Novi direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej je predstavil svoje načrte. Foto: BoBo
Novi direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej je predstavil svoje načrte. Foto: BoBo
Primož Ulaga
Dvojec Primož Ulaga-Jurij Žurej bo zvezo vodil do januarja prihodnje leto, nato pa bo sledila volilna skupščina. Ulaga se še ni odločil, ali bo kandidiral. Foto: BoBo
Žurej se bo zgledoval po sosednjih zvezah
Direktor smučarjev Žurej predstavil načrte

Žurej je na položaju zamenjal Barbaro Kürner Čad, s katero se predsednik SZS-ja Primož Ulaga ni ujel, tako da sta se dogovorila o sporazumni prekinitvi pogodbe. Novi direktor zveze Žurej bo na položaju do januarja prihodnje leto, ko bo volilna skupščina zveze.

"Moj predlog je, da so vse vodstvene funkcije SZS-ja vezane na mandat predsednika. Zato me ne moti, da bom direktor le v času sedanjega predsednika, potem pa se bo odločalo na novo. Funkcija direktorja je operativna, saj je treba zagotavljati tekoče delovanje zveze in iskati sponzorje za nov olimpijski ciklus. Izvršni odbor zveze pa je tisti, ki pripravlja strategijo in razvoj smučanja pri nas," je o trajanju mandata dejal Žurej.

Žurej: Treba je pogledati, kaj delajo najboljši
Nato pa nadaljeval, da dobro pozna dogajanje v slovenskem smučanju, da si želi privabiti nove, mlade smučarje in pridobiti nove pokrovitelje, tudi iz tujine. "Napravil sem analizo številnih tujih smučarskih zvez, kjer imajo direktorji med nalogami osnovno vodenje in trženje zveze. Nimajo pa velikega vpliva na splošno delovanje posameznih panog, ki jih morajo voditi strokovnjaki. Treba je pogledati, kaj počnejo najboljši, ter najboljše prakse prilagoditi naši stvarnosti. Želimo imeti tudi dobro sodelovanje z ekipo naše najboljše slovenske smučarke Tine Maze in z njenimi člani iskati čim boljše rešitve v skupno dobro," je povedal Žurej in zatrdil, da nikoli v življenju ni bil član politične stranke. Med drugim je v preteklosti opravljal funkcijo direktorja Urada RS za intelektualno lastnino, še vedno se aktivno ukvarja s športom, med drugim s kajtanjem, dejaven pa je bil tudi v Planinski zvezi Slovenije.

Ulaga še ne ve, ali bo kandidiral za nov mandat
Ulaga še ni jasno povedal, ali bo na volitvah na začetku prihodnjega leta ponovno kandidiral za predsednika. "Številnih mojih predlogov mi ni uspelo uveljaviti v tem mandatu zaradi zelo zapletenih postopkov. Upam, da bo kakšen vendarle še dobil svoje mesto v programu. Več sredstev in pozornosti morajo imeti klubi, od katerih vse izhaja, in je iz enega od njih prišla tudi šampionka Tina Maze. Mnogi so se zdaj znašli v zelo težkem položaju. Želim, da bi bilo vodenje zveze tako ustrojeno in imelo taka pooblastila, da bi se hitro odzivalo na spremembe," je menil Ulaga, ki se je med drugim zavzemal za poklicno predsedniško funkcijo.

Dela od jutra do večera
"Čeprav temu ni tako, pa delam od jutra do večera, vendar na amaterskih osnovah. Ne dobivam nobenega nadomestila, tudi avtomobila nisem dobil od SZS-ja, kot so nekateri napačno navajali. IO je zahteval, da imamo direktorja SZS-ja, čeprav bi lahko počakali do volitev. Kar se tiče direktorjev panog, pa lahko rečem, da se njihove naloge le še povečujejo. Stroške skupnih služb smo zmanjšali s 35.000 evrov na mesec, kot je bilo ob mojem prihodu, na 20.000," je pojasnil Ulaga, nekdanji vrhunski skakalec. Dodal je, da so nekatere panoge, ki so bile do zdaj zapostavljene, dobile tudi do 100 odstotkov več denarja kot pred tem.

Žurej se bo zgledoval po sosednjih zvezah
Direktor smučarjev Žurej predstavil načrte