Mateja Svet je v svoji kratki karieri zmagala sedemkrat v svetovnem pokalu, osvojila srebrno olimpijsko medaljo v slalomu ter pet medalj na svetovnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Svet je v svoji kratki karieri zmagala sedemkrat v svetovnem pokalu, osvojila srebrno olimpijsko medaljo v slalomu ter pet medalj na svetovnih prvenstvih. Foto: MMC RTV SLO
Mateja Svet
Zdaj smuča le še enkrat ali dvakrat letno. Foto: MMC RTV SLO

Zdaj 44-letnica je Sloveniji v sezoni 1985/86 v Jasni na Slovaškem priborila prvo zmago v svetovnem pokalu in leta 1988 v Calgaryju osvojila tudi prvo žensko smučarsko olimpijsko medaljo. Sama pravi, da le redko obuja spomine na te čase.

Najtežje se loči od kavča in daljinca
"Tega se spomnim malokrat. Živim zdaj in tukaj, v sedanjosti, morda z mislimi na prihodnost. O preteklosti ne razmišljam veliko, spominov ne obujam in detajle pozabljam. Kolajn niti nimam pri sebi. Spravljeni so pri starših. Pri sebi imam bolj aktualne predmete, ki jih uporabljam. V stanovanju sta najpomembnejša kavč in daljinec, da lahko dam zvečer možgane na pašo. Od tega bi se ločila najtežje, veliko mi pomeni tudi športna oprema," je dejala Svetova, ki življenje posveča tudi najstniški 14-letni hčerki.

Smuča le še enkrat ali dvakrat letno
Tudi od alpskega smučanja je po vseh teh letih močno oddaljena in zase pravi, da smuča toliko, kot veliko Slovencev. "Enkrat ali dvakrat na leto. Običajno v Kranjski Gori. Večkrat tečem na smučeh. To je res užitek in večkrat me potegne tja. Ne vem, ali zaradi bolj udobnih čevljev in morda zato, ker me ne zebe. Bolj me potegne tek." Ob tem med letom rada nabira tudi kondicijo na veslaškem ergometru.

Pod povečalom kolesarstvo in biatlon
A povsem brez vrhunskega športa, ki ga pogosto spremlja preko medijev, ne gre. "Seveda ne vse in letos je bilo preko poletja ogromno športa. Prav pomislila sem, da ni dobro ure in ure 'buljiti' v televizor. So pa stvari, ki me pritegnejo. Denimo kolesarji po Franciji, Španiji, zdaj je svetovno prvenstvo. Meni se zdi ta šport zelo razburljiv, rada pa seveda tudi pogledam veslače, kajakaše, nogometno ligo prvakov. Pozimi pa seveda smučanje, kar pa najtežje zamudim, je biatlon. Ta šport se mi zdi res zahteven. Ta dinamika in fokus pri teku in strelstvu se mi pri teh naporih zdita res izjemna."

V zadnjih letih odkriva veslanje
Za lastno zgodnje slovo pa je še enkrat izpostavila, da ji ni bilo nikoli žal zato: "Mislim, da je bila situacija takrat taka, da so bili pogoji kakršni so bili. Mislim, da sem se takrat pravilno odločila. Morda mi je žal, da takrat, ko sem nehala in imela kondicijo, nisem poznala veslanja. Ta šport odkrivam v zadnjih letih. Seveda me takrat ne bi zanimal po tekmovalni plati, ampak rekreativno, a to skušam zdaj nadoknaditi." Na slovesu Iztoka Čopa se je pomerila v tekmovanju na ergometrih.

Med stvarmi, ki ji v smučarski biografiji še manjkajo, pa je srečanje s trenutno najboljši slovensko smučarko Tino Maze, saj se tekmovalki doslej v življenju še nista srečali.

V spodnjem videu si oglejte, kako je Mateja Svet v Vailu osvojila naslov svetovne prvakinje v slalomu (komentatorja Miha Žibrat in Bojan Križaj):