Prihodnje leto bo minilo 50 let od prvega poleta pod Poncami. Foto: BoBo
Prihodnje leto bo minilo 50 let od prvega poleta pod Poncami. Foto: BoBo
P. Prevc: Če skoki ne bodo dobri, na tekme sploh ne bom hodil
Bertoncelj: Wislo lahko pričakujemo z optimizmom

Na Nebotičniku so se zbrali organizatorji, partnerji in pokrovitelji največjega vsakoletnega športnega dogodka na slovenskih tleh, začetka predprodaje pa niso zamudili niti člani moške in ženske reprezentance v smučarskih skokih. V tej sezoni bo finale svetovnega pokala v Planici še bolj poseben, saj bo letalnica bratov Lada in Janeza Goriška, po zaslugi katerih se že od vsega začetka premika meje v tem športu, praznovala 50 let.

V osrčju Ljubljane je prireditev pospremil tudi Janez Gorišek, ki se je čustveno spominjal začetkov poletov pod Poncami. Prvi polet na letalnici je 6. marca 1969 opravil Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje. Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov. "Ob povsem prvem poletu sem prišel iz Afrike, a ga nato zamudil, saj sem bil še na avtobusu, prve tekme pa nisem zamudil. Težko je povedati, kakšni občutki so to," je ganjeno dejal Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, in priznal, da ga povsem prevzamejo čustva tako ob prvem poletu kot tudi ob spominih nanj. "Lažje je bilo do zdaj podirati rekorde, kot jih bo v prihodnje," je še dodal.

Prvo vstopnico na prireditvi je kupil predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS-ju Ljubo Jasnič: "V imenu SZS-ja in OK-ja Planica še tretjič zapored prirejamo slovesnost, s katero bomo začeli predprodajo vstopnic za finale svetovnega pokala v Planici. S tem želimo vse ljubitelje skokov in poletov spomniti, da smo tik pred začetkom zimske sezone, čeprav vreme tega morda ne kaže. Planica bo zaprla zimsko sezono in tudi letos si pod Poncami želimo velik praznik." Vstopnice bodo v predprodaji na voljo po nižji ceni vse do 5. marca 2019.

P. Prevc: Če skoki ne bodo dobri, na tekme sploh ne bom hodil
Bertoncelj: Wislo lahko pričakujemo z optimizmom