Meta Hrovat je dobro začela sezono. Proga v Leviju ji sicer ne ustreza preveč, ker je premalo strma. Foto: Reuters
Meta Hrovat je dobro začela sezono. Proga v Leviju ji sicer ne ustreza preveč, ker je premalo strma. Foto: Reuters

V soboto in nedeljo sta bili na finskem smučišču Suomu na sporedu dve tekmi za točke FIS. Za našo zgodbo sta pomembni, ker je na obeh nastopila tudi ena izmed dveh najboljših slalomistk sveta Petra Vlhova. 25-letna Slovakinja od začetka novembra trenira na Finskem v ne prav idealnih razmerah. Prvič po več kot treh letih in pol je nastopila na tekmI takšnega ranga. Obe je dobila z velikansko prednostjo. Njen trener Livio Magoni kljub temu ni bil posebej zadovoljen z njenimi vožnjami, a pomembno je, da je začutila tekmo, da je razbila enoličnost treningov. Hkrati pa pokazala, da bo letos za ohranjanje dobre pripravljenosti treba delati drugače kot v prejšnjih letih.

Žan Kranjec je tudi letos prvi slovenski adut. Foto: Reuters
Žan Kranjec je tudi letos prvi slovenski adut. Foto: Reuters

Iskanje terenov za trening
Ne le na Finskem, tudi v srednji Evropi smo se (veliko bolj kot v preteklosti) razveselili nekaterih tekem nižje ravni: "Za nas je ključno, da tekme so, da lahko treniramo. In dokler bo možnost, da to počnemo, je vse v redu," je dejal vodja alpske panoge pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik. Skupaj z vodjo reprezentanc Janezom Slivnikom opravljata zahtevno nalogo zagotavljanja primernih terenov za trening.

Kam po 20. 11., še ni znano
"Moška ekipa za hitre discipline je bila zdaj kar nekaj časa na treningu v Pitztalu. Naredili so daljši sklop treningov, tako da bodo do 20. novembra potem počivali. Kam bodo šli takrat, še ni znano. Imamo nekaj možnosti in bomo potem videli, kaj bo sploh izvedljivo," pravi Verdnik. Moška in ženska ekipa za tehnične discipline pa sta opravili zelo kakovosten trening v Val Senalesu v Italiji. "Stvari so se malce spremenile. Povezali smo dva sklopa treninga na istem prizorišču s krajšim počitkom doma," je trenutni položaj povzel najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec. "Zdaj sledi nekoliko daljši počitek, potem pa spet na trening. Pretirano pa zaostrene razmere zaradi covida-19 ne vplivajo na naš trening."

Testiranja bodo predstavljala kar zajeten finančni zalogaj. Foto: Shutterstock
Testiranja bodo predstavljala kar zajeten finančni zalogaj. Foto: Shutterstock

Tudi na trening z negativnim testom
Moški del svetovnega pokala se – če izvzamemo paralelno tekmo v Lechu – zares nadaljuje šele 5. decembra v Val d'Iseru, ženske bodo tekmovale že v soboto in nedeljo. "Po mojih informacijah vsi nekako trenirajo, se pripravljajo za tekme v Leviju. Ko bo več snega, ko bo več smučišč ponudilo možnost uporabe prog, bo trenirati enostavneje," so besede vodje ženskih tekem svetovnega pokala Petra Gerdola. Kar nekaj avstrijskih smučišč ne deluje. Avstrija je namreč za blaženje posledic epidemije žičničarjem zagotovila nadomestilo plač. A le če je smučišče zaprto. Tako so se mnogi odločili – tudi na Mölltalu, denimo –, da tudi za profesionalne športnike proge ne bodo na voljo. "Vedno manj smučišč obratuje, tako da moramo biti malce bolj kreativni," ob tem dodaja Žan Kranjec. Mi pa dodajamo še en pomemben vidik – za dostop do terena za trening je treba imeti negativen test na covid-19. Miha Verdnik računa, da bodo slovenske alpske reprezentance samo za testiranja v tej sezoni namenile med 50.000 in 60.000 evri.

Protokoli bodo veljali celo leto
Še precej strožji ukrepi bodo veljali na vseh tekmah svetovnega pokala. Peter Gerdol je pohvalil prireditelje: "Vsi organizatorji so se zadev lotili z veliko motivacijo. Vnovič dokazujejo, kako dobri so. Vsi so se izjemno angažirali glede zdravstvenih protokolov. Na vsako prizorišče je treba priti z negativnim testom na covid-19. In potem vstopiš v mehurček. Znotraj tega mehurčka se različni deležniki (tekmovalci, mediji, organizatorji ...) ne križajo preveč, vsak ostaja – kolikor je le mogoče – v svojem delu. In to je glavno vodilo naših protokolov, ki bodo veljali vso sezono."

Sorodna novica FIS ne razmišlja o odpovedi decembrskih tekem v Franciji

Levi–Lech–St. Moritz–Val d'Isere–Courchevel
Poleg epidemije vedno obstaja še druga nevarnost – pomanjkanje snega. Zaradi tega so za dva tedna prestavili paralelni tekmi v Lechu v Avstriji. In ker v trenutnem položaju ni smiselno gledati preveč naprej po koledarju, nam pogled seže nekje do sredine decembra. Ravno v ponedeljek so potrdili ženska veleslaloma v Courchevelu 12. in 13. decembra. Če bo le snežni položaj dovolj ugoden, je potrjen tudi sveženj tekem v Val d'Iseru (dva moška konca tedna in en ženski), prav tako začetek sezone v hitrih disciplinah za dekleta 5. in 6. decembra v St. Moritzu. Obeti so dobri, a v tej sezoni "se je treba pripraviti na vse mogoče situacije," je realen Žan Kranjec. "Res ne vemo, kaj nas čaka. Poskušam ostati miren, treniram in gledam iz dneva v dan."

Naslednja postaja – Levi
Žan Kranjec bo na svojo naslednjo pravo priložnost (paralelna tekma je pri tekmovalcih pač manj pomembna) čakal do prvega konca tedna v decembru, ko sta v Val d'Iseru na sporedu dva veleslaloma. Ženski del alpske karavane pa bo tekmoval že ta konec tedna, na sporedu sta dva slaloma v Leviju. Tradicija zadnjih let je bila, da sta bila na najbolj severnem prizorišču tekem svetovnega pokala na sporedu moški in ženski slalom. V letošnji sezoni pa želijo čim bolj omejiti stike med vsemi deležniki, zato bodo na Laponskem tekmovala samo dekleta. "Ko bomo enkrat v Leviju, bomo v tistem mehurčku precej varni," je prepričan vodja ženskih tekem Peter Gerdol. "Tudi prihod v Levi bo poseben. Večina pride tja s čarterskim poletom, vsi s potrjenim negativnim testom na covid-19. Le Norvežani in Švedi lahko pridejo drugače, ampak tudi s posebnimi protokoli." Večina reprezentanc bo tako šla v Levi danes s čarterskim poletom iz Züricha.

Sorodna novica Braathen poka od samozavesti; Shifrrinova se bo vrnila v Leviju

Mikaela Shiffrin proti Petri Vlhovi
Najboljši slalomistki na svetu pa sta že na Finskem. O treningu Petre Vlhove smo nekaj zapisali v uvodu te zgodbe, Mikaela Shiffrin pa je v Levi prispela v ponedeljek. Še vedno ima bolečine v hrbtu, še pomembnejši dejavnik pri napovedih rezultatov pa je seveda njena dolga odsotnost s tekmovanj zaradi očetove smrti. Njen trener Mike Day še nikoli ni bil tako negotov v napovedih: "Trenutno upam samo, da bo njen hrbet v redu in da bo uživala v smučanju. Res mi je vseeno za rezultate. Če zmaga ali ne – mislim, da bo veliko solz." Tako bo zelo zanimivo videti, ali bomo priča velikemu obračunu najboljših slalomistk na svetu, deklet, ki sta dobili zadnjih 26 slalomov v svetovnem pokalu. Vse od januarja 2017 (!).

Sorodna novica Tekmi v Leviju potrjeni, na sever Finske tri Slovenke

Tri Slovenke na prvih dveh slalomih
Zelo nehvaležno je napovedovati, kako so ta hip premešane slalomske karte. Tudi v slovenski ekipi. Edini kolikor toliko verodostojen rezultatski vpogled imamo s tekme za točke FIS v Soldi v Italiji. Tam je Meta Hrovat osvojila tretje mesto. Za dobro sekundo in pol je zaostala za Američanko Paulo Moltzan, ki se je izkazala na uvodnem veleslalomu v Söldnu in je na vseh treningih izjemno hitra. "Meta je imela v zadnjih letih v Leviju precej težav, tudi s kakšnimi taktičnimi napakami," je za Radio Slovenija povedal njen trener Matija Grašič. "Zato smo želeli, da pred prvo tekmo v svetovnem pokalu nastopi še na tekmi nižjega ranga. Da opravi dva ogleda, da je dvakrat skupaj z ekipo in da se potem napake ne bi ponavljale v Leviju." Najboljši rezultat Hrovatove v Leviju je 12. mesto. Pretežno položna proga ji ne ustreza. Bolj bi lahko Ani Bucik, še drugi Slovenki, ki bo startala med najboljšo trideseterico. Zanimivo bo videti, v kakšni slalomski formi je. V zadnjih letih je precej dvignila veleslalomsko pripravljenost, a slalom je (bil) njena prva disciplina. Nastopila bo še Neja Dvornik. Zaradi težav s poškodbo v pripravljalnem obdobju in izolacijo zaradi stika z okuženo osebo s covidom-19 jeseni njena forma ni ravno obetajoča.

Sorodna novica Italijanski šov, a sonce posijalo tudi za Meto Hrovat

Drugi izzivi
"Sezona se je – kljub nekaterim težavam – začela. To je dober znak. Smo optimistični, da nam bo vsaj delno uspelo izpeljati letošnjo sezono," je dobre volje Peter Gerdol. "Po Söldnu sem bil zelo zadovoljen s tem, kako so tam vsi delovali. Predvsem tekmovalke so zelo jasno izrazile željo, da bi imele kolikor toliko normalno sezono. Zaradi tega je bila disciplina z maskami in medsebojnimi razdaljami na visoki ravni." Je pa treba na trenutni položaj pogledati še z drugačne perspektive. Najboljši smučarke in smučarji lahko trenirajo in tekmujejo, drugače je z mlajšimi in s tekmami nižje ravni. "Ženske tekme za evropski pokal v Trysilu na Norveškem so bile odpovedane," je enega izmed razlogov za slabo voljo opisal vodja alpske panoge pri Smučarski zvezi Slovenije Miha Verdnik. "To ni dobro. Nadomestnih tekem verjetno ne bo. To pomeni, da bodo dekleta v evropskem pokalu imela prvi slalom na voljo januarja. To je neugodna situacija. Ampak že zdaj vemo, da se bo koledar zelo spreminjal in se bo treba ustrezno prilagoditi."

Prekrivanja ne bo
Slovenska zveza sodeluje s sosednjimi državami in bo poskusila prilagoditi koledar tekem za točke FIS, da se te ne bodo prekrivale. Tako ne bo hkrati takšna tekma na sporedu v Sloveniji in Avstriji, da bodo tekmovalke in tekmovalci vendarle imeli vsaj nekaj možnosti tudi na tekmah nižje ravni. Te preizkušnje so zelo pomembne za mlajše in manj uveljavljene tekmovalce, da pridobijo potrebne točke in tudi nekaj izkušenj za tekme svetovnega pokala. "Ne morem razmišljati o tem, da med sezono ne bomo imeli težav. Zagotovo jih bomo imeli. Ampak vse priprave, ki zdaj trajajo že nekaj mesecev, so šle v takšne podrobnosti, da smo pripravljeni tudi na te težave," je na koncu dejal Peter Gerdol. Tako ali tako pa je že ves čas jasno, da je obstoj alpskega smučanja dejansko odvisen od tekem. Zato se vsi – tekmovalci, trenerji, proizvajalci opreme, organizatorji tekem in ne nazadnje tudi mediji – na vso moč trudijo zagotoviti vse razmere, da tekme bodo. V Leviju v soboto in nedeljo morda celo z gledalci.