Peter Prevc je zbral 266 glasov športnih novinarjev, kar 142 več od jadralca Vasilija Žbogarja. Foto: BoBo
Peter Prevc je zbral 266 glasov športnih novinarjev, kar 142 več od jadralca Vasilija Žbogarja. Foto: BoBo
Pa padcu na uvodni tekmi v Ruki še išče prave občutke. Foto: EPA
Trstenjakova prvič, Prevc četrtič, hokejisti petič

vzroča težave.

24-letni Prevc je marca 2015 le za las izgubil boj za skupno zmago v svetovnem pokalu. Brez velikega kristalnega globusa je ostal le zaradi manjšega števila zmag od Nemca Severina Freunda.

V lanski sezoni je postavil številne rekorde in tekmecem pusti le drobtinice. Prepričljivo je zmagal na novoletni turneji, že nekaj dni zatem pa je postal še svetovni prvak v smučarskih poletih na Kulmu. Že konec februarja si je v Almatiju zagotovil veliki kristalni globus. To mu je uspelo šele kot drugemu slovenskemu skakalcu po Primožu Peterki, ki je bil najboljši v sezonah 1996/97 in 1997/98, v torek zvečer pa je podeljeval nagrade v Cankarjevem domu.

"Zlati orel" iz Selške doline je zbral rekordne 2.303 točke, 15-krat je stal na najvišji stopnički, na zmagovalnem odru pa kar 22-krat. Njegova najslabša uvrstitev je bilo enajsto mesto iz Lillehammerja.

Letošnjo zimo je začel s padcem na prvi tekmi v Ruki, namesto zmage je končal na tretjem mestu. V Klingenthalu je zasedel 22. mesto, v Lillehammerju pa je bil 30. in deveti. Ta konec tedna sta na sporedu dve tekmi v Engelbergu, kjer je lani dvakrat zanesljivo zmagal in napovedal sijajne nastope na novoletni turneji.


Nagrado za najboljšega športnika Slovenije ste prejeli že četrtič zapored. Je to še vedno poseben občutek ali je že kar navada?
To je vedno poseben občutek. V Sloveniji je konkurenca izjemna, letos smo imeli številne olimpijske kolajne, tu so še svetovni in evropski prvaki, pa tudi zmagovalci seštevkov svetovnega pokala. Velika čast je, da sem postal oseba, ki je najbolj zaznamovala športno področje v preteklem letu. Težko bi rekel, da je to neko zmagoslavje ali pa veselje, saj to lahko doživiš le z izjemnim skokom. Nagrada pride kot posledica teh uspehov.

Aplavz je bil podaljšan. Kako ste se znašli na odru?
Tak dolg aplavz je poseben. Kot pesem za rojstni dan. Nisem vajen odrov, zato mi je postalo nerodno, ko je trajalo tako dolgo. Nisem vedel, kam bi gledal, kam bi dal roke.

Se velikokrat spomnite največjih dosežkov v pretekli zimi?
Pred sezono so spomini velikokrat tavali nazaj, saj sem imel veliko obnovitvenih intervjujev z novinarji. Ko se sezona začne, ni več časa za pretekle dosežke. Ko ti na tekmah malce zaškriplje, nimaš več prostora v glavi za stare dosežke. Razmišljam le o tem, kako bom te stvari rešil. Rešitev je treba najti v pol ure ali pa maksimalno z danes na jutri, nimam časa en mesec.

Dosegli ste že zares veliko. Kateri dosežek bi izpostavili?
Od prve medalje v Oslu do zadnje podelitve v Planici imam številne lepe spomine. Ko bo treba enkrat vse pretehtati, se bo že našel nekdo, ki bo ocenil, kaj je bilo najbolj vredno.

Vaše številne lovorike po stari navadi pospravite na podstrešju. Vam je že uspelo najti prostor za vsa priznanja?
Takoj po sezoni sem jih pospravil, ko smo imeli sprejem na Kongresnem trgu. Enkrat sem jih moral še zapakirati skupaj in z avtomobilom odpeljati za slikanje. Zdaj je čas, da se osredotočimo na nove izzive.

Nagrado vam je podelila Brigita Bukovec in vam dejala, da se znova vidimo na odru Cankarjevega doma čez leto dni.
Dosežki za naslednje leto za športnika leta se začnejo šteti od 1. decembra. Brat Domen je že precej spredaj, zato bom težko zmagal tudi naslednje leto. Videli se bomo verjetno tudi naslednje leto, ker bom tudi prišel na to podelitev.

V Engelbergu se bo tekmam svetovnega pokala priključil še Cene Prevc. Prvič boste vsi trije bratje skupaj na tekmi.
Vesel sem, ker prihaja dober tekmovalec iz celinskega pokala. Jaka Hvala se ni najbolje znašel v svetovnem pokalu in zdaj je prišlo do zamenjave. Na tekmah bo šest Slovencev, in ne le mi trije. Moj odnos na skakalnici je enak do Ceneta in Domna, kot tudi do drugih slovenskih skakalcev.

V letošnji sezoni še ne poteka vse po načrtih. Kje se trenutno še najbolj lovite?
Predvsem počep do odskoka je treba ujeti. Moral bi dobiti mirnost in nato bi se hitro navadil na skakalnice. Potrebujem mir in čisto glavo.

Trstenjakova prvič, Prevc četrtič, hokejisti petič