Petra Majdič je lani dolgo časa nosila majico vodilne v svetovnem pokalu. Na koncu je osvojila 2. mesto. Foto: EPA
Petra Majdič je lani dolgo časa nosila majico vodilne v svetovnem pokalu. Na koncu je osvojila 2. mesto. Foto: EPA
Robert Kranjec
Robert Kranjec je na poletni veliki nagradi zaostal le za Simonom Amannom. Foto: MMC RTV SLO

Druga najboljša smučarska tekačica lanske sezone na olimpijskih igrah še ni osvojila medalje. "Na olimpijskih igrah sem uspešno nastopala že leta 2002 v Salt Lake Cityju. V Torinu je bilo nekaj joka, upam, da bo v Vancouvru veselje. Vsekakor pa je osvojiti kolajno izredno težka naloga, več možnosti je, da je ne. Če bi veljalo načelo pravičnosti, bi jo zagotovo, a žal ne velja," je previdna Majdičeva.

Petra Majdič: "Oprema bo pomembna"
Kje so pasti? "Na takih tekmah odloča veliko dejavnikov, med drugim tudi oprema. Še Ferrari ne zmaguje s slabimi gumami, mi ne moremo s slabimi smučmi. V Vancouvru bo oprema zelo pomembna, saj tam vladajo nestabilne razmere, o čemer smo se že prepričali. Poskušam biti neobremenjena, upam pa, da ne bo prevelikih pritiskov," v svojem slogu razlaga najboljša slovenska smučarska tekačica do zdaj.

Vesna Fabjan ima že dalj časa težave z ramenom, a ima večje ambicije kot v prejšnjih sezonah, saj želi redno posegati po točkah tudi na razdalji in ne le v šprintih.

Kranjec: "Vse se zdi enostavno"
Med skakalci je prvo ime Robert Kranjec, ki ima za seboj odlično poletno sezono, saj je poletno veliko nagrado končal na drugem mestu. "Zelo sem vesel, da sem tudi na zadnji tekmi, za katero se nisem posebej pripravljal, saj smo s pogledom že v zimi, imel dobre občutke in sem te spremenil tudi v dober rezultat. Poleti sem bil konstanten, trenutno se mi vse zdi enostavno. V skokih uživam, povsem sem jih avtomatiziral, o njih ne razmišljam. Samo upam lahko, da bom to prenesel tudi na sneg," sproščeno razlaga Leteči Kranjec.

Peterka: "Tri nalete višje, pa je vse lepše"
Manj zadovoljen je Jernej Damjan, ki je šel pred sezono na samostojno pot: "Poleti ni šlo vse tako, kot sem pričakoval. Želel bi si več sodelovanja z Ari-Pekko Nikkolo, a finančni položaj za zdaj bolj ali manj dovoljuje le stike po telefonu. Želel bi si čim prej oditi na Finsko, da bi skupaj s svojim trenerjem stabilizirala formo." V ekipi ostaja tudi veteran Primož Peterka, ki je svojo slabo formo opisal v sebi značilnem šaljivem slogu: "V skokih še vedno uživam. Če mi ne gre in trenutno mi ne, grem zalet, dva ali tri višje in spet je vse lepše. Verjamem, da bom na snegu izboljšal formo."

Kombinatorci po ekipno vstopnico
Novo sezono velikopotezno začenjajo tudi nordijski kombinatorci, ki so si za glavni cilj postavili ekipno uvrstitev v Vancouver. Za to se morajo na eni izmed dveh ekipnih tekem pred OI-jem zavihteti med prvih osem. "Veliko več poudarka smo dali skokom na 120-metrskih skakalnicah. Trenutne primerjave z boljšimi skakalci v ekipi mi vlivajo optimizem. Postavil sem si visok cilj. Na olimpijskih igrah želim biti med najboljšo deseterico. Ali ga res lahko izpolnim, pa bodo pokazale že tekme svetovnega pokala," je optimističen Mitja Oranič, ki je že izpolnil normo za nastop na OI-ju.