Peter Prevc je pred tremi leti takole pred morjem slovenskih zastav dvignil zlatega orla za zmago na novoletni turneji. Foto: EPA
Peter Prevc je pred tremi leti takole pred morjem slovenskih zastav dvignil zlatega orla za zmago na novoletni turneji. Foto: EPA
Sorodna novica Na novoletnem lovu za zlatim orlom prvi favorit Kobajaši, Stoch po tretjo skupno zmago

"Prva postojanka je novoletna turneja, ki je morda celo najtežje tekmovanje v sezoni. Tam želimo skupno do šestega mesta, kar je seveda izjemno težko. Veliko je treba opraviti skokov v kratkem času in napak za visoko skupno uvrstitev tako rekoč ne sme biti," je pred sezono začrtane cilje za prvo zimo na čelu slovenske skakalne reprezentance predstavil glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki je četverico za pot na nemško-avstrijsko turnejo določil že po zadnjih tekmah svetovnega pokala, Semeniča in Pavlovčiča pa je v ekipo uvrstil po državnem prvenstvu, kjer sta oba končala na odru za zmagovalce.

Zajc glavni slovenski adut na novoletni turneji

Zajc ima letos na turneji višje cilje
Trije slovenski skakalci so po Bertoncljevih besedah sposobni konkurirati najboljšim, čeprav nihče trenutno ne spada v krog favoritov za končno zmago. Trenutno najvišje uvrščeni Slovenec je v skupnem seštevku Zajc, ki zaseda deseto mesto. 18-letni nadarjeni mladenič skakalnega kluba z Ljubnega se na turnejo odpravlja z dobro popotnico, saj je v nedeljo v Planici ubranil naslov državnega prvaka. "Sezono sem dobro začel, na zadnjih tekmah pa smo se še malce lovili z opremo. Zdaj mislim, da je vse urejeno, in znova lahko lovim rezultate med deset. Lani je bilo na turneji zame vse na novo, letos pa ne grem tja le po točke, ampak bom skušal biti na vsaki tekmi čim višje," je po zmagi pod Poncami za TV Slovenija povedal Zajc.

Ob debiju na turneji je na vsaki postaji osvojil točke. Začel je s 26. mestom v Oberstodrfu, v Garmisch-Partenkirchnu nadaljeval z 22. mestom, bil v Innsbrucku 17. in v Bischofshofnu za konec 27., kar je bilo dovolj za skupno 16. mesto. Letos so njegovi cilji razumljivo višji. Že do zdaj je postavil visoko letvico. Na vseh tekmah v tej zimi je osvojil točke, najbližje odru za zmagovalce pa je bil na prvi tekmi v Wisli, ko je bil peti. Še bližje stopničkam, ki jih Slovenci v tej sezoni še čakajo, je bil Domen Prevc, ki je v Ruki, na drugi postaji zime, obakrat končal na četrtem mestu.

Pred dvema letoma je Domen Prevc turnejo končal na devetem mestu. Foto: EPA
Pred dvema letoma je Domen Prevc turnejo končal na devetem mestu. Foto: EPA

Domna zanimajo uvrstitve med prve tri
Najmlajši izmed bratov Prevc, ki je leto starejši od Timija, je trenutno 11. v svetovnem pokalu. Ima 19 točk manj od Zajca, obenem pa je nastopil tudi na eni tekmi manj, saj ga ni bilo na uvodu v Wisli. Domen ima že kar nekaj izkušenj z novoletno turnejo, saj je pred dvema letoma na prvi vrhunec vsake skakalne sezone prišel kot celo prvi favorit v rumeni majici, a je že na prvi tekmi v Oberstdorfu zapravil možnosti za boj za zlatega orla. "Dokazal sem, da lahko tudi s slabšimi skoki pridem med 20. Na turneji se želim osredotočiti le na tehniko skokov in iti umirjen z ene skakalnice na drugo, saj je že tako ali tako okoli samega tekmovanja ogromno "rompompoma". Zagotovo je želja biti med najboljšimi tremi, kar se mi zdi realno," je dejal Domen.

Glavni trener Bertoncelj verjame, da je poleg obeh najstnikov najboljšim lahko konkurenčen tudi Peter Prevc, ki ima že izkušnje tudi z bojem za končno zmago. Leta 2015 je, ko je slavil Stefan Kraft, turnejo končal na tretjem mestu, leto pozneje, ko je dominiral v celotni zimi, pa je zanesljivo "ujel" tudi prestižnega zlatega orla. Tedaj je sicer, ko je imel res neugodne razmere, v Oberstdorfu začel s tretjim mestom, zatem pa nanizal tri zaporedne zmage. Zdaj je pred njim jubilejni deseti nastop na turneji, kamor prihaja neobremenjen. V Engelbergu se je po operaciji uspešno vrnil v svetovni pokal. Na vsak način je hotel preizkusiti gleženj na tekmah še pred turnejo in v Švici mu je s 16. mestom in dokaj konstantnimi skoki to tudi uspelo.

Sorodna novica Video: Pot Petra Prevca do zlatega orla

Sedem slovenskih zmag na tekmah turneje
Slovenija še vedno čaka na slavje pod Senčno goro, na vseh preostalih postajah pa je konkurenco že prehitel Peter Prevc. Na olimpijski napravi je na novega leta dan dvakrat slavil tudi Primož Peterka, ki je leta 1997 tudi osvojil turnejo, na Bergislu sta zmagala tudi Primož Ulaga in Peter Žonta, na skakalnici, ki nosi ime Paula Ausserleitnerja in kjer se tradicionalno konča turneja 6. januarja, pa je bil najboljši le najstarejši Prevc, ki je tedaj slavil z neverjetno množico več kot 5.000 slovenskih navijačev.

67. NOVOLETNA TURNEJA, spored
Sobota ob 16.30:
Oberstdorf, kvalifikacije
Nedelja ob 16.30:
Oberstdorf, prva tekma turneje

Ponedeljek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, kvalifikacije
Torek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, 2. tekma turneje

Četrtek, 3. januarja, ob 14.00:
Innsbruck, kvalifikacije
Petek, 4. januarja, ob 14.00:
Innsbruck, 3. tekma turneje

Sobota, 5. januarja, ob 17.00:
Bischofshofen, kvalifikacije
Nedelja, 6. januarja, ob 17.00:
Bischofshofen, 4. tekma turneje