Veselje norveške mešane biatlonske štafete po osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Veselje norveške mešane biatlonske štafete po osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA

V prvi disciplini svetovnega prvenstva so smetano pobrali Norvežani v postavi Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Røiseland, Sturla Holm Lægreid in Johannes Thingnes Bø.

Mešana štafeta 4 x 6 km:           *  
 1. NORVEŠKA           1:04:41,9 (1+9)
    Tandre./Roeisel./Laegreid/Boe     
 2. ITALIJA                +11,6 (0+6)
    Vittozzi/Wierer/Bionaz/Giacomel   
 3. FRANCIJA               +55,9 (0+9)
    Simon/Bouchard/Jacquelin/Fillon-M.
 4. AVSTRIJA                59,2 (0+3)
 5. ČEŠKA                 1:09,4 (0+7)
 6. NEMČIJA               1:26,5 (1+9)
...                                   
12. SLOVENIJA             3:09,6 (0+7)
    Repinc/Klemenčič/Dovžan/Tršan     
                                     
    * - kazenski krogi + poprave      

O zlatem odličju sta na koncu odločala Bø in Italijan Tommaso Giacomel, ki sta zadnje strelišče zapustila istočasno, a Norvežan je bil v nadaljevanju preprosto premočen in ni dovolil presenečenja. To je bila 222. kolajna za Norveško na svetovnih prvenstvih in 85. zlata.

Italijani so z drugim mestom osvojili tretjo medaljo na prvenstvih v tej disciplini, bron so dobili Francozi, ki so si na koncu skoraj privoščili velik spodrsljaj: Quentin Fillon Maillet je zgrešil cilj, a je zagato še pravočasno rešil in za slabe štiri sekunde ugnal četrtouvrščeno štafeto Avstrije.

Veliko razočaranje so doživeli Švedi, ki so bili eni izmed glavnih kandidatov za odličje, na koncu pa so osvojili zanje izjemno skromno deveto mesto. Zalomilo se je pri zadnjem tekmovalcu Sebastianu Samuelssonu, ki je celo večnost preživel na prvem streljanju (tri nepokrite tarče, 12 poprav!), za velikimi tekmeci Norvežani so Švedi na koncu zaostali za dobri dve minuti in pol (+2:33,8).

Slovenija je prvenstvo začela z zelo solidnim nastopom. Lena Repinc je zadela vseh deset strelov, Polona Klemenčič je tekla zelo dobro, nekaj težav je imel Miha Dovžan, ki pa se je izvlekel in pokril vse tarče z nekaj popravami. V zadnjem delu pa je Rok Tršan strl Američana Seana Dohertyja za končno 12. mesto (+3:09,6).

Slovenska mešana štafeta je nastopila zelo solidno. Odlično je streljala, dobro je tudi tekla. Foto: Sloski.si
Slovenska mešana štafeta je nastopila zelo solidno. Odlično je streljala, dobro je tudi tekla. Foto: Sloski.si

Izjave po tekmi

Lena Repinc: “Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Vedela sem, da znam ustreliti, in to mi je tudi uspelo. Tudi tekaško sem se počutila dosti močno, kar mi je manjkalo zadnje tedne, in sem vesela, da sem nazaj v formi. Mislila sem, da bo prvi vzpon, ki je najdaljši, najtežji, a je bila to moja močna točka. Res sem zelo zadovoljna. Proga je sicer zahtevna, nekaj ovinkov je nevarnih. Tako je bilo na startu nekaj panike, kar me je najbolj skrbelo. Osebno ne maram preveč kontakta na progi, a se je vse dobro izteklo in za menoj je tekma, na kateri sem ponosna na svoj nastop.”

Spored svetovnega prvenstva v biatlonu

10. februar: Šprint (Ž) (14.30)
11. februar: Šprint (M) (14.30)
12. februar: Zasledovalno (Ž) (13.25)
Zasledovalno (M) (15.30)
14. februar: Posamično (M) (14.30)
15. februar: Posamično (Ž) (14.30)
16. februar: Mešani pari (15.10)
18. februar: Štafeta (M) (11.45)
Štafeta (Z) (15.00)
19. februar: Skupinski št. (M) (12.30)
Skupinski st. (Ž) (15.15)

Polona Klemenčič: “S svojim nastopom sem kar zadovoljna. Ob startu sta bili pred menoj Hermann in Roeiseland in sem jima poskusila slediti. Žal dva mimo leže, a sem se potrudila, da ni prišlo do kazenskega kroga. Drugi krog sem poskušala držati ritem tekmovalk pred seboj, ko pa me je prehitela Edrova, sem sledila njej. Zelo sem vesela te nule stoje. Tekaško pa mislim, da je bilo zelo v redu. Ni sicer še tako kot pred novim letom, a glede na vse probleme, ki sem jih imela, mislim, da sem super opravila”.

Miha Dovžan: “Danes prva štafeta po novem letu brez kazenskega kroga zame. Na koncu sem res borbal tisti zadnji strel, da sem ga uspel zadeti. Bilo je zelo težko, saj so se mi zatresle noge, ampak končno malce sreče tudi na moji strani, da je bil strel zadet. Tekaško sem se zelo dobro počutil in sem kar dobro šel.”

Rok Tršan: “Za nami je prva tekma in na koncu 12. mesto. Hoteli smo še malce več. Svoj nastop bi ocenil za soliden. Ena napaka leže in solidno tekaško. Led je prebit in gremo naprej.”

Ricco Gross, glavni trener: “Dvanajsto mesto je enako, kot je naša startna številka. Nekako pričakovano in solidno. Imeli smo še nekaj preveč napak na strelišču, Dovžan je trikrat popravljal stoje. To ni najboljše, tudi Polona je zgrešila dvakrat leže, kar bi bilo lahko boljše. Vseeno dober začetek za nas in videli bomo, kaj bodo prinesle naslednje tekme.”

Laegreid in Boe popeljala Norvežane do zlate medalje v mešani štafeti