Jure Košir je odstopil tudi zaradi slabega vzdušja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Košir je odstopil tudi zaradi slabega vzdušja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomaž Lovše
Tomaž Lovše obžaluje odstop Jureta Koširja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, se je za odstop odločil, ker vodstvo SZS-ja ni izpolnjevalo določenih pogojev, ki so bili temelj njegovega programa. Le nekaj ur po odstopu Koširja se je odzval predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše, ki obžaluje njegov odhod.

Koširjevo odstopno izjavo in odziv Lovšeta objavljamo v celoti

JURE KOŠIR
Dne 30. 8. sem predsedniku SZS Tomažu Lovšetu in članom alpskega odbora podal nepreklicno odstopno izjavo z mesta predsednika Odbora in Zbora alpskih disciplin SZS. Za ta korak sem se odločil, ker vodstvo SZS ni izpolnjevalo določenih pogojev, kateri so bili temelj mojega programa – okrepljeno delo z mladimi ter zmanjševanje birokratskega aparata SZS.

Zamišljenega programa nisem več mogel izvajati
Svojega zaupanja nisem mogel upravičiti niti do tekmovalcev in tekmovalk niti do slovenskih alpskih smučarskih klubov in društev, saj brez zaupanja in podpore v moje odločitve nisem mogel izvajati programa, katerega sem predlagal ob izvolitvi na mesto predsednika odbora.

Slabo interno vzdušje
Tudi slabo interno vzdušje, ki je nesporno pogojeno tudi z odhodi vidnejših strokovnjakov, ni pripomoglo k izboljšanju stanja, pač pa je to le poslabšalo in še dodatno otežilo možnosti za delovanje v korist tekmovalcev.

Izgubil sem podporo vodstva
Moj cilj je bil, sploh v zaostrenih gospodarskih razmerah, aktivno sooblikovati boljšo organiziranost in sistem dela alpskih disciplin. Vendar sem v zadnjem času izgubil ne le zaupanje in podporo vodstva v moje delo in odločitve. Še več, moja funkcija predsednika se je po želji vodstva rezultirala zgolj v opravljanju formalnosti le te, to je formalnega vodenja sej, ne pa sooblikovanja boljšega dela na višjem strokovnem nivoju.

Košir deloval na prostovoljni bazi
Ponosen sem, da sem uspel sestaviti strokovni svet, ki ga sestavljajo najeminentnejša strokovna imena slovenskega smučanja. Rad bi poudaril, da sem skupaj s strokovnim svetom in alpskim odborom vedno deloval v korist tekmovalcev vseh reprezentančnih kategorij. Otežena gospodarska situacija je pustila viden pečat v izvajanju našega programa, vendar izguba zaupanja in neodvisnosti v strokovnih odločitvah ne dopuščata možnosti nadaljnjega sodelovanja, ki pa je izhajalo izključno iz volonterskega delovanja.

Zvezi želim uspešno delo, tekmovalcem in tekmovalkam pa čim manj poškodb in veliko uspehov.

TOMAŽ LOVŠE
Kot predsednik SZS obžalujem odstopno izjavo Jureta Koširja z mesta predsednika panoge za alpsko smučanje in člana Izvršilnega odbora SZS. Jure Košir je zaznamoval slovensko smučanje kot malokdo, po končani karieri pa je postal uspešen poslovnež kateremu je bil nadaljni razvoj slovenskega smučanja pomemben življenski moto.Moja osebna vez z Juretom je še toliko večja, ker je bil eden izmed tistih, ki so me prepričali, da kandidiram za predsednika SZS.

Proračun za alpsko smučanje višji za 56-odstotkov
Potrebno je poudariti, da je SZS proračun panoge za alpsko smučanje kljub znanim gospodarskim razmeram povečala za kar 56 odstotkov. Z 1,58 mio EUR v olimpijski sezoni 2009-2010 ga je dvignila na predvideni znesek 2,37 za sezono 2011-2012. Okrepljeno je bilo tudi financiranje otroških in mladinskih reprezentanc. Sredstva zanje so se dvignila iz 130.000 EUR na 150.000 EUR na sezono. Sredstva je v pretekli sezoni v obliki sponzorstva v pomembni meri kril tudi Dinersclub Slovenija. Uresničeno pridobivanje višjih prihodkov in obvladovanje stroškov je eden izmed ključnih elementov poslovanja SZS.

Košir dvignil nivo delovanja
Jure Košir je kot predsednik panoge predlagal in izpeljal imenovanje strokovnega sveta, ki deluje v okviru alpskih disciplin. S tem se je dvignil nivo delovanje ter vpeljala dobra praksa. Juretu se zahvaljujem za opravljeno delo in mu želim veliko uspeha na nadaljni življenski poti.»