Kamil Stoch je lani navdušil z zmagami na vseh štirih skakalnicah turneje. Foto: EPA
Kamil Stoch je lani navdušil z zmagami na vseh štirih skakalnicah turneje. Foto: EPA

Med soboto in nedeljo, 6. januarja, ko se bo, kot je to v navadi, turneja končala v Bischofshofnu, bo imela karavana lovcev na daljave prost le en dan. Pot jih bo z oberstdorfske skakalnice pod Senčno goro peljala v Garmisch-Partenkirchen, kjer bo na novega leta dan na olimpijski napravi druga tekma turneje. Po prosti sredi sledita selitev v Avstrijo in najprej tekma v Innsbrucku na Bergislu, kjer se bodo februarja nato skakalci merili še za kolajne svetovnega prvenstva na veliki napravi. Sklep bo na skakalnici Paula Ausserleitnerja.

Rjoju Kobajaši je v življenjski formi. Foto: EPA
Rjoju Kobajaši je v življenjski formi. Foto: EPA

Če Kobajaši zmaga na turneji ...
V vlogi prvega favorita na nemško-avstrijsko turnejo prihaja mlajši izmed bratov Kobajaši. 22-letni Japonec je na prvih sedmih tekmah kar štirikrat zmagal, le na prvi preizkušnji v Engelbergu pa se ni zavihtel na oder za zmagovalce. Z izvrstnimi predstavami je navdušil tudi konkurente, ki ga prav tako vidijo kot glavnega favorita, a zdaj je pred njim največja preizkušnja do zdaj.

Neposredni prenosi tekem in kvalifikacij na TV SLO 2 in MMC-ju.

"On je izjemno eksploziven skakalec. Izvrsten je na odskočni mizi, v fazi letenja ima veliko hitrost. Res je močan. Poleti je bil na domači tekmi v Hakubi strah vzbujajoč. Spremljali smo tudi njihove interne tekme na Japonskem, kjer jih je premagoval za 50 točk ali več, se pravi v daljavi tudi po 20 metrov na skok. Tako da presenetil me ni, preseneča me le, da je tako stabilen tudi psihološko. Ali lahko zdrži? Trenutno je forma tako visoka, da lahko. Bomo videli. Če bo zmagal na novoletni turneji, mislim, da bo zdržal," je za MMC povedal glavni slovenski trener Gorazd Bertoncelj. Njegovi varovanci sicer ne spadajo med glavne kandidate za končno zmago, je bil pa pred sezono postavljen cilj skupna uvrstitev do visokega šestega mesta.

V preteklosti se je na turneji opekel že marsikateri favorit. Pred dvema letoma je podobno kot Kobajaši v rumenem v Oberstdorf prišel Domen Prevc, ki je imel tedaj pred turnejo podobne rezultate, kot jih ima zdaj Japonec, nad katerim se letos navdušuje tudi slovenski mladenič. A že na prvi postaji je pred dvema letoma s slabšim nastopom zapravil možnosti za osvojitev zlatega orla, ki sta ga do zdaj "ujela" le dva Slovenca, njegov starejši brat Peter in Primož Peterka. Pred turnejo 2016/17 je Domen zmagal na štirih tekmah, od tedaj pa na nobeni več. Če Kobajašiju uspe zadržati raven skokov, ga bo res težko premagati. Tako bi po Kazujošiju Funakiju postal drugi Japonec s skupno zmago na turneji.

Stoch kot nekoč Wirkola?
Funaki, ki je bil najboljši v sezoni 1997/98, je bil ob svojem slavju na dobri poti k zgodovinskemu pokru zmag na vseh napravah, a je nato v Bischofshofnu zasedel osmo mesto. Štiri leta pozneje se je s tem dosežkom v zgodovino vpisal Sven Hannawald, legendarni Nemec pa je lani družbo v "elitnem klubu", kot ga je poimenoval, dobil v Kamilu Stochu. Poljak bo naskakoval že tretjo zaporedno zmago, kar je do zdaj uspelo le Norvežanu Bjoernu Wirkoli pred 50 leti, zaradi izkušenj in vseh imenitnih nastopov na največjih tekmah pa številni kot glavnega Rjojujevega izzivalca vidijo prav 31-letnega asa iz Zakopan. "Pred turnejo sem precej miren. Mislim, da je več pritiska na mlajših skakalcih. Nekaj dela me pred začetkom sicer še čaka," je dejal Stoch.

Sorodna novica Hannawald nasledniku izrekel dobrodošlico v ekskluzivnem klubu

V skupnem seštevku aktualni dobitnik velikega kristalnega globusa trenutno zaseda tretje mesto. Za Kobajašijem zaostaja 191 točk. S 111 točkami zaostanka je drugi njegov rojak Piotr Žyla, ki je bil v Englebergu dvakrat drugi, njegov niz tekem z uvrstitvami na stopničke pa zdaj znaša že štiri. Formo so počasi ujeli tudi v norveškem taboru. Glavni trener Alexander Stöckl je kot prvi cilj sezone postavil osvojitev bodisi norveške turneje Raw Air bodisi novoletne, na kateri je zadnjič Norvežan skupno na prvem mestu končal leta 2007, ko je bil najboljši Anders Jacobsen. Prvi adut vikingov je Johann Andre Forfang.

Slovenska ekipa za turnejo

Timi Zajc, Domen Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič, Bor Pavlovčič in Peter Prevc.

Turneja je vedno nekaj posebnega za Nemce in Avstrijce, ki zagotovo čutijo tudi največ pritiska. Lani je v rumenem na turnejo prišel Richard Freitag, ki je po dveh drugih mestih na nemškem delu turneje boj za zlatega orla s Stochom izgubil po padcu v Innsbrucku. Trenutno je od Nemcev najvišje v svetovnem pokalu presenetljivo Karl Geiger, ki je v Engelbergu prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. Domačinu iz Oberstdorfa v deseterici družbo delata še dva rojaka, Stephan Leyhe in Andreas Wellinger. Nemčija na zmago čaka že od Hannawalda leta 2002. Med velesilami v tej zimi največje razočaranje predstavlja Avstrija, ki v tej sezoni še nima uvrstitve na oder za zmagovalce. Se pa v zadnjem času počasi prebuja Stefan Kraft, zmagovalec turneje v sezoni 2014/15.

67. NOVOLETNA TURNEJA, spored
Sobota ob 16.30:
Oberstdorf, kvalifikacije
Nedelja ob 16.30:
Oberstdorf, prva tekma turneje

Ponedeljek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, kvalifikacije
Torek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, 2.tekma turneje

Četrtek, 3. januarja, ob 14.00:
Innsbruck, kvalifikacije
Petek, 4. januarja, ob 14.00:
Innsbruck, 3. tekma turneje

Sobota, 5. januarja, ob 17.00:
Bischofshofen, kvalifikacije
Nedelja, 6. januarja, ob 17.00:
Bischofshofen, 4. tekma turneje