Pogled na ciljno areno. Kranjska Gora se je v petek kopala v soncu. Foto: www.alesfevzer.com
Pogled na ciljno areno. Kranjska Gora se je v petek kopala v soncu. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Kranjec je trenutno najboljši slovenski veleslalomist. Osnovni cilj je uvrstitev v finale sobotne tekme. Foto: Aleš Fevžer
Kranjska Gora
Proga bo odlično pripravljena, kar je dobra novica tudi za Slovence, ki bodo nastopali z višjimi štartnimi številkami. Foto: www.alesfevzer.com
Kranjska Gora
V Kranjski Gori je vse nared za najboljše smučarje sveta. Foto: www.alesfevzer.com
Kranjska Gora gosti najboljše smučarje sveta

Pogumna napoved, če vemo, da je slovensko moško alpsko smučanje v tehničnih disciplinah to sezono osvojilo vsega 19 točk svetovnega pokala (Žan Kranjec 17, Matic Skube 2). Na novinarski konferenci pred najpomembnejšim domačim tekmovanjem je strokovno vodstvo sporočilo, da bo v Kranjski Gori v celoti zapolnilo nacionalno kvoto. Tako na sobotnem veleslalomu kot na nedeljskem slalomu bo na startu po šest Slovencev.

Na veleslalomu bodo nastopili Žan Kranjec, Mišel Žerak, Andraž Reich-Pogladič, Klemen Kosi, Žan Grošelj in Aljaž Dvornik, slalomsko ekipo pa sestavljaljo Matic Skube, Miha Kürner, Aljaž Dvornik, Jakob Špik, Žan Grošelj in Štefan Hadalin, svetovni mladinski podprvak v superveleslalomu. Svetovni mladinski prvak v superveleslalomu Miha Hrobat bo v nedeljo predtekmovalec.

Dobrih 13 let od zadnjih slovenskih stopničk
Trener ekipe za tehnične discipline Mitja Kunc je bil pred dvajsetimi leti na veleslalomu 6. januarja 1995 počasnejši le od slovitega Italijana Alberta Tombe za drugo mesto. Po tem sta se na stopničke na tekmah za pokal Vitranc uvrstila še dvakrat Jure Košir, ki je tudi lastnik zadnje slovenske vitranške zmage, 6. januarja 1999 v slalomu, in enkrat Uroš Pavlovčič, ki je na nadomestnem veleslalomu za Aspen 20. decembra 2001 s tretjim mestom osvojil zadnje slovenske vitranške stopničke.

Kunc: Treningi so bili zelo uspešni
"Najbolj pomembno je to, da so fantje zdravi, večjih težav ni bilo, treningi so bili zelo uspešni. Veseli me, da smo lahko trenirali prav na progi, na kateri bo tekma, na skoraj identični odlični ledeni podlagi, ter da smo dobili možnost tudi za primerjavo s konkurenco. Sem zadovoljen, nekih pričakovanj sicer nimam, predvsem jim želim srečo in da bodo smučali srčno in brezkompromisno," je dejal Kunc.

Kranjcu proga ustreza
Za vse slovenske veleslalomske točke v tej sezoni, vseh 17, je poskrbel Žan Kranjec, dvakrat je bil 24. in enkrat 28., ki tako ostaja edini slovenski veleslalomist, sposoben uvrstitve v finale na največjih tekmah. Kranjec bo imel tudi najugodnejšo številko na startu, startal bo takoj po prvi trideseterici, v Kranjski Gori sicer doslej še ni nastopil v drugi vožnji in je zbral sedem ničel: "Na hangtreningu, ob prostem smučanju, sem preizkusil podlago, občutki so dobri, takšne ledene in strme proge mi ustrezajo. Počutim se dobro, vsako leto se veselim te tekme, upam, da mi bo tokrat vendarle uspelo narediti rezultat."

Kosi še ne ve, kako bo zavijal
Nekaj več pomislekov je imel Kosi, ki je imel na strmini kar nekaj zadržkov, pritoževal se je nad neustrezno opremo, a je še vedno prepričan, da mu lahko uspe, saj mu je letos tudi na (skrajšanem) smuku na podobno ledeni in trdi podlagi v Kitzbühlu, ko je bil 14. "Tako dober seveda ne bom, saj bom imel slabšo startno številko. Ko sem bil zgoraj, se bi najraje vrgel dol in se spustil naravnost, ne vem, kako bom zavijal tukaj na kratkih razdaljah," se je spraševal Kosi, ki verjame v fante: "Ko sem gledal naše in Felixa Neureutherja ter druge ase, sem si rekel, saj so naši ja boljši od njih. Sicer pa želim kljubovati predsodkom, da kot hitraš nisem sposoben voziti veleslaloma."

Skube ima neporavnane račune z vitranško strmino
Po tekmovalni upokojitvi Mitje Valenčiča, od te je natanko eno leto, je stanje v slalomu še manj rožnato. Edini dve slalomski točki za 29. mesto v Schladmingu je v celotni sezoni osvojil Matic Skube, ki ima kar nekaj neporavnanih računov z vitranško strmino, na kateri je doslej zbral kar 15 ničel. "Bom napadal in kar bo, bo, jutri med treningom se moram privaditi na zelo trdo podlago in nato pokazati dobre vožnje, ki sem jih imel že na treningih," je dejal Skube.

Prva vožnja se bo začela ob 9.30, druga pa ob 12.30. Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.

Štartna lista:            
 1  A. PINTURAULT      FRA
 2  M. HIRSCHER        AVT
 3  T. FANARA          FRA
 4  T. LIGETY          ZDA
 5  B. RAICH           AVT
 6  F. DOPFER          NEM
 7  F. NEUREUTHER      NEM
 8  L.-K. HAUGEN       NOR
 9  M. OLSSON          ŠVE
10  R. NANI            ITA
11  T. JITLOFF         ZDA
12  H. KRISTOFFERSEN   NOR
32  Ž. KRANJEC         SLO
64  M. ŽERAK           SLO
66  K. KOSI            SLO
68  A. REICH POGLADIČ  SLO
69  A. DVORNIK         SLO
71  Ž. GROŠELJ         SLO
Kranjska Gora gosti najboljše smučarje sveta