Petra Majdič je zmagala šestič v karieri. Foto: EPA
Petra Majdič je zmagala šestič v karieri. Foto: EPA
Petra Majdič
V cilju se je veselila s slovensko zastavo. Foto: EPA
Astrid Jacobssen, Petra Majdič in Justyna Kowalczyk
Astrid Jacobssen, Petra Majdič in Justyna Kowalczyk so bile junakinje v Canemoreu. Foto: EPA
Petra kraljica klasičnega šprinta

Majdičeva je v predtekmovanju dosegla drugi čas, hitrejša je bila Virpi Kuitunen. Slovenska športnica leta je bila v izločilnih bojih vedno najhitrejša. Tretja je bila Poljakinja Justyna Kowalczyk. Petra je v svetovnem pokalu zmagala že drugič letos, klasični šprint je dobila tudi konec 1. decembra v Kuusamu.

Oddolžila se je Jacobsenovi
Na lanskem svetovnem prvenstvu v Saporu je prav v tej disciplini Petra postala svetovna podprvakinja, takrat jo je prehitela prav Jacobssenova. Norvežanka ji je v ciljni ravnini ves čas sledila, v zadnjih centimetih pa se je morala zadovoljiti z 2. mestom.

Petra šestič na najvišji stopnički
Majdičeva je v finalu znova hitro začela, a najprej tekla na drugem mestu, potem celo na tretjem, ko sta bili v ospredju Kuitunenova in Muranenova. Brinjčanka se je izkazala na spustu, ko je bila najbolj spretna na zadnjem notranjem zavoju, prehitela obe Finki in tekla zmagi naproti. v dolgi ciljni ravnini se je v boj za prvo mesto vmešala Jacobssenova. Ena ob drugi sta obe tekmovalki z močnimi soročnimi odrivi prispeli preko ciljne črte in fotofiniš je pokazal, da je Petra le imela manjšo prednost. To je bila njena šesta zmaga v svetovnem pokalu v karieri.

Tekma je bila zelo naporna
"Reči moram, da je bilo zelo težko, nenormalno težko. Te zmage sem si resnično želela, pri sebi sem se zbrala in vedela sem, da lahko tečem dovolj hitro. Prav tako sem iz kroga v krog slutila, da so tekmice vse bolj utrujene in na koncu se nam je izšlo po načrtih," je dejala Majdičeva.

"Že včeraj se je videlo, da ima Petra v sebi tisto, kar je potrebno za preskok naprej. Deseterica je napovedala, da lahko danes poseže v sam vrh in uspelo ji je. Po majhnem zaostanku v kvalifikacijah smo vedeli, da lahko gremo do konca. Petra je bila danes v soročnem odrivu res nepremagljiva," je povedal trener Ivan Hudač.

Višnarjeva boljša od Fabjanove
Katja Višnar, druga slovenska predstavnica v finalu najboljših 30, je izpadla v četrtfinalu. Vesna Fabjan je morala z 32. časom izpustiti finale najboljše trideseterice, ki pa jo je zgrešila zgolj za sekundo.

Moški šprint Nässu
V moški konkurenci, kjer slovenskih predstavnikov ni bilo, se je zmage veselil Norvežan Börre Näss, pred rojakoma Olo Vigenom Hattestadom in Eldarjem Rönningom. V četrtek bo v Canmoreu prost dan, svetovni pokal pa se bo nadaljeval v petek, ko bodo ženske v prosti tehniki tekle na 10 kilometrov, moški pa na 15.


Šprint, klasično, ženske:
1. P. MAJDIČ SLO 3:09,7 2. A. JACOBSEN NOR isti čas 3. J. KOWALCZYK POL +1,8 4. V. KUITUNEN FIN 2,9 5. P. MURANEN FIN 4,0 6. A. PROCHAZKOVA SLK 12,5

Moški:
1. B. NÄSS NOR
2. O.-V. HATTESTAD NOR
3. E. RÖNNING NOR
4. A. GLÖRSEN NOR
5. T.-A. HETLAND NOR
6. N. KRIUKOV RUS

Vrstni red v svetovnem pokalu

Moški (18/31):

1. L. BAUER ČEŠ 816 točk
2. T.-A. HETLAND NOR 560
3. R. SOMMERFELDT NEM 527
4. A. TEICHMANN NEM 494
5. G. DI CENTA ITA 422

Ženske (18/31):
1. C. KALLA ŠVE 795 točk
2. V. KUITUNEN FIN 755
3. A. FOLLIS ITA 646
4. A. JACOBSEN NOR 602
5. J. KOWALCZYK POL 578
...
10. P. MAJDIČ SLO 432
35. V. FABJAN SLO 67
54. K. VIŠNAR SLO 17
A. G.
Petra kraljica klasičnega šprinta