Peter Prevc, ki se je prejšnji konec tedna iz Oberstdorfa vrnil s srebrno medaljo ekipne tekme SP-ja v poletih, pred olimpijskimi igrami skače vedno bolje. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc, ki se je prejšnji konec tedna iz Oberstdorfa vrnil s srebrno medaljo ekipne tekme SP-ja v poletih, pred olimpijskimi igrami skače vedno bolje. Foto: www.alesfevzer.com

Kot v obeh serijah uradnega treninga je bil tudi v kvalifikacijah najboljši Peter Prevc. S 132,5 metra je osvojil šesto mesto.

Prvi je pred več kot 10.000 gledalci od slovenske peterice nastopil Domen Prevc, ki je uvrstitev na tekmo ujel s 115 metri in 99,9 točke na 49. mestu. Precej bolje so na prenovljeni Wielki Krokiew nastopili preostali slovenski skakalci. Žiga Jelar je takoj za najmlajšim Prevcem skočil 131 metrov, končal je na 16. mestu. Povratnik na tekme svetovnega pokala, mladi Timi Zajc, je s 131,5 metra pokazal še boljši skok in kvalifikacije končal na 12. mestu. Anže Semenič je bil s 129 metri prav tako zelo zanesljiv in je bil 17.

Kvalifikacije je z nižjega zaletišča kot večina konkurence in s 137 metri dobil domači as Kamil Stoch. Drugi je bil Nemec Markus Eisenbichler s 136,5 metra, tretji pa njegov rojak Richard Freitag s 131 metri.

Pred nedeljsko posamično tekmo bo v Zakopanah v soboto še ekipna tekma svetovnega pokala. Začela se bo ob 16. uri, prenos bo na TV SLO 2. Slovenijo bodo zastopali Jelar, Semenič, Zajc in Peter Prevc.

Kranjec zmagal na Japonskem
Rekord prenovljene skakalnice je s 141 metri v drugem skoku na treningu postavil Marius Lindvik. Norvežan, vodilni skakalec celinskega pokala, je izpustil tekme na Japonskem. Danes so se skakalci pomerili v Saporu, zmagal pa je Robert Kranjec. Nejc Dežman je bil četrti, Tomaž Naglič 16., Miran Zupančič pa 21. Anže Lanišek in Rok Tarman sta ostala brez finala.