Tina Maze je bila lani v Söldnu razred zase. Foto: Reuters
Tina Maze je bila lani v Söldnu razred zase. Foto: Reuters
Začenja se pet razburljivih mesecev na snegu

Črnjanka je v lanski sezoni osvojila neverjetnih 2.414 točk, kar je absolutni rekord svetovnega pokala. Drugouvrščeno Nemko Mario Höfl-Riesch je ugnala s kar 1.313 točkami prednosti, kar je prav tako rekordno. Osvojila je veliki kristalni globus in še dva mala. Nanizala je enajst zmag in še trinajst uvrstitev na stopničke. V Schladmingu je osvojila tri kolajne na svetovnem prvenstvu.

Smučarski novinarji so ji dali prednost pred Marcelom Hirscherjem in Tedom Ligetyjem. Kot prva Slovenka je prejela prestižno priznanje "skieur d'or", ki ga smučarski novinarji podeljujejo vse od leta 1963. V zadnjih 18 letih je le trikrat nagrada pristala pri dekletih. Pripadla je Janici Kostelić in Lindsey Vonn.

Četrta zmaga na ledeniku Rettenbach
V sobotnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach bo Mazejeva glavna favoritinja. S Hermannom Maierjem si s po tremi söldenskimi zmagami (2002, 2005 in 2012) deli rekord po številu zmag na ledeniškem uvodu v sezono.

Tirolski organizatorji v Söldnu letos praznujejo 20. obletnico, leta 1993 so pod streho spravili prva uvodna veleslaloma, takrat z zmagama Avstrijke Anite Wachter in Francoza Francka Piccarda. Letošnje tekmovanje za svetovni pokal bo skupno 17., do zdaj so morali odpovedati le tri tekme: oba veleslaloma leta 2006 zaradi vdora nenavadno toplega vremena z dežjem in moško tekmo leta 2010 zaradi megle in slabe vidljivosti.

Začenja se pet razburljivih mesecev na snegu