Tridnevna letošnja prireditev je v dolino pod Poncami privabila skoraj 60.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Tridnevna letošnja prireditev je v dolino pod Poncami privabila skoraj 60.000 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Planica
Prireditelji so bili deležni pohval z vseh strani, od Mednarodne smučarske zveze do novinarjev, nekaj kritik pa je med drugim letelo na zastarelo žičnico oziroma sedežnico. Foto: MMC RTV SLO

"Prihodkov je bilo za 1.780.000 evrov, odhodkov pa za 1.700.000 evrov. Ko odštejemo še amortizacijo in finančne stroške, nam ostane 31.000 evrov," je razkril generalni sekretar organizacijskega odbora Primož Finžgar.

Čim prej nordijski center
Finžgar je opozoril, da je izkupiček sicer dober, vendar ni takšen, kot si ga želijo: "To je sicer zadovoljivo, a še zdaleč nismo zadovoljni. Tako prav dolgo ne bo šlo več. Ali bomo zagotovili potrebne investicije v nordijski center ali pa bomo morali za končen pozitiven rezultat znižati raven prireditve." Tudi predsednik organizacijskega odbora Drago Bahun je poudaril, da jih v prihodnje čaka še veliko dela: Oblikovati moramo sodoben nordijski center. Svetovno prvenstvo, ki ga gostimo leta 2010, mora potekati na najvišji ravni."

Za odsotnost tujih gostov krive predrage nočitve
Finžgar je izpostavil, da jim manjka tujega kapitala, saj kar 95 odstotkov sredstev dobijo od domačih sponzorjev: "Domači pokrovitelji so nam zagotovili 870.000 evrov, 407.000 evrov smo dobili od prodanih vstopnic, 380.000 so navrgle TV-pravice, nekaj dobimo še od oddaje stojnic. Kar nas najbolj 'tepe', je odsotnost tujih gostov, saj je bila prodaja vtopnic VIP pod pričakovanji. Glavni izpad gre pripisati predragim nočitvam in močno upam, da bomo s turističnimi delavci v Kranjski Gori to v prihodnje rešili."

Gros: Planica kot model za druge
Ob dobičku so bili bolj zadovoljni v tekmovalnem sektorju. Jelko Gros je dejal, da je bilo poročilo Mednarodne smučarske zveze (FIS) zelo dobro in da je bila Planica predstavljena kot model, kako morajo stvari potekati. "A povsem brez graje ni šlo. Najprej bo treba posodobiti žičnico. To je nujno, saj lahko izpad delovanja pomeni pravo katastrofo. Od velikih zamud do odpovedi tekmovanja. Hišice za kontrolo opreme so premajhne, to gre pripisati tudi širitvi FIS, ki zdaj potrebuje več prostora za svojo lastno opremo, poskrbeti pa bomo morali tudi za zaščito pred vetrom, ki je Planica nima. Tistih nekaj dreves ni dovolj in v prihodnje bo zaščita postala standard, tekme bodo lahko prirejali zgolj tisti, ki bodo to lahko zagotovili. Nekaj posodobitev bo potrebnih tudi pri komentatorskih kabinah. Smo pa veseli, ker je bila skakalnica v dobrem stanju vse dni," je povedal Gros.

A. V.