Bo v četrto le uspelo? Planica bo čez dve leti kandidirala za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023. Foto: BoBo
Bo v četrto le uspelo? Planica bo čez dve leti kandidirala za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023. Foto: BoBo

Planica bo z novim nordijskim centrom za organizacijo SP-ja kandidirala že četrtič, nazadnje pa je bila neuspešna na letošnjem kongresu v Cancunu, kjer je želela SP 2021, a se je morala zadovoljiti le z organizacijo svetovnega prvenstva 2020 v poletih, kar pa je bilo pričakovano.

Kaj narediti, da bo kandidatura uspešna?
Janez Kocijančič, tudi član predsedstva Mednarodne smučarske zveze, je opozoril, da je delež predstavnikov iz smučarskih skokov med člani Fis majhno in da sta sklepni del kandidature in predstavitev na kongresu pravzaprav zelo nepomembna, zato misli, da bi bilo pomembno, da ključne akterje privabijo na prihodnjo tekmo marca 2017 v Planici, da si v živo ogledajo novi center, saj ga je večina videla le v računalniški projekciji. Tam bo ob robu tekme tudi priložnost za izdatno predstavitev slovenskih načrtov in prednosti za SP.

"Vsi bomo morali delati na vseh kanalih"
Predsednik SZS-ja Enzo Smrekar je opozoril na možnost, da se za projekt lobira tudi v vseh mednarodnih povezavah, v katerih sodeluje SZS, pa tudi na prihodnji koledarski konferenci Fis ter celo v biatlonskih krogih, saj imajo nekatere države iste predstavnike v obeh organizacijah. "Vsi bomo morali delati na vseh kanalih," je dejal Smrekar.

Kandidatura seveda potrebuje še soglasje ustreznih državnih organov, že v kratkem pa bo treba zagotoviti tudi 75.000 evrov za kandidaturo,

V načrtu tudi organizacija biatlonskega SP-ja
Na SZS-ju so se tudi odločili, da bo Pokljuka poskušala pridobiti organizacijo svetovnega prvenstva v biatlonu 2023 ali 2024. V odboru razmišljajo, da bi Pokljuka na kongresu 2018 v Poreču kandidirala za ti dve prvenstvi, zato so potrdili sestavo iniciativnega odbora za pripravo kandidature, ki bo pripravil vse potrebno, naknadno pa bo SZS odločil o dejanski kandidaturi.

Blejska občina podprla kandidaturo
Morda bo svoje dodala odločitev občine Bled, da kandidaturo izdatno finančno podpre in tudi proračun kandidature bi se z zdajšnjih 160.000 evrov močno povečal. Slovenija se je letos na kongresu v Kišinjovu potegovala za organizacijo biatlonskega prvenstva 2020 in 2021 in bila pri tem neuspešna. Izbrana sta bila Anterselva in ruski Tjumen.