Še malo, pa bosta skakalnici dokončani. Foto: SZS/Klemen Zibelnik
Še malo, pa bosta skakalnici dokončani. Foto: SZS/Klemen Zibelnik
Robi Kranjec
Robi Kranjec med polaganjem plastike v doskočišču. Foto: SZS/Klemen Zibelnik
Skakalci v Planici polagali ploščice

Takrat se bo prvi po manjši skakalnici spustil najuspešnejši slovenski skakalec Primož Peterka. Na skakalnicah je sicer treba urediti še naletno smučino in doskočišče. Tega so s polaganjem plastike pomagali urejati tudi slovenski skakalni reprezentanti, ki so si skupaj s trenerjem Goranom Janusom ogledali že skoraj končani novi napravi.

Skakalci bodo zdaj lahko trenirali doma
"Lepo izgleda. Vidi se, da bo kmalu narejeno. Upam, da bomo že letos tukaj lahko v miru trenirali," je ob ogledu gradbišča dejal svetovni prvak v poletih Robi Kranjec. "Ko smo prihajali, smo mislili, da smo se zmotili. Nismo vajeni, da se kaj takega dela tukaj, saj poleti tukaj nismo bili 12 let. A res je, da je to velika pridobitev za skakalni šport, gradi se drugi center po Kranju in skakalci so dobili priložnost, da se pripravljajo doma," pa je zadovoljno dodal strokovni vodja slovenskega skakanja Janus.

V nordijskem centru devet skakalnic, tekaški center, vetrovnik ...
Skakalnici sta le del nordijskega panožnega centra Planica, ki bo imel skupaj kar devet skakalnic, urejen tekaški center in tako imenovani osrednji objekt s horizontalnim in vertikalnim vetrovnikom ter pokrito kilometrsko stezo za tek, ki jo bo mogoče uporabljati 365 dni na leto. Namenjena bo predvsem rekreativcem, a občasno tudi reprezentantom.

Projekt končan do leta 2014
Celoten objekt naj bi bil po načrtih zgrajen do leta 2014, glavnina del pa bo potekala prihodnje leto po tradicionalni marčevski tekmi. Da so sredstva zagotovljena, je ob srečanju s slovenskimi mediji še enkrat potrdil tudi direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Drago Balent in dodal, da pričakuje, da se bo objekt, po katerem je Slovenija prepoznavna v svetu, res tudi samofinanciral.

Gros pričakuje od 30 do 40 tisoč obiskovalcev letno
Direktor Zavoda Planica Jelko Gros načrtuje "dodatne produkte", s katerimi se bo center preživljal: "Samo s skoki in smučarskim tekom se ne more preživeti noben center na svetu. Imamo dodatne produkte, s katerimi računamo na od 30 do 40 tisoč obiskovalcev, med katerimi naj bi vsak pustil po pet evrov, in na ta način upam, da se bo center lahko vzdrževal sam, saj ni predvidenih drugih sredstev za ta center." Kot pravi Gros, si v Planici želijo tudi jeklenico, ki bi vodila ob letalnici v dolino.

Skakalci v Planici polagali ploščice