Teja Gregorin je suspendirana z vseh tekmovanj pod okriljem IBU-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Gregorin je suspendirana z vseh tekmovanj pod okriljem IBU-ja. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Gregorin
Gregorinova je najboljša slovenska biatlonka zadnjih let. Foto: EPA
Velepec: Gregorinova si je z naivnostjo umazala kariero

Mednarodni olimpijski komite je Gregorinovi vzorec odvzel 6. ali 7. februarja 2010 v Whistlerju, naknadna testiranja pa so v vzorcu B odkrila vsebnost prepovedane substance - metabolit rastnega hormona. Gregorinova je do nadaljnjega suspendirana z vseh tekmovanj pod okriljem IBU-ja.

Prebrala kratko izjavo
Smučarska zveza je organizirala izredno novinarsko konferenco, na kateri je ostro obsodila vse dopinške kršitve. Pred novinarje je stopila tudi Teja Gregorin in prebrala kratko izjavo (video si lahko ogledate spodaj). "Spoštovani, s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne biatlonske zveze sem bila obveščena, da so ob ponovni analizi mojih vzorcev, vzetih tekom olimpijskih iger v Vancouvru, laboratorijske preiskave pokazale prisotnost snovi, ki so uvrščene na listo prepovedanih snovi v športu," je začela nagovor.

Ni odgovarjala na vprašanja novinarjev
"Sprejemam začasni suspenz, sodelovala bom v postopkih, ki sledijo, vendar prosim za razumevanje, saj svetovni kodeks proti dopingu prepoveduje javno komentiranje postopkov, ki so v teku. Iskreno pa se opravičujem vsem, ki sem jih s svojim ravnanjem kakor koli prizadela," je še dodala in odšla brez odgovorov na morebitna novinarska vprašanja.

Primer bo obravnavan konec novembra
Disciplinska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja bo primer obravnavala konec novembra, ko bo opravila zaslišanje, kamor so povabljeni tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Mednarodne biatlonske zveze. Po odločitvi te bo primer obravnaval še protidopinški odbor IBU-ja.

V času preiskave prepoved komentarjev
"Tako je, postopki zdaj že tečejo, kaj več o tem primeru nimamo povedati oziroma niti ne smemo, ker preiskava poteka. Za zdaj vemo toliko, kolikor je razkrila Mednarodna biatlonska zveza, več bo znanega v prihodnjih dneh. Bojim se, da lahko novi postopki odkrivanja pozitivnih vzorcev v prihodnjih letih razkrijejo še več pozitivnih primerov," je ob tem dejal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

Najvišje je posegla po petem mestu
V Vancouvru je Gregorinova na individualni preizkušnji zasedla 36. mesto, v sprintu in zasledovanju je bila deveta, na tekmi s skupinskim startom peta, s štafeto pa je zasedla osmo mesto.

Olimpijsko medaljo osvojila v Sočiju
Do največjega uspeha v karieri je prišla na olimpijskih igrah pred tremi leti, ko je na zasledovalni tekmi osvojila bron. V Pjongčangu, kjer bodo februarja olimpijske igre, je 37-letna biatlonka leta 2009 osvojila srebro v individualni preizkušnji, tri leta pozneje pa je bila v Ruhpoldingu članica mešane štafete, ki je postala svetovni podprvak.

Velepec: Gregorinova si je z naivnostjo umazala kariero