Sproščena, dobre volje in pripravljena na nove izzive - Petra Majdič. Foto: MMC RTV SLO
Sproščena, dobre volje in pripravljena na nove izzive - Petra Majdič. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske tekaška reprezentanca
Želja razširjene slovenske reprezentance so redni nastopi v štafetah, s katero bodo prvič poskusili že v Gällivareju. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Fabjan
Vesna Fabjan si želi prvih točk na razdaljah, s čimer bi potrdila večjo vzdržljivost in s tem več možnosti za uspeh v finalih šprintov. Foto: MMC RTV SLO
Marko Gracer, Ivan Hudač, Petra Majdič, Vesna Fabjan
Trenutno ima Slovenija le žensko člansko reprezentanco, pod vodstvom Ivana Hudača pa so oblikovali skupino štirih mlajših tekačev v ekipo U-23, katere dolgoročni cilj je Soči 2014. Foto: MMC RTV SLO
Matija Vojsk, direktor SZS
Matija Vojsk, novi direktor SZS-ja, zagotavlja, da bodo v teh dneh sklenili še zadnje dogovore s tehničnim in strokovnim osebjem reprezentance. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska ženska članska reprezentanca v smučarskem teku se je pred odhodom na sever Evrope predstavila slovenskim medijem, kjer je vodstvo predstavilo potek priprav, tekačice pa svoja pričakovanja v prihajajoči zimi. Osrednje mesto je pripadlo Petri Majdič, ki je v zadnjem desetletju smučarski tek na Slovenskem s samega obrobja prenesla v središče zanimanja ljubiteljev zimskih športov.

"Poskušala bom narediti vse. Poskušala!"
"Letošnja sezona ne bo nič drugačna od lanske, morda le v tej meri, da si želim na čim več tekmah osvajati točke svetovnega pokala, da bi si izpolnila še zadnji neizpolnjen cilj. To je osvojitev velikega kristalnega globusa, ki mi še manjka," je svojo želja razkrila Majdičeva, ki pa je nato zelo jasno pojasnila, kaj natanko misli s to željo: "Poudarjam, tega se ne da napovedati, veliki globus se ti zgodi. Rečem lahko le, da bom poskušala narediti vse za njegovo osvojitev. Sicer pa lahko miže naštejem še vsaj petnajst imen deklet, ki se bodo skušala boriti zanj."


Petrina ekipa na sever Finske

Spremljevalna ekipa Petre Majdič se bo na pot z avtomobili in kombiji odpravila že v četrtek, dan za njimi pa bo na Finsko poletela tudi bronasta z olimpijskega šprinta, ki se bo 14 dni pripravljala na severu Finske, kjer bo tudi njena baza skozi celotno zimsko sezono.

"Šli bomo postopoma, od tekme do tekme, in doseženim ciljem prilagajali nadaljnji potek sezone. Saj pravim, stremeti moraš k najvišjim ciljem, k najbolj svetli zvezdi. Če ti na poti do tja spodrsne, se lahko še vedno ujameš na kakšno manj svetlo zvezdo," je povedala Majdičeva, ki poleg tega napoveduje, da bo zanjo odlična uvrstitev vsako mesto med prvo deseterico.

Podpisati morajo še serviserji
Njen status in status trenerja Ivana Hudača sta že dalj časa rešena. Pogodbi imata "v žepu" že od spomladi, prav tako pa je "pod streho" tudi glavni serviser Gian Luca Marcolini. Po besedah direktorja Smučarske zveze Slovenije Matije Vojska in predsednika zbora za smučarski tek Mitje Praznika pa bodo te dni podpisane tudi pogodbe s preostalimi člani ekipe. V tej sezoni bo Majdičeva na tekmah imela tudi fizioterapevta, to bo Jaroslav Gajdoš.

S Korolkevičem na Norveško
Poleg Majdičeve so se na novinarski konferenci predstavile še Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Anja Eržen in Alenka Čebašek. Večina si želi izboljšati dosežke iz pretekle sezone, slednji dve se bosta osredotočili na mladinski SP in SP do 23 let, Majdičeva, Fabjanova, Višnarjeva in Jezerškova pa bodo "štrene mešale" v svetovnem pokalu. Ženska ekipa pod vodstvom Vladimirja Korolkeviča bo zadnje priprave opravila na Norveškem.

Začetek in konec na Švedskem
Po začetku sezone 20. novembra v Gällivareju se bo karavana smučarskih tekačev teden dni pozneje preselila v Kuusamu, pred novoletnim Tour de Skijem pa sledijo še Düsseldorf, Davos in La Clusaz. Vrhunec svetovnega pokala bo Tour de Ski, ki bo zaradi količine podeljenih točk tako rekoč že odločilen za končni razplet. Sezona se bo tudi sklenila na Švedskem - 20. marca v Falunu.

Februarja sledi drugi vrhunec sezone - svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki ga gosti Oslo z znamenitmi progami na Holmenkollnu.

SPORED SEZONE

20.-21. 11.: Gälivare (10 km (Ž) in 15 km (M) prosto; štafeti)
26.-28. 11.: Kuusamo (šprint klasično; 5 km (Ž) in 10 km (M) klasično; 10 km (Ž) in 15 km (M) - hendikep, prosto
4.-5. 12.: Düsseldorf (šprint prosto; šprint moštveno)
11.-12. 12.: Davos (10 km (Ž) in 15 km (M) klasika;šprint prosto)
18.-19. 12.: La Clusaz (15 km (Ž) in 30 km (M), skupinski štart, prosto; štafeti)
31.12.-9.1.: Tour de Ski
15.-16. 1.: Liberec (šprint prosto; šprint moštveno)
22.-23. 1.: Ötepäa (10 km (Ž) in 15 km (M) klasično; šprint klasično)
4.-6. 2.: Ribinsk (10 km (Ž) in 15 km (M) zasledovalno; šprint prosto; štafeti)
19.-20. 2.: Drammen (10 km (Ž) in 15 km (M) klasično; šprint prosto)

22.2.-6. 3.: Svetovno prvenstvo,Oslo

12.-13. 3.: Lahti (10 km (Ž) in 20 km (M) zasledovalno; šprint klasično)
16. 3.: Stockholm šprint klasično
18.-20. 3.: Falun (2,5 km (Ž) in 3,3 km (M) klasično; 10 km (Ž) in 20 km (M) zasledovalno; 25 km (Ž) in 40 km (M)