Vlado Makuc bo do konca leta še vodja panoge za alpsko smučanje. Foto: www.alesfevzer.com
Vlado Makuc bo do konca leta še vodja panoge za alpsko smučanje. Foto: www.alesfevzer.com
Smučarje čaka boleča sanacija
Makuc o finančni krizi: Hodimo po robu

Odpoved je posledica primera slovite violinistke Vanesse Mae in očitanih nepravilnosti pri kvalifikacijah za olimpijske igre v Sočiju.

IO SZS je 10. julija izrekel štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS-ja zaradi objektivne odgovornosti štirim osebam, ki so sodelovale pri pripravi in izvedbi januarskih kvalifikacij na Krvavcu, med njimi vodji tekmovanja Makucu. Vanessa Mae je na olimpijskih igrah februarja letos v Sočiju zastopala Tajsko z očetovim priimkom Vanakorn. Tajci naj bi SK-ju Triglav plačali, da so tekme priredili tako, da se je Maejevi uspelo kvalificirati na OI v Soči.

"Gospodarski družbi, prek katere je Makuc opravljal pogodbo s SZS-jem, je bila enostransko odpovedana. Predtem smo skušali do prekinitve sodelovanja priti s pogovori sporazumno, kar pa ni obrodilo sadov. V trimesečnem odpovednem roku mora v skladu s pogodbo opravljati vse pogodbene obveznosti. V skladu s to pogodbo pa bo potem izplačana še odpravnina," je pojasnil predsednik SZS-ja Jurij Žurej.
V alpskih disciplinah uvedena "trojka"
Izvršni odbor Smučarske zveze Slovenije je mesec dni po sprejetem sanacijskem programu zveze pregledal opravljeno in predvsem velike težave, s katerim se spopada slovensko smučanje v sezoni svetovnih prvenstev. Pri večini panog so že začeli prve korake, največ težav je v alpskem smučanju, pri katerem je bila uvedena sanacijska "trojka".

Imenovano je bilo posebno začasno delovno telo, sestavljeno iz petih največjih alpskih klubov, direktorja SZS-ja in predsednika alpskega odbora, ki bodo v pol meseca pripravili konkreten sanacijski program delovanja alpskega dela zveze. Sklep je bil sprejet skoraj soglasno, vzdržan je bil le predsednik alpske panoge Dušan Gorišek. Ta je bil zadolžen za pripravo dolgoročnejše strategije razvoja panoge. Predsednik zveze Žurej mora pripraviti tudi dodatne ukrepe varčevanja na krovni zvezi, vključno s plačami.

Gorišek: Prej ali slej bo sledila zaustavitev vseh dejavnosti alpskega smučanja
Gorišek je predtem pojasnil: "Odpuščanje trenerjev na kratki rok ne bi imelo nobenih učinkov zaradi trimesečnih odpovednih rokov, zmanjševanje števila reprezentantov in njihov 'prenos' na obubožane klube pa še slabše. Trenerji so se pripravljeni odpovedati aprilskim plačam, do konca sezone bi skupaj prihranili 125.000 evrov, 65.000 pa smo jih že. Imamo pa 400.000 minusa in prej ali slej bosta sledili zrušitev in zaustavitev vseh dejavnosti alpskega smučanja."
Predsednik SZS-ja Enzo Smrekar je bil slikovit: "Skupaj bomo vsi za 300.000 evrov v minusu. Ugotovimo lahko, da ni bilo nič privarčevanega, ker se navaja privarčevana sredstva, ki jih tako ni. To je nekako tako, kot da bi ženska dejala, da je nekaj privarčevala, ker ni kupila torbice."

Smrekar je ugotovil, da edino pri alpskem smučanju ni niti zaveze, da bodo pristopili k sanacijskemu programu, niti niso sprejeli ukrepov. "To lahko kontaminira celotno zvezo. To ni sprejemljivo. Zaradi ene panoge ne sme potoniti celotna zveza. Naša naloga je, da po doseženem soglasju in sprejetih sklepih opravimo naloge, ki so včasih tudi zelo zahtevne in nadležne. Obenem pa se moramo potruditi, da ohranimo tekme svetovnega pokala v Sloveniji tudi v prihodnje iz tega iztržimo več, tudi za sofinanciranje programov," je dejal Smrekar.

Smučarje čaka boleča sanacija
Makuc o finančni krizi: Hodimo po robu