Tina Maze je imela v letošnji sezoni nekaj vzponov, ki so nakazovali, da je našla izhod iz krize, a zadnji tekmi v Lienzu sta ju postavili na realna tla. Foto: Reuters
Tina Maze je imela v letošnji sezoni nekaj vzponov, ki so nakazovali, da je našla izhod iz krize, a zadnji tekmi v Lienzu sta ju postavili na realna tla. Foto: Reuters
Tina Maze
Prizori, ki so v tej sezoni precej pogosti: jezna Tina Maze v ciljni areni. Foto: Reuters
Maria Höfl-Riesch
Maria Höfl-Riesch je trenutno vodilna v svetovnem pokalu, vendar Mazejeva na petem mestu ne zaostaja veliko - 169 točk. Foto: EPA
Mazejeva v začaranem krogu
Mazejeva in Massi ne najdeta poti iz krize

Namesto da bi v Lienzu naredila rezultat, ki bi ji okrepil samozavest in ji pred vstopom v leto 2014 vrnil nasmeh na lica, je Tina Maze - daleč najboljša smučarka sezone 2012/13 - po 14. in 15. mestu v cilju brezvoljno zrla v tla in bila na robu solz. Res je, da rezultati niso takšni, kot so bili v lanski sezoni, a prav vse se lahko hitro obrne in že po dveh dobrih koncih tedna je lahko Tina Maze vodilna v svetovnem pokalu. Največja težava je, da ne zaupa sebi, še manj pa trenerju Walterju Ronconiju. Zelo mogoče je, da bo že v prvih dneh novega leta ekipo aMaze okrepil nov trener. Pogovarjali smo se z Andreo Massijem, vodjem Tinine ekipe.


Kje boste trenirali v zadnjih dneh starega in v prvih dneh novega leta?
Najprej v Bormiu, nato 2. in 3. januarja v Santa Caterini z Američani in Nemci. Imamo progo, oni se bodo priključili. Trenirali bomo slalom in veleslalom.

Je Tina v zadnjem obdobju pogrešala treninge z najboljšimi ekipami in primerjave, ki jih lahko dobi?
Seveda si želim dobrih sparing partnerjev na treningu, kot je Mikaela Shiffrin, ki bo čez dve leti ali tri leta osvojila veliki kristalni globus. Tekmovalec, ki je na takšni ravni, kot je Tina, mora imeti takšne kakovostne treninge.

Eden ključnih vzrokov za neposrečen nastop Tine Maze na zadnjih dveh tekmah je bil prav trening, ki ga pred Lienzem praktično ni bilo ...
Res je, trening je bil slab. Oba s trenerjem Ronconijem nisva bila sposobna dobiti primernega smučišča za trening, tu nimam česa skrivati. Zmotil sem se jaz in tudi on, ki je imel neko možnost na Sella Nevei. Vse je splavalo po vodi, kar je bilo ključno. Avstrijke, Nemke in Američanke so naredile odličen trening v Maria Almu. Edina smučarka, ki je bila kljub slabemu treningu v Lienzu konkurenčna, je bila Jessica Lindell Vikarby.

Menite, da ste tudi v pripravljalnem obdobju naredili kakšno napako?
Zagotovo, čeprav - treningi so bili dobro načrtovani, vendar Tinin pristop od začetka ni bil pravi. Za to gre, ne za tehniko smučanja.

Kako vam jo bo uspelo motivirati, da je lahko še vedno najboljša, samo če hoče?
Najprej je treba narediti nekaj dni dobrega treninga in kakšen dan počitka. Motivacija pa je najprej notranja. Šele potem je lahko motivator uspešen. Če v tekmovalki ni notranje motivacije, nima česa delati.

Menite, da vam Tina Maze še popolnoma zaupa?
Ne vem. Najprej mora zaupati sebi. Vsak mora v kriznih situacijah rešiti težave sam. Ne verjamem v magične tablete in psihologe, ampak v željo, hrabrost.

Trenerju Ronconiju ne zaupa ...
Se strinjam. So določene težave v zaupanju.

Ga boste zamenjali?
Ko boste praznovali novo leto, se bom odločal o tem.

Bo imela Tina pri tem kakšno besedo?
Odločitev bom sprejel sam.

Bi lahko rekli, da je stanje v ekipi že malce kritično?
Nisem človek, ki bi delal paniko. Stanje ni dobro. Predvsem je problematičen Tinin pristop. Dokler ne bo pravi, ne bo zmag.

Zanimivo je, da vsi govorimo o tem, da je Tina Maze slabo začela sezono, a vendar za vodilno smučarko v svetovnem pokalu zaostaja le dobrih 150 točk ...
Je edina na svetu, ki s slabim smučanjem v vsaki disciplini lahko pride med 15.

Kaj pa možnost, da bi se za nekaj časa umaknila iz svetovnega pokala in se v miru pripravila na olimpijske igre?
To ne pride v poštev.

Ker se leto izteka, je vendarle prav, da pogovor končava v optimističnem tonu. Ne nazadnje je Tina Maze v letu 2013 poskrbela za številne mejnike alpskega smučanja ...
Se strinjam. Leto je prineslo izjemne rezultate, ogromno točk v svetovnem pokalu, raznih priznanj ... Leta 2013 se bomo vedno z veseljem spominjali.

Mazejeva v začaranem krogu
Mazejeva in Massi ne najdeta poti iz krize