Robert Kranjec, svetovni prvak v poletih iz leta 2012. Foto: MMC RTV SLO
Robert Kranjec, svetovni prvak v poletih iz leta 2012. Foto: MMC RTV SLO

Ne smeš iti v Planico zaradi svetovnega rekorda. Iti moraš na dogodek, da podpreš športnike. Če pa se slučajno zgodi, smo pa toliko bolj nagrajeni.

Jelko Gros
V športnem izzivu je Saša Jerkovič gostil Jelka Grosa (vodjo tekmovanja in odgovornega za prenovo skakalnic v Planici), Mirana Tepeša (pomočnika vodje svetovnega pokala), Aleša Vičiča (športnega psihologa) in nekdanjega svetovnega prvaka v poletih ter zdajšnjega trenerja SK Ilirija Jaroslava Sakalo. Foto: MMC RTV SLO

V tokratnem športnem izzivu je Saša Jerkovič gostil Jelka Grosa (vodjo tekmovanja in odgovornega za prenovo skakalnic v Planici), Mirana Tepeša (pomočnika vodje svetovnega pokala), Aleša Vičiča (športnega psihologa) in nekdanjega svetovnega prvaka v poletih ter zdajšnjega trenerja SK Ilirija Jaroslava Sakalo.

Smučarski skoki in poleti so vsa ta leta vzbujali občudovanje številnih. Smučarji skakalci so že od nekdaj v Sloveniji med najbolj priljubljenimi športniki. Tema pogovora je bila torej - Planica.

Kranjec: Vse skupaj je ena fantazija
"Poleti imajo v Sloveniji večjo veljavo kot marsikje svetu," je dejal Tepeš. Vsak letalec mora imeti določeno spoštovanje do letalnice. Pri prvih skokih načeloma premaguje samega sebe, nato pa je z vsakim naslednjim poletom lažje. Po prvih dveh ali treh skokih nato letalci začnejo zares uživati. Eden izmed njih je bil tudi Robert Kranjec, ki je na stari velikanki doživel pravi šok. "Preskok s 120 m na velikanko je bil hud," je dejal in dodal: "Prvih 15 metrov, ko začutiš vse, začneš uživati. Če dobro občutiš zrak, se lahko v zraku dobesedno igraš, popraviš potem samo še malenkosti, kot so smuči in roke. Vse skupaj je ena fantazija."

Letalci morajo biti posebni
Letalci morajo na letalnicah zbrati pogum, ena izmed njihovih pomembnih lastnosti je premagovanje strahu. "Višina, globina, hitrost, velikost, to so v naših genih zapisane kot strašljive stvari. Vsi ljudje imamo zato pri takih okoliščinah v ozadju mehanizem, ki sproži neko varovanje. Dober skakalec mora iti čez to. Mora imeti boljšo koncentracijo, boljšo samozavest," je povedal Vičič, Sakala je dodal: "Ko sem šel prvič na letalnico v Harrachovu, sem šel gor direktno s smučmi. Ko sem prišel leta 2012 v Slovenijo pa sem moral iti prvič gor kot trener na mizo. Takrat sem se rekel, saj letalci so pa nori," je dejal, a poudaril: "Športniki, ki nekaj dosežejo v vrhunskem športu, morajo biti malo drugačni, sicer bi bili lahko vsi skakalci, motoristi ... "

Do 300 metrov bi se dalo iti
Letos smo v Vikersundu videli dva svetovna rekorda. Prvi, ki je poletel 250 metrov, je bil Peter Prevc, dan zatem je rekordni dosežek popravil Anders Fannemel. Vprašanje, kje je meja, je zato popolnoma na mestu. Kranjec meni, da bi lahko v Planici skakali še dlje, če bi skakalnico poglobili za 30 do 40 metrov. "Do 300 metrov bi se dalo leteti. Ko skakalec pride v zrak, ko doseže hitrost in se uleže na smuči, bi lahko šel v neskončnost," je dejal in poudaril, da hitrosti niso tako velike, da bi presegle - denimo - 200 km/h. Slovenski ljubitelji smučarskih poletov želijo videti novi svetovni rekord v Planici, a Gros opozarja, naj imajo manjša pričakovanja. "Ne smeš iti v Planico zaradi svetovnega rekorda. Iti moraš na dogodek, da podpreš športnike. Če pa se slučajno zgodi, smo pa toliko bolj nagrajeni," je poudaril in dodal: "Pričakujem, da bodo gledalci uživali, da bodo skakalci občutili Planico v pravem čaru." Gros prav tako upa, da bo žirija dovolj modra in ne preveč pogumna.

Ne smeš iti v Planico zaradi svetovnega rekorda. Iti moraš na dogodek, da podpreš športnike. Če pa se slučajno zgodi, smo pa toliko bolj nagrajeni.

Jelko Gros
Športni izziv o Planici
Športni izziv o Planici