Janne Ahonen se je vrnil v izjemni formi - v spremenljivih razmerah nedokončanih kvalifikacij je bil s 132,5 m daleč najdaljši. Foto: MMC RTV SLO
Janne Ahonen se je vrnil v izjemni formi - v spremenljivih razmerah nedokončanih kvalifikacij je bil s 132,5 m daleč najdaljši. Foto: MMC RTV SLO
Planica
Veter ne bo ogrožal marčevskih poletov za SP v poletih. Foto: MMC RTV SLO

Sever Finske, kjer se zadnja leta začenja skakalna sezona, je že pregovorno neusmiljen s skakalci. Po uspešno opravljenih skokih za trening, na drugem je z drugo daljavo zablestel Robert Kranjec (144,5 m), so morali prvi kvalifikacijsko serijo prekiniti ravno pred Jernejem Damjanom.

Ljubljančan je pristal pri skromnih 109,5 m, nato se je veter še okrepil in Kranjec je doskočil na "pukl" pri skromnih 74,0 m. Kmalu zatem se je žirija še enkrat sestala in odpovedala kvalifikacije, ki jih bodo izvedli pred petkovo moštveno tekmo ob 14.30.

Tudi na SP-ju v poletih nova pravila
Predsednik Mednarodne smučarske zveze Gianfranco Kasper je razkril, da je predsedstvo FIS-a na nedavni seji med testna tekmovanja v smučarskih skokih za to zimo, na katerih bodo veljala nova pravila o višini naleta in vplivu vetra, uvrstilo tudi svetovno prvenstvo v poletih, ki bo od 18. do 21. marca 2010 v Planici.

"Zelo smo zadovoljni z odločitvijo predsedstva FIS-a. Nova pravila bodo omogočala bolj varne polete na največji skakalnici na svetu v Planici. To tudi pomeni, da bomo kos muhastim vremenskim razmeram, ki so včasih prisotne v dolini pod Poncami. Možnosti za odpoved tekmovanja se bodo zmanjšale in vsi tekmovalci, tudi tisti malo slabši, bodo lahko poleteli dlje," je odločitev komentiral vodja tekmovanja svetovnega prvenstva v poletih Jelko Gros.