Franci Petek, Enzo Smrekar in Igor E. Bergant so predstavili Planico. Foto: SZS
Franci Petek, Enzo Smrekar in Igor E. Bergant so predstavili Planico. Foto: SZS
Rok Benkovič
Rok Benkovič se je 19. februarja na skakalnici pod Senčno goro veselil uspeha kariere. Postal je svetovni prvak na srednji napravi. Foto: EPA
Odzivi po neuspešni kandidaturi Planice
Planica iz Cancuna s »tolažilno nagrado«

Svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 bo v dolini Pod Poncami. Odločitev je bila soglasna. "Z novimi sodobnimi objekti bo Planica priredila še eno nepozabno svetovno prvenstvo v smučarskih poletih z veliko podporo navijačev," je po soglasni odločitvi dejal predsednik Mednarodne smučarske zveze Gianfranco Kasper.
Oberstdorfu v petem poskusu uspelo
Poleg Planice in Oberstdorfa se je za SP v nordijskih disciplinah leta 2021 potegoval še Trondheim. Odločitev je ob 2.05 po slovenskem času sporočil Kasper.

Oberstdorf je že leta 1987 in 2005 gostil nordijsko svetovno prvenstvo. V Mehiki je že petič zapored kandidiral, pred dvema letoma je v Barceloni v finalu izgubil proti Seefeldu z 8:9. Navdušenje v nemškem taboru je bilo veliko, glasno vriskanje po štirih zaporednih neuspešnih kandidaturah (2008, 2010, 2012 in 2014) je bilo razumljivo, ko je Kasper odprl ovojnico.

Trondheim je prvenstvo priredil leta 1997, a so Norvežani najboljše skakalce, tekače in kombinatorce sveta gostili tudi leta 2011 v Oslu. Planica je neuspešno kandidirala že leta 2012 in 2014.
Planici le dva glasova
Oberstdorf je kandidaturo dobil že v prvem krogu, ko je prejel 11 od 17 možnih glasov članov predsedstva FIS, v katerem je kot podpredsednik tudi Janez Kocijančič, nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Trondheim je dobil štiri glasove, Planica pa le dva.

Petek in Smrekar razočarana

"Res ne moremo biti zadovoljni, res pa je, da smo imeli v igri dve nominaciji. Morda je tudi to pretehtalo, da so najprej namenili glas prvenstvu v poletih, potem pa se odločili drugače pri drugi nominaciji. Popolno presenečenje to žal ni. Po neformalnih pogovorih je bilo zaznati, da je bila naša predstavitev daleč najboljša, vemo pa, da to ni edini argument. Pri odločanju se upošteva marsikaj, razne prijateljske naveze, velikost države, proračuni in očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji," je po razglasitvi izidov dejal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

"Sem razočaran, predvsem zato, ker smo največ upov polagali v nordijsko svetovno prvenstvo. Predvsem zaradi tega, ker vemo, da smo odličen kandidat, tako po organizacijski plati kot po infrastrukturi, kot tudi po entuziazmu in srcu. Malo nas tolaži, da imamo polete leta 2020, a bistveno je, da nam ne zmanjka upanja, poguma in volje, da v prihodnosti končno dobimo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah," pa je rekel ambasador Planice Franci Petek.

Odločalo je 17 članov predsedstva FIS-a, eden izmed njih je bil tudi Janez Kocijančič.
SP v alpskem smučanju 2021 v Cortini
Najboljši alpski smučarji sveta se bodo leta 2021 srečali v Cortini D'Ampezzo. V petem poskusu so Italijani dobili organizacijo.

Prav tako soglasno je bilo za gostitelja svetovnega prvenstva v smučanju prostega sloga in deskanju leta 2021 izbrano kitajsko smučarsko letovišče Džangdžjakov/Genting, kjer bodo leta 2022 na zimskih olimpijskih igrah tudi tekmovanja v obeh disciplinah.

Odzivi po neuspešni kandidaturi Planice
Planica iz Cancuna s »tolažilno nagrado«