeno, kakšne so želje pred slalomom v Leviju?
Cilj je uvrstitev med prvih 15.

Lani štartne številke v Leviju niso igrale nobene vloge, kar je dobro za vas. Kakšno številko pričakujete in ali so trenutne razmere na severu Finske spet ugodne?
27. sem na lestvici, torej tu nekje. Upam, da bo proga res takšna kot lani. Naj bodo enakovredni pogoji za vse, ker v slalomu veliko pomeni številka. Malo je tekem, kjer številke ne krojijo razpleta. Pravijo, da so razmere na Finskem zimske in da so imeli že pred nekaj tedni dovolj snega.

V Levi pride tudi Bode Miller. Ste ga morda že videli trenirati?
Ne! Pozno se je odločil, da nadaljuje kariero. Morda pa bo v Leviju celo boljši, kot bi bil z vso količino treninga. Sproščenost je lahko dobrodošla! Pri teh izkušnjah, ki jih ima, tudi kakšen mesec ali dva netreniranja nista usodna. Če se bo motiviral, kot se zna, bo v vrhu, jasno pa, da je njegov cilj Vancouver.

Imate opremo isto kot lani?
Da, vse je isto. Tudi luknja v smučeh in upam, da jo bom v cilju uporabljal večkrat kot lani.

Smučarji že nekaj sezon lahko trenirate tudi v dvoranah. Tudi vi ste bili letos v Landgraafu na Nizozemskem. Kako bi primerjali smučanje pod dvoransko streho in na prostem?
Težko je primerjati. Teren je položen, proga je dolga le od 20 do 25 sekund in se vse zelo hitro dogaja. Gre za smučanje na moč! Štart že lahko odloča, pa seveda agresija. Dobro je, da so pogoji enakovredni - vedno je -5 stopinj in trdo. Dvoransko smučanje je primerno zlasti za test opreme in za prvo fazo treninga.

V soboto je v Franciji, v Amnevillu, potekalo evropsko dvoransko prvenstvo. Ste si ogledali tekmo?
Sem, po televiziji. Po pričakovanju je zmagal Grange. Že v Söldnu me je impresioniral, ko je bil sedmi na veleslalomu. Na slalomskih tekmah bo glavni favorit. Tekma je bila sicer zanimiva zlasti iz promocijskega vidika. Ideja je, da se smučanje pripelje v mesta, kjer jih lahko spremlja do 50 tisoč ljudi.

Teren je položen, proga je dolga le od 20 do 25 sekund in se vse zelo hitro dogaja. Gre za smučanje na moč! Štart že lahko odloča, pa seveda agresija. Dobro je, da so pogoji enakovredni - vedno je -5 stopinj in trdo.

Kakšno je smučanje v dvorani?