Tina Maze je po letih 2005 in 2010 še tretjič prejela priznanje za najboljšo športnico leta v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Maze je po letih 2005 in 2010 še tretjič prejela priznanje za najboljšo športnico leta v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tina Maze
Največji trenutek v karieri Mazejeve - naslov svetovne prvakinje v veleslalomu v Garmischu. Foto: Reuters
Portret športnice leta Tine Maze
Mazejeva in Kauzer po prejetju nagrad
Športnika leta Mazejeva in Kauzer
Mazejeva na stopničkah v Flachauu

28-letna smučarka iz Črne na Koroškem je bila športnica leta že lani, ko je na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojila srebrni medalji v superveleslalomu in veleslalomu. Februarja je v Garmisch-Partenkirchnu dosegla vrhunec kariere z naslovom svetovne veleslalomske prvakinje, dodala pa je še srebro v superkombinaciji.

Celotno prireditev Športnik leta 2011 si lahko ogledate TUKAJ!
Preberite še:
- MMC-jev izbor 100 športnih dogodkov leta!

V skupnem seštevku svetovnega pokala je v lanski sezoni končala na tretjem mestu, prehiteli sta jo Lindsey Vonn in Maria Höfl Riesch, ki sta njeni glavni tekmici tudi v letošnji zimi. Po slabšem začetku sezone se je Mazejeva na slalomih v Courchevelu in Flachauu izkazala s petim in tretjim mestom, a to še zdaleč ni zadovoljilo njenih apetitov. V skupnem seštevku svetovnega pokala je po osmih izmed 40 tekem na 7. mestu z 212 točkami. Neulovljiva se zdi le Vonnova, ki jih ima kar 554, vse ostale smučarke so daleč za njo.

V naslednjih dneh prihajajo njene discipline. V sredo je na sporedu veleslalom v Lienzu, v četrtek pa še slalom. Sledi še slalom na Sljemenu 3. januarja. Pred januarsko serijo tekem v hitrih disciplinah se želi Tina zavihteti še precej više v skupnem seštevku.


Kaj vam pomeni naziv športnice leta?
Konkurenca v Sloveniji je vrhunska. Zelo sem vesela te nagrade. Res lepo. Vse skupaj bom znala ceniti šele takrat, ko bom imela več časa. Po koncu kariere bom lahko pogledala vse te nagrade, ki sem jih prejela. Več od zlate medalje ni mogoče. Biti svetovni ali olimpijski prvak je nekaj največjega. Više se ne da.

Ste pričakovali, da vam bodo športni novinarji znova namenili največ glasov?
Sem pričakovala, zato ker je naslov svetovne prvakinje zares nekaj velikega. Verjela sem, da tudi novinarji to tako vidijo. Nista slučajno dva svetovna prvaka izbrana za dva najboljša športnika v državi.

Znova ste navdušili z lepo obleko. Se bolje počutite v smučarskem kombinezonu ali v elegantni obleki?
V smučarskem kombinezonu nimam nobenih težav s petami. Vsaka ženska tudi rada lepo izgleda, za slavnostne prireditve se je treba lepo urediti. Prireditev Športnik leta je po navadi edina slovesnost, kjer nosim taka oblačila. Ponosna sem na to nagrado, zato se tudi uredim za tako priložnost. Modnih trendov ne spremljam preveč. Nimam dovolj časa.

Trener Andrea Massi je večkrat poudaril, da ste umetnica na smučeh.
Moram reči, da ima kar prav. Kar se športa tiče, sem bila vedno umetniška duša, nisem 'mašina', ki bi delala eno stvar za drugo, ampak v tem iščem lepoto, ki jo najdeš v umetnosti. To mi je zanimivo, taka sem pač po karakterju.

Na evropskem snegu ste popolnoma prerojeni po slabšem začetku na ameriški turneji.
Seveda. V ZDA nisem šla z mislimi, da mi ne bo šlo. Želela sem dobro smučati. Ko sem prišla nazaj, sem hitro ugotovila, da je vse kot dan in noč. Takoj sem začutila smučino in vse je steklo. Res super.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je Lindsey Vonn že precej spredaj, pred vami je tudi Maria Höfl Riesch, večina pa vas še vedno pričakuje na tretjem mestu. Kako vi gledate na boj za skupno zmago v svetovnem pokalu?
Bojim se, da marsikoga to ne bi več zadovoljilo. Prepričana sem, da je vse še vedno odprto. Vsi vemo, da sta Lindsey in Maria zelo dobri. Vonnova ima ogromno prednost, zdi se nemogoče, da bi jo še katera smučarka lahko ujela. Držim se mota Team to aMaze in morda mi še v letošnji sezoni uspe kakšna vragolija. Želim še nadgraditi svoje izide, vedno hočem več. Ta motiv me vleče naprej.

Po tretjem mestu na slalomu v Flachauu ste dejali, da imate še veliko rezerve.
Vsekakor so še rezerve, to se je čutilo. Tudi Marlies Schild je to opazila. Prihajajo nove tekme, treba bo zgrabiti vsako priložnost in se znova izkazati.

Verjetno ste kar precej utrujeni. V zadnjih dneh ste imeli izjemno naporen urnik.
Pot iz Courchevela do Flachaua je bila sicer kratka, a dogajale so se nam čudne stvari, saj smo bili vsi utrujeni. Zdaj je čas, da si doma vsi odpočijemo. Veselim se že božičnega večera in skupne večerje z vsemi domačimi.

Ekipa, ki skrbi za vas, je precej majhna. Bi si želeli še kakšnega člana več?
Zame sta dovolj dva trenerja. Včasih bi si zaslužila moja dva trenerja več podpore. Vse skupaj je zelo naporno.

Večkrat ste omenili sestrino nagajivost. Ona vam daje ideje.
Vedno pride prav. Vsak ima otroka v sebi, vprašanje pa je, koliko ga prebudi. Norčije so zdrave. S sestro se dobro razumeva, med nama je deset let razlike. Zdaj, ko je dovolj stara in lahko več potuje, sva si postali precej bližje. Prej sem potovala okoli, ona pa je bila doma.

V belem cirkusu ste že veliko let. Ste si ustvarili kakšna prava prijateljstva ali vse skupaj poteka zgolj na profesionalni ravni?
Z nekaterimi se ujameš takoj, z nekaterimi pa nikoli. Z Laro Gut sem se ujela prvo sekundo, ko sem jo videla. Zelo mi je smešna in v njeni družbi mi je zelo lepo. Nekatere smučarke mi niso smešne in z njimi se ne zapletem v pogovor.

Kakšne so vaše želje za leto 2012?
Želim si predvsem zdravje, da bom lahko uresničevala svoje visoke športne cilje.

Portret športnice leta Tine Maze
Mazejeva in Kauzer po prejetju nagrad
Športnika leta Mazejeva in Kauzer
Mazejeva na stopničkah v Flachauu