Ingvil Flugstad Oestberg, Maiken Caspersen Falla, Hanna Falk so bile na zmagovalnem odru v Davosu. Foto: EPA
Ingvil Flugstad Oestberg, Maiken Caspersen Falla, Hanna Falk so bile na zmagovalnem odru v Davosu. Foto: EPA
Sergej Ustjugov
Sergej Ustjugov se je veselil pete zmage v svetovnem pokalu. Foto: EPA

Najvišje uvrščena je bila na 17. mestu Katja Višnar, Vesna Fabjan je bila 18., Anamarija Lampič 19., Alenka Čebašek 23. in Eva Urevc 30. Šprint v prosti tehniki je slovenskim dekletom pisan na kožo, zato so bila pričakovanja še malce višja.

Do 14. zmage v svetovnem pokalu je prišla 26-letna Falla, olimpijska zmagovalka v šprintu, ki je v finalni preizkušnji v cilj prišla pred rojakinjo Ingvild Flugstad Oestberg in Švedinjo Hanno Falk, medtem ko se je njena rojakinja Jonna Sundling, ki je imela najboljši čas kvalifikacij, morala zadovoljiti s četrtim mestom. Z drugim mestom je Oestbergova s 549 točkami v skupni uvrstitvi prehitela rojakinjo Heidi Weng, ki se ni uvrstila med najboljših trideset in ima deset točk manj, tretja pa je Finka Krista Parmakoski s 453 točkami.

V kvalifikacijah je imel v moški konkurenci najboljši čas Francoz Lucas Chanavat, ki pa se je na koncu moral zadovoljiti s šestim mestom. Prvo mesto je pripadlo 24-letnemu Ustjugovu, zanj je bila to peta zmaga v svetovnem pokalu, drugi je bil Norvežan Finn Haagen Krogh in tretji njegov rojak Sindre Bjoernestad Skar, ki je prvič v karieri stal na zmagovalnih stopničkah. V skupni razvrstitvi je še naprej prvi Norvežan Martin Johnsrud s 450 točkami, njegov rojak Emil Iversen je drugi s 326, tretji pa je Šved Calle Halfvarsson s 316.

Slovenske smučarske tekačice, ki se na prvih dveh sprintih sezone niso uvrstile med prvo trideseterico, so se tokrat vse uvrstile v izločilne boje, vendar nobeni ni uspelo priti do polfinalnih bojev. Katja Višnar, Vesna Fabjan in Anamarija Lampič so bile v svojih četrtfinalnih skupinah četrte, Alenka Čebašek in Eva Urevc, ki je osvojila svojo prvo točko za svetovni pokal, pa šesti.

"Čeprav sem nekoliko jezna, saj sem boljšo uvrstitev zapravila na enem izmed spustov, na koncu niti ni razlogov za slabo voljo. Po enoletnem premoru sem še vedno v zaostanku s treningom, vendar s tekme na tekmo napredujem. Zame bo bolj pomembna prihodnja sezona, želim pa si biti čim boljša tudi na svetovnem prvenstvu v Lahtiju. Veseli me, da ne izgubljam na vzponih ali v tehničnih delih," je dejala Višnarjeva.

"Vedno, ko gre za sprint v prosti tehniki, so apetiti visoki. Žal se mi ni vse izšlo, kot sem si želela, noge preprosto niso bile dovolj hitre, da bi se lahko prebila v polfinale. Zdaj potrebujem malo počitka, tako da ne bom šla v Francijo, saj moram še malce zbrati misli, sem pa danes videla, koliko dela me še čaka. Vsekakor ne bom obupala, prepričana sem, da se mi bo vloženo delo prej ali slej obrestovalo," pa je dodala Fabjanova.

V moški konkurenci so nastopili trije slovenski tekači, še najbližje izločilnim bojem pa je bil Miha Šimenc na 45. mestu (+6,24). Janez Lampič je zasedel 65. mesto (8,99), Luka Prosen pa 88. mesto (16,48).

Naslednji teden v La Clusazu
Karavana smučarskega teka se bo zdaj preselila v La Clusaz v Franciji, kjer bosta v soboto na sporedu tekmi v prosti tehniki na razdalji s skupinskim štartom, dan pozneje pa še štafetni preizkušnji.

Šprint, prosto (Ž):               
 1. M.-C. FALLA        NOR        
 2. I.-F. OESTBERG     NOR        
 3. H. FALK            ŠVE        
 4. J. SUNDLING        ŠVE        
 5. J. DIGGINS         ZDA        
...
17. K. VIŠNAR          SLO        
18. V. FABJAN          SLO        
19. A. LAMPIČ          SLO        
20. A. ČEBAŠEK         SLO        
30. E. UREVC           SLO   
     
Šprint, prosto (M):               
 1. S. USTJUGOV        RUS        
 2. F. H. KROGH        NOR        
 3. S. BJOERNESTAD     NOR        
 4. A. PETUHOV         RUS        
...
45. M. ŠIMENC          SLO        
65. J. LAMPIČ          SLO        
88. L. PROSEN          SLO

Ženske (8/32):                         
 1. I.-F. ÖSTBERG      NOR         549 
 2. H. WENG            NOR         539 
 3. K. PARMAKOSKI      FIN         453 
 4. M. BJÖRGEN         NOR         333 
 5. M. C. FALLA        NOR         332 
...                                    
49. A. ČEBAŠEK         SLO          17 
53. K. VIŠNAR          SLO          14 
55. V. FABJAN          SLO          13 
57. A. LAMPIČ          SLO          12 
71. E. UREVC           SLO           1 

Moški (8/32):                          
 1. M.-J. SUNDBY       NOR         450 
 2. E. IVERSEN         NOR         326 
 3. C. HALFVARSSON     ŠVE         316 
 4. J.-H. KLÄBO        NOR         304 
 5. F. H. KROGH        NOR         296