Ilka Štuhec trenira na Kaninu, za zdaj še brez trenerja Stefana Albplanalpa, ki še ne more iz Švice. Foto: Team Ilka
Ilka Štuhec trenira na Kaninu, za zdaj še brez trenerja Stefana Albplanalpa, ki še ne more iz Švice. Foto: Team Ilka

Epidemija je dvakratni svetovni prvakinji odnesla več tednov priprav na snegu. Na bele strmine se je vrnila pred dnevi na Kaninu, kjer je še vedno več kot meter snega.

K sreči ji je uspela hitra vrnitev na sneg
"Super je, da lahko izkoristimo to, da smo doma in da tudi maja lahko smučamo kljub vsem neprijetnim okoliščinam, ki so nam vzele možnost za trening na ledenikih. Velika pohvala gre vsem na Kaninu, ki se res trudijo, urejajo proge in nam omogočajo smuko. Ne spomnim se, ali sem že kdaj maja smučala v Sloveniji. Za nas je bila čim hitrejša vrnitev na sneg ključna in na srečo nam je to uspelo," poudarja Štuhčeva, ki je morala spomladanski del priprav v zadnjih letih zaradi različnih dejavnikov večkrat izpustiti.

Na sneg za navajanje na čevlje in uživanje

Darja Črnko spet v vlogi serviserke
Treningi se začenjajo zgodaj zjutraj. Vstati je treba okrog četrte ure, kmalu po peti uri zjutraj pa se ekipa že požene po hribu. "Trenirati moramo zelo zgodaj, sicer je že pretoplo. Ampak v trenutni situaciji 'vzamemo', kar pač dobimo oziroma kar lahko. Izbire tako rekoč nimamo, zato smo zelo zadovoljni, da Kanin še vedno omogoča smuko. Obenem gredo vsem tukaj pohvale za pripravljenost in prilagodljivost," poudarja vodja ekipe Darja Črnko, ki ob odsotnosti serviserja Aleša Sopotnika (obtičal je v Kanadi) in se v Evropo še ne more vrniti, znova skrbi tudi za smuči.

"Ja, res je, vrnila sem se tudi v 'ski room'. Ampak na srečo le začasno, dokler se Aleš ne vrne. Pogrešamo ga," dodaja Črnkova.

Ekipa pogreša tudi glavnega trenerja, saj je Stefan Abplanalp v Švici, kjer veljajo zelo strogi ukrepi. Abplanalp še vedno ne more iz države, zato si pri treningu Ilka Štuhec pri izpopolnjevanju tehnike pomaga z demonstratorjem Juretom Lekičem.

Svetovna prvakinja v smuku se v zadnji sezoni po poškodbi ni preveč uspešno vrnila v svetovni pokal, seveda pa ostaja cilj, da v naslednji sezoni spet osvaja stopničke. Foto: Team Ilka
Svetovna prvakinja v smuku se v zadnji sezoni po poškodbi ni preveč uspešno vrnila v svetovni pokal, seveda pa ostaja cilj, da v naslednji sezoni spet osvaja stopničke. Foto: Team Ilka

Čas, da se izpili tehnika
"Zdaj je čas, da izpilimo tehniko. Lani na primer zaradi poškodbe v tem času sploh nisem mogla smučati, zato je to letos še toliko bolj dobrodošlo. Z Juretom smo se odlično ujeli, redno posnetke delimo tudi s Stefanom, s katerim se potem tako Jure kot jaz slišiva in skupaj analiziramo smučanje. Na koncu lahko odločajo malenkosti, zato skušamo v trenutni situaciji izvleči maksimum in odpravljati pomanjkljivosti," je povedala Mariborčanka.

Počasi na progo
"Za naprej je veliko odvisno od razmer, od snega. Videli bomo, kaj lahko naredimo tukaj, upamo, da bomo lahko sčasoma trenirali na postavljeno progo ali 'metlice', še vedno pa bomo osredotočeni na osnove," o še vedno negotovi prihodnosti treninga v tem času govori Štuhčeva.

Hrovatova si je postavila šotor kar v jedilnici restavracije na Kaninu

Poleti bo, kot po navadi, osredotočena na fizično pripravljenost. Do takrat pa je na vrsti nabiranje kilometrov na snegu, pri čemer si pomagajo z motornimi sanmi, ki omogočajo več ponovitev in večjo učinkovitost treninga. V prihodnjih tednih ni izključena pot na enega od bližnjih ledenikov, če bo to izvedljivo.

V naslednji sezoni želi spet na vrh
"V prihodnji sezoni želim znova napadati vrh. Za to je treba nadomestiti nekaj prepotrebnega treninga. Kot rečeno, letos gremo lahko po vrsti. Od osnov zdaj, nato s kondicijskim delom in – vsaj upam – normalnimi pripravami na ledenikih konec poletja in jeseni. Če ta scenarij ne bo izvedljiv, pa bomo skušali biti čim bolj iznajdljivi. Že to, da maja smučamo v Sloveniji, govori o tem, da nam gre to kar dobro."

Štuhčeva navdušena nad treningom na Kaninu sredi maja
Hrovatova in Bucikova na Kaninu pilita tehniko