Lani so imeli prireditelji Zlate lisice ugodne vremenske razmere, saj je bilo mrzlo, letos pa nagaja toplo vreme. Foto: MMC RTV SLO
Lani so imeli prireditelji Zlate lisice ugodne vremenske razmere, saj je bilo mrzlo, letos pa nagaja toplo vreme. Foto: MMC RTV SLO
Mariborčani slovijo kot izjemni prireditelji in so sposobni "lisico" izpeljati tudi ob pomladanskih temperaturah. Foto: www.zlatalisica.si/Blaž Tomažin
Tone Vogrinec
Tone Vogrinec meni, da bo moral FIS-tekmovanja narediti privlačnejša. Foto: STA

"V trenutni situaciji nam dež pravzaprav pomaga, saj sneg postaja bolj kompakten. Če bi bile temperature 15 stopinj, bi bilo to nekaj drugega, toda imamo 5 stopinj in je vse v redu. Na progi je več kot pol metra snega. V soboto, ko je pihal 'fen', smo s teptalnimi stroji stisnili topli zrak iz snega in tudi ročno obdelali teren. Kljub toplemu vremenu je pobralo le do 5 cm snega dnevno. Zdaj je najbolje čakati," je za MMC v ponedeljek popoldne povedal vodja tekmovanja Gorazd Bedrač.

Naj bo vsaj nebo jasno
Tekmi za svetovni pokal alpskih smučark torej nista vprašljivi, vseeno pa imajo organizatorji spet težave z nič kaj zimskim vremenom. Želijo si, da bi bile ponoči temperature okrog nič stopinj, dovolj bi bilo že, če bi se zjasnilo in da bil zrak suh. V teh dneh je vsak dan v akciji od 40 do 50 delavcev mariborskega smučarskega kluba, tik pred tekmo pa bodo povabili še smučarske učitelje, tako da jih bo na progi okrog 100.

Vedno zmaga najboljši
Tudi Tone Vogrinec je prepričan, da je snega dovolj, predvsem pa je pomembno, da umetni sneg zdrži visoke temperature: "Konec tedna je bilo ponoči deset stopinj, pihal je tudi močan veter. Če bi imeli le naravni sneg, bi ga lahko pobralo tudi en meter, umetnega pa je načenjalo le v zgornji plasti. Prepričan sem, da je mogoče umetni sneg tako pripraviti, da bo tekma tudi ob visokih temperaturah regularna." "Poglejte Ivico Kostelića," dodaja Bedrač: "V Adelbodnu je zmagal s številko 30! Vedno zmaga najboljši, poraženci pa vedno iščejo razne izgovore!"

Spomin na Vogrinčevo formulo
Vogrinca smo ob tem spomnili, da je nekoč sam predlagal drugačno formulo tekmovanja, kjer štartne številke ne bi imele večje vloge. "Predlagal sem, da se na tekmo prek kvalifikacij uvrsti 32 najboljših, ki se na izločanje pomerijo med seboj po sistemu prvi z dvaintridesetim, 2-31, 3-30, 4-29 ... V naslednji krog se uvrsti 16 tekmovalcev, v veliki finale pa dvanajst - osem zmagovalcev 2. kroga in štirje srečni poraženci. V finalu se na novo postavi proga in tekmuje le 12 smučarjev."

Biatlon prehiteva smučarje
Predlog so preizkusile ženske v Sestrieru decembra 2002, nato pa te formule v svetovnem pokalu nismo več videli. Vogrinec pravi, da zato, ker tekma traja predolgo, vendar meni, da utegnejo biti vodilni možje svetovnega pokala kmalu spet prisiljeni uporabiti privlačnejši sistem tekmovanja. "Za zdaj je še zanimanje pokroviteljev, toda treba je vedeti, da alpsko smučanje izgublja v primerjavi s preostalimi zimskimi športi. Če je tekmovanje v alpskem smučanju in biatlonu istočasno, se na Eurosportu raje odločijo za prenos biatlona, smučanje pa pokažejo v posnetku!"