Planica leta 2017 ne bo gostila svetovnega prvenstva nordijcev, vseeno pa po prepričanju Janeza Kocijančiča denar za kandidaturo (300 tisoč evrov) ni šel v nič, saj naj bi imela Slovenija odlično izhodišče za prireditelja SP-ja 2019. Foto: BoBo
Planica leta 2017 ne bo gostila svetovnega prvenstva nordijcev, vseeno pa po prepričanju Janeza Kocijančiča denar za kandidaturo (300 tisoč evrov) ni šel v nič, saj naj bi imela Slovenija odlično izhodišče za prireditelja SP-ja 2019. Foto: BoBo
Tomaž Lovše
Tomaž Lovše še vedno zanika, da se je v Južni Koreji neprimerno vedel oziroma grozil delegatom. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lovše sedež SZS-ja zapustil s solzami v očeh
Bukovnik in Kasper o dogodkih v Južni Koreji

zvršilni odbor SZS-ja se je seznanil z odstopom predsednika Tomaža Lovšeta in se distanciral od dogodkov na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji.

"Po takšni veliki kontroverznosti bi težko še delal. SMS-i, ki jih je objavilo Delo, niso verodostojni, drži pa, da sem želel zamenjati Janeza Kocijančiča. Pa ne gre za oseben boj! Imela sva nek 'fight'. Kocijančič, neformalni predsednik, se je naslonil na svoj položaj v predsedstvu Fisa, se s Kasperjem obdal z varnostniki in prek Jasniča s prstom pokazal name," je povedal Tomaž Lovše, vendar spet zanikal, da bi na kongresu, kjer Planica ni dobila organizacije nordijskega SP-ja, grozil delegatom, čeprav priče trdijo drugače.

Kasper zahteval dodatno varovanje
Videnje dogodkov je za TV Slovenija opisal kranjskogorski župan Jure Žerjav: "Delegati so Lovšetove SMS-e dojeli kot grožnje. Dejstvo je, da je Gian-Franco Kasper zahteval dodatno varovanje in da je gospoda Kocijančiča do njegovega odhoda v sobo spremljal varnostnik."

Groženj s pištolo ni bilo, se je pa Lovše, kot pravi Žerjav, bahal s posebno značko: "Pojavil se je v hotelskem baru, potegnil značko, morda je bila FBI-jeva, in rekel: 'Poglejte, kaj imam. Tega Janez (Kocijančič) nima. Veste, kaj to pomeni?'."

Predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je na vprašanje, ali se je na kongresu res dogajalo vse tisto, kar je pisalo v medijih, kratko odvrnil: "Še več kot to, kar piše."

"Padale bodo glave, najprej Kocijančičeva"
V enem izmed SMS-ov naj bi Lovše hrvaškemu delegatu Vedranu Pavleku zapisal, da bodo padale glave, prva pa bo Kocijančičeva, če Planica ne bo zmagala. Lovše je bil namreč besen, ker je šele v Južni Koreji spoznal, da so nekateri glasovi, za katere je pričakoval, da bodo šli Planici, že dalj časa namenjeni Lahtiju. To podrobnost mu je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič zamolčal, zato je "počilo".

Leta 2019 naj bi bil v prednosti Oberstdorf
"Ni se mi svet sesul zato, ker smo izgubili, ampak zato, ker nisem vedel, da je Lahti pred dvema letoma izgubil kandidaturo za en glas in je logično, da takšna nordijska sila dobi organizacijo. Nisem optimist niti za 2019, več možnosti ima Oberstdorf. V teh časih ni prav, da smo zapravili 300 tisoč evrov."

Kot je znano, je v finalu Lahti dobil več glasov, tako da bo nordijski SP 2017 na Finskem.

Smrekar začasni predsednik
Funkcije predsednika v odstopu Tomaž Lovše ne bo opravljal, do volilne skupščine 3. julija pa ga bo nadomeščal podpredsednik Enzo Smrekar. Finančno bo Lovše, ki je bil predsednik SZS-ja dobri dve leti, še ostal pokrovitelj na zvezi, vendar v nižjih številkah, po prvih informacijah le kot mecen mladim športnikom.

Smučarska zveza Slovenije se je distancirala od ravnanja Lovšeta na kongresu in se zaveda okrnjenega ugleda zveze.

"Danes smo slišali mnenja in poročila, težko pa ocenjujemo stvari, če nismo bili tam navzoči, zato se je zveza od tega distancirala, želimo pa povedati, da je to neprimerno. Bistvo je, da čim prej zadeve uredimo in da dobimo novega predsednika," je povedala direktorica SZS-ja Barbara Kürner Čad.

Lovše sedež SZS-ja zapustil s solzami v očeh
Bukovnik in Kasper o dogodkih v Južni Koreji