Janne Ahonen je imel izjemno kariero, manjka pa mu olimpijska medalja na posamični tekmi. Foto: EPA
Janne Ahonen je imel izjemno kariero, manjka pa mu olimpijska medalja na posamični tekmi. Foto: EPA

Na seznamih članov A- in B-ekipe, ki ju je objavil novi trener Hakola, ni 40-letnega veterana, enega najuspešnejših tekmovalcev smučarskih skokov vseh časov, ki je na tekmah za svetovni pokal tekmoval vse od leta 1992.

Ahonen je s petimi zmagami (1998/99, 2002/03, 04/05, 05/06, 07/08) najuspešnejši tekmovalec novoletne turneje. Skupni zmagovalec svetovnega pokala v letih 2004 in 2005 se je že dvakrat poslovil, a si je kmalu premislil in se znova pridružil karavani. Prvič po sezoni 2007/08, drugič marca 2011.

38-letni Hakola, ki je podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti, je že sestavil ekipi A in B. V prvi so Antti Aalto, Andreas Alamommo, Jarkko Maatta in Eetu Nousiainen, v drugi pa so za zdaj mlajši tekmovalci Kalle Heikkinen, Henri Kavilo, Niko Kytoesaho in Niko Loeytaeinen.

Ob Ahonenu v ekipah ni tudi mlajšega Villeja Larinta. V skakalnih krogih ugibajo, da bosta oba končala profesionalni karieri. "Pred nami je menjava generacij. Ponudil sem možnost mladim skakalcem, ki so motivirani in so željni učenja ter si želijo osebnega napredka," je odločitev pojasnil Hakola.

Ahonen bo še naprej ostal povezan s skoki. Trenutno je osredotočen na posel, povezan s šivanjem in oblikovanjem skakalnih kombinezonov.