Tina Maze je lani v Söldnu prepričljivo zmagala in napovedala izjemno sezono z globusi in medaljami SP-ja. Foto: EPA
Tina Maze je lani v Söldnu prepričljivo zmagala in napovedala izjemno sezono z globusi in medaljami SP-ja. Foto: EPA
Tina Maze
Letos je na prizorišče prve tekme prišla sproščena, saj ve, da je dobro pripravljena. Foto: EPA
Anna Fenninger
Konkurenca ni počivala. Hitra naj bi bila zlasti Anna Fenninger, ki v Söldnu še ni bila na odru za zmagovalke. V soboto bo imela številko ena. Foto: EPA
Lindsey Vonn
Na ledeniški premieri še ne bo tekmovala Lindsey Vonn, ki se je februarja hudo poškodovala na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Ted Ligety
Ted Ligety je najboljši ameriški športnik leta 2013 po izboru tamkajšnjega olimpijskega komiteja. Foto: Reuters
Vse nared za prvo tekmo sezone
V Söldnu se dviga zastor nad smučarsko sezono

Novinarji jo bodo oblegali, tekmice pa želeli vreči s prestola. Lanska sezona, ko je v svetovnem pokalu zbrala več točk (2.414) kot prvi zasledovalki skupaj (2.130), se zdi neponovljiva. Prvi preizkus pripravljenosti bo zahteven veleslalom v Söldnu, ki Mazejevi zelo ustreza. Čeprav je do prave zime še daleč, je ledeniška premiera dober pokazatelj uspešnosti poletnih priprav in celo pokazatelj, kako bo potekala sezona. Spomnimo - predlani je zmagala Lindsey Vonn in potem osvojila kristalni globus, lani je šla po tej poti Tina Maze.

Mednarodni olimpijski komite je potrdil, da bo na olimpijskih igrah v Sočiju namesto 320 lahko tekmovalo 350 alpskih smučarjev. Skupno bo na februarskih igrah tako tekmovalo 1.349 športnikov v različnih smučarskih panogah pod okriljem FIS-a.

Zadnji treningi niso bili najboljši
Čeprav je vreme bolj poletno kot zimsko, tekma (obe preizkušnji, ženska in moška, sta bili v istem letu odpovedani le leta 2006) ni vprašljiva. Kaže, da bo sončno. Petkov preizkus proge je bil odpovedan, saj želijo prireditelji zgornji del ohraniti čim bolj nedotaknjen. Za tako izkušeno tekmovalko, kot je 30-letna Mazejeva, to ne predstavlja nobenih težav, prav tako ne, da v zadnjih dneh nikakor ni bilo pravih razmer: "Na zadnjih treningih ni bilo tako, kot sem želela, ampak tekma je velik izziv in lahko zaupam tem občutkom, ki jih imam," je povedala za Radio Slovenija.

Tekmo bo odprla Anna Fenninger, Tina Maze pa bo imela številko 5. Prva vožnja bo ob 9.30, druga ob 12.45. Prenos na TVS 2 in na MMC-ju. Poleg Tine Maze bosta od slovenskih alpskih smučark nastopili še Katarina Lavtar (številka 43) in Ilka Štuhec (64).


Po tri zmage imata Mazejeva in Maier

Na stavnicah je seveda prva favoritinja kraljica lanske sezone. Največ možnosti, da ogrozi njeno zmago, naj bi imela Anna Fenninger. Napovedi so nehvaležne, saj nihče ne ve, kam sodi. Vsi pa so polni vznemirjenja, da se po dolgih pripravah olimpijska sezona začenja. Sölden je eden najtežjih veleslalomov v koledarju, kjer imajo prednost tehnično popolne smučarke in močne tekmovalke, kot je Tina Maze. Letos bo 20-letnica tekem na ledeniku Rettenbach in Mazejeva je ob Hermannu Maierju edina, ki ji je uspelo zmagati trikrat.

Junak svetovnega prvenstva v Schladmingu Ted Ligety je v ZDA postal športnik leta po izboru tamkajšnjega olimpijskega komiteja. Pred njim je takšna čast doletela le ameriške alpske smučarke (Vonn, Street, McKinney), nikoli pa smučarjev.


Kaj pa pritisk, gospod Massi?

Ali Tinin trener Andrea Massi morda čuti pritisk? "Moj pritisk, kot pravi zdravnik, je vedno isti. Tinin tudi. Dr. Turel je rekel, da je pritisk v redu," se je pošalil za Radio Slovenija. "Na zadnjem treningu smo videli Tino, ki funkcionira. Imeli smo namreč težave z levo nogo. Prišla je fizioterapevtka Nežka in jo 'zrihtala'. Milijon stvari je, ki morajo funkcionirati. Če Tino boli noga, ne bo stopila nanjo in potem ni dobrega zavoja. Pred tekmo bo naredila dve vožnji in takoj bomo vedeli, kako je z njo."

Štartna lista:            
 1  A. FENNINGER       AVT
 2  V. REBENSBURG      NEM
 3  L. GUT             ŠVI
 4  K. ZETTEL          AVT
 5  T. MAZE            SLO
 6  M. HÖFL-RIESCH     NEM
 7  T. WORLEY          ZDA
 8  J. LINDELL VIKARBY ŠVE
 9  F. BRIGNONE        ITA
10  E. M. BREM         AVT
11  F. HANSDOTTER      ŠVE
12  S. KÖHLE           NEM
13  D. GISIN           ŠVI
14  J. MANCUSO         ZDA
15  M. SHIFFRIN        ZDA
...                       
43  K. LAVTAR          SLO
64  I. ŠTUHEC          SLO
                          
Vse nared za prvo tekmo sezone
V Söldnu se dviga zastor nad smučarsko sezono