Po slabšem začetku sezone je slovenski tabor že navdušil slovenske ljubitelje biatlona. To zlasti velja za Jakova Faka, ki je v soboto dobil zasledovalno tekmo. Foto: EPA
Po slabšem začetku sezone je slovenski tabor že navdušil slovenske ljubitelje biatlona. To zlasti velja za Jakova Faka, ki je v soboto dobil zasledovalno tekmo. Foto: EPA
Fak, Kos in Velepec pred moškim šprintom
Na Pokljuki vse pripravljeno na četrtkov začetek

Pokljuka te dni že sije v svoji pravljični podobi. Temperature so sicer nizke, okrog minus trinajst stopinj Celzija, snežna odeja pa je dovolj debela za nemoteno izvedbo tekme. Kot so dejali prireditelji, bodo temperature konec tedna že okrog ničle, zato si obetajo večji obisk.

Za tekme je vse pripravljeno, prizorišče po letu dni premora že čaka vse najboljše svetovne biatlonke in biatlonce v najlepši mogoči luči. Hkrati bo prizorišče ta konec tedna "praznovalo" tudi 20. obletnico prvih tekem za svetovni pokal v biatlonu na slovenskih tleh.

Tekmovalci se ponedeljkove predstavitve priprav Pokljuke v Ljubljani niso udeležili, za njimi je izredno uspešen konec tedna v Hochfilznu, tako da imajo nekateri prost dan, drugi pa že trenirajo na Pokljuki. Želijo se namreč čim bolj v miru pripraviti na tekmovanje ta konec tedna, saj so si z dobrimi uvrstitvami v Hochfilznu sami "nakopali" tudi nekaj bremena pred domačimi tekmami. Jakov Fak je osvojil prvo in tretje mesto, Teja Gregorin pa četrto in sedmo. Apetiti tekmovalcev in javnosti so tudi zato veliki.

"Dokazali smo, da smo dobro trenirali. Če je bilo v začetku slabše, sta za nami odlična dva dneva, težko ponovljiva, upam le, da to ne bo prevelik pritisk na naše za Pokljuko. Prepričan sem, da so dovolj izkušeni, da bodo to zdržali, da bodo na domačem prizorišču nastopili znova vrhunsko. Ne dvomim o Jakovu in Teji, izpostavil bi še Klemna Bauerja, ki mora sestaviti dve dobri streljanji, saj je tekaško dobro pripravljen," je povedal vodja slovenskih reprezentanc Matej Oblak.

V moški konkurenci je prijavljenih 130 tekmovalcev, v ženski 120, zaradi omejitev in kvot vsi ne bodo mogli nastopiti. Številka je večja zaradi morebitnih odpovedi. Proge so v celoti pripravljene z umetnim snegom, saj so bile temperature v zadnjem času dovolj nizke, prve reprezentance so na Rudno polje prispele že v nedeljo, druge prihajajo danes. Prirediteljem je uspelo izpolniti zahteve mednarodne zveze IBU in so v tekmovalnem koledarju tudi prihodnje leto, prav tako pa kandidirajo tudi za naslednja leta.

Pokljuka zdaj čaka le še gledalce. Premajhen obisk je bil v prejšnjih letih edini očitek IBU-ja. Vstopnina za posamezni dan prireditve je deset evrov, otroci do desetega leta imajo v spremstvu staršev prost vstop. Letos bodo navijači na prizorišče lahko prišli tudi z brezplačnim avtobusnim prevozom izpred ledene dvorane na Bledu.

Četrtek ob 14.20:
Šprint, 10 km (M)

Petek ob 14.20:
Šprint, 7,5 km (Ž)

Sobota ob 12.45:
Zasledovalna tekma, 12,5 km (M)

Ob 15.00:
Zasledovalna tekma, 10 km (Ž)

Nedelja ob 13.00:
Skupinski štart, 15 km (M)

Ob 15.00:
Skupinski štart, 12,5 km (Ž)

Vse tekme bodo v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

T. O.

Fak, Kos in Velepec pred moškim šprintom
Na Pokljuki vse pripravljeno na četrtkov začetek