Primož Finžgar, generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica, je predstavil potek priprav na letošnje polete v dolini pod Poncami. Foto: BoBo
Primož Finžgar, generalni sekretar Organizacijskega komiteja Planica, je predstavil potek priprav na letošnje polete v dolini pod Poncami. Foto: BoBo
Takole je bilo v Planici pred tremi dnevi. Foto: Aleš Bogataj

Zatrdil je tudi, da lahko v primeru, če bo Mednarodna smučarska zveza kdaj v prihodnje dovolila povečanje, to storijo zelo hitro in za okrog 100.000 evrov.

Obljuba Jelka Grosa, da bo naslednje povečanje letalnice zelo poceni.
Planica poleti 2014
Konec tedna bo Planica na Bloudek-Rožmanovi skakalnici gostila tekmi celinskega pokala v skokih in nordijski kombinaciji; v petek bo trening, v soboto in nedeljo pa tekme. Skakalni del bo v dolini pod Poncami, tekaški del pa na Pokljuki, ker v Planici ni dovolj snega. Foto: www.alesfevzer.com

V četrtek, 19. marca, bodo kvalifikacije, v petek bo prva posamična tekma, v soboto ekipna, v nedeljo pa še druga posamična tekma, na kateri bodo tekmovali najboljši skakalci zime 2014/15. Generalni sekretar OK Planice Primož Finžgar je dejal, da je proračun prireditve 1,8 milijona evrov, kar je podobno kot v prejšnjih letih.

Konec betoniranja, začetek zaključnih del
Vodja tekmovanja Jelko Gros je na novinarski konferenci povedal, da so ob pomoči Javne razsvetljave Ljubljana, ki opravlja zaključna gradbena dela na letalnici, prišli do točke, ko bodo marca lahko izpeljali tekmo, saj so ravno v torek končali betonska dela, gradijo pa še trenersko tribuno. Nekaj dela bodo imeli tudi s postavitvijo ograj in prireditvenega prostora. Začeli so delati tudi umetni sneg, če bi se otoplilo.

Aktualni svetovni rekorder je Norvežan Johan Remen Evensen, ki je 11. februarja 2011 poletel 246,5 metra na prenovljeni letalnici v Vikersundu. V Planici je na prejšnji, Goriškovi letalnici največjo daljavo dosegel Norvežan Björn Einar Romören, ki je pri 239 metrih pristal 20. marca 2005.

Za več kot 230 m bo moral pomagati veter
"Svetovni rekord lahko 'pade' že marca letos. Glede na staro Goriškovo letalnico je nova za deset metrov večja po vseh parametrih. Od 230 metrov naprej brez vzgonskega vetra sicer ne bo šlo, v slabših razmerah, kot bodo po pričakovanjih v popoldanskih urah v petek, pa bodo lahko skakalci leteli do 230 metrov. Menim, da je za letalnico potrebna tudi drugačna tehnika skokov, ki je povsem drugačna od tiste na manjših napravah. Nekateri tekmovalci so zato na letalnicah boljši od nekaterih z vrha svetovnega pokala. Dali pa smo tudi zavezo športnikom, da bodo 90- in 60-metrska skakalnica in tudi otroške pripravljene za treninge. To smo naredili, le 80-metrska skakalnica čaka na naravni sneg, saj smo topove prestavili na letalnico. S tem skrbimo tudi za nadaljnji razvoj skokov pri nas,"
je dejal Gros.

Zatrdil je tudi, da lahko, če bo Mednarodna smučarska zveza kdaj v prihodnje dovolila povečanje, to storijo zelo hitro in za okoli 100.000 evrov.

Pričakujejo ogromno slovenskih navijačev
Predsednik nordijskega odbora Ljubo Jasnič je dejal, da so zelo zadovoljni s sedanjim potekom sezone. "Člani naše reprezentance zelo uspešno nastopajo, veseli pa nas, ker imamo še kar nekaj tekmovalcev, ki bi lahko nastopali na tekmah za svetovni pokal. Tekma pred domačimi navijači, ki jih pričakujemo zelo veliko, je še poseben izziv. Upamo, da bomo v Planici postavili piko na i in dosegli zmago, ki je v tej zimi še nimamo. Želimo si tudi, da bi naš skakalec dosegel svetovni rekord. Še pomembneje pa je, da smo ob pomoči države prišli do nove letalnice."

Cenejše vstopnice in zastonj avtobus Jesenice-Planica
Organizatorji pozivajo, naj obiskovalci pridejo v Planico z javnim prevozom, predvsem z vlakom. Za tiste, ki bodo prišli z vlakom, bo na voljo brezplačen prevoz od Jesenic do Planice. V predprodaji, ki je novost, bo vstopnica 25 odstotkov cenejša. Za odrasle bo na voljo po 23 evrov in 29 evrov od srede, 18. marca.

Zatrdil je tudi, da lahko v primeru, če bo Mednarodna smučarska zveza kdaj v prihodnje dovolila povečanje, to storijo zelo hitro in za okrog 100.000 evrov.

Obljuba Jelka Grosa, da bo naslednje povečanje letalnice zelo poceni.