Po padcu Jerneja Košnjeka je bilo reševanje hitro in učinkovito, tako da so ga s helikopterjem hitro odpeljali v bolnišnico. Foto: RTV SLO/T. G.
Po padcu Jerneja Košnjeka je bilo reševanje hitro in učinkovito, tako da so ga s helikopterjem hitro odpeljali v bolnišnico. Foto: RTV SLO/T. G.
Jernej Košnjek
Jernej Košnjek je negibno obležal v izteku in mnogi so že pomislili na najhujše. Padel je pri znamki 80 metrov. Foto: RTV SLO/T. G:
Robert Kranjec
Robert Kranjec je kljub mizerni sezoni v Planici spet dokazal, da je rojen letalec. Foto: EPA
Primož Roglič
Košnjekovo usodo je doživel še Primož Roglič. Med obema padcema je preteklo le nekaj minut. Foto: RTV SLO/T. G.
Martin Koch
Martin Koch je očitno prvi favorit za najvišjo stopničko. Foto: RTV SLO/T. G:
Kdo bo daljši od Kocha

Jerneju Košnjeku in Primožu Rogliču je v prvi seriji v zraku "vzelo smučko", tako da sta strmoglavila na tla in ju je po letalnici premetavalo vse do izteka. Huje jo je odnesel Košnjek, ki so ga celo priklopili na napravo za umetno dihanje. Pozneje so iz bolnišnice sporočili, da bo z 18-letnim Tržičanom vse v redu, saj nima poškodb možganov ne zloma lobanje. Počasi ga bodo prebudili iz umetne kome.

Roglič ima pretres možganov in odrgnine po vsem telesu. Trening je bil prekinjen za 30 minut, saj so morali oba s helikopterjem prepeljati v bolnišnico.

Kranjec dvakrat čez 210 metrov
V obeh serijah je bil najdaljši Avstrijec Koch (221,5; 220). V prvi je bil z 218,5 m 2. Kranjec, v drugi pa z 213,5 m Janne Ahonen. Kranjec je bil 3. (212,5). Vodilni v skupnem seštevku Anders Jacobsen je letel povprečno (186, 191,5) in se ni uvrstil med najboljših 30. Njegov konkurent Adam Malysz ni nastopil.

Mal' je padalnica tale letalnica
Robert Kranjec je bil seveda zadovoljen: "Prvi skok mi je res uspel, v zraku sem se malo zadržal in res dobra daljava je bila tukaj. V drugo sem poskusil še malo zadržati odskok. Komaj čakam naslednje polete." Kot vedno je bil hudomušen Jernej Damjan: "Mal' je padalnica letošnja letalnica. Smo se s fanti pogovarjali in vsi pravimo, da res visoko nese in potem hitro padaš proti dnu. Drugače so bili res idealni pogoji in upam, da bo tako še v prihodnjih dneh."

Slovenski trener Ari Pekka Nikkola je bil zadržan: "Sem zadovoljen s fanti, ker so se potrudili in so dobro skakali. Samo, kar šteje, je tekmovanje, ki pa je jutri, tako da treba to formo še dokazati. Upam, da bo z Rogličem vse vredu in da bo kmalu spet z nami."

Zaradi izgubljenih smuči kvalifikacije v petek
Po prvotnem sporedu bi morale biti v Planici v četrtek kvalifikacije, a jih bodo zaradi izgubljene opreme nekaterih reprezentanc izvedli v petek. "Nekaterim manjšim ekipam so na letališču založili smuči, tako da smo se odločili kvalifikacije izpeljati v petek," je za MMC povedal pomočnik vodje tekmovanja Miran Tepeš.

Kvalifikacije bodo veljale za petkovo in sobotno tekmo. Od 52 kvalifikantov se jih bo na tekmi uvrstilo 25, ki se jim bo pridružilo 15 najboljših iz svetovnega pokala. V nedeljo pa bo nastopila najboljša trideseterica v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Kvalifikacije že ob 9.30
Malce spremenjen je tudi petkov spored, saj bodo kvalifikacije že ob 9.30. Tekma se bo začela po prvotnem načrtu, torej ob 15.30. Letalnica je povsem nared. Potem ko v sredo doskočišče še ni bilo utrjeno, je za to poskrbela nizka nočna temperatura, ki je padla do -10 stopinj Celzija.

8.000 gledalcev se je kopalo v soncu
Prvi uradni dan tekmovanj v Planici je sicer minil v prekrasnem sončnem vremenu, ki ga je popestril obisk več kot 4.000 otrok. Skupaj je treninga spremljalo okrog 8.000 gledalcev.


Prvi trening:                    
 1. M. KOCH        AVT    221,5 m
 2. R. KRANJEC     SLO    218,5  
 3. A. BARDAL      NOR    217,5  
 4. S. AMMANN      ŠVI    216,5  
 5. J. AHONEN      FIN    213,0

Drugi trening:
1. M. KOCH AVT 220,0 m
2. J. AHONEN FIN 213,5
3. R. KRANJEC SLO 212,5
. T. HILDE NOR 212,5
. S. AMMANN ŠVI 212,5
...
. A. JACOBSEN NOR 191,5

Petek:
09.30: Kvalifikacije
14.15: Poskusna serija
15.30: Prva serija
... Finalna serija
Sobota:
9.00: Poskusna serija
10.15: Prva serija
... Finalna serija
Nedelja:
10.00: Poskusna serija
11.15: Prva serija
... Finalna serija

R. K.

Kdo bo daljši od Kocha