Planica se poteguje za svetovno nordijsko prvenstvo 2023. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Planica se poteguje za svetovno nordijsko prvenstvo 2023. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se še četrtič potegujejo za organizacijo SP-ja.

Vodja slovenske kandidature, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, je skupaj s sodelavci v ponedeljek v Grčiji odprl slovensko stojnico, ki so jo že obiskali člani predsedstva FIS-a. Foto: BoBo

Ta na jugozahodu Peloponeza s Planico še četrtič zapored kandidira za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva - tokrat leta 2023. Edini protikandidat je norveški Trondheim.

Planica pripravljena kot še nikoli prej
V grškem letovišču Costa Navarino bodo izbirali gostitelje svetovnih prvenstev v štirih disciplinah pod okriljem FIS-a, za Slovenijo pa je najzanimivejši izbor gostitelja nordijskega SP, za kar še četrtič kandidira s Planico. Iz slovenske ekipe, ki ni bila uspešna v boju za organizacijo SP 2017, nato 2019 in tudi ne 2021, sporočajo, da je Planica tokrat za naziv gostiteljice pripravljena kot še nikoli. Ekipa, ki je v zadnjem letu vodila kandidaturo, je prepričana, da je pripravila vse potrebno za pozitiven rezultat, in meni, da se bo po tokratnem kongresu FIS-a na minule kongrese v Južni Koreji, Španiji in Mehiki spominjala le še kot na nujne postanke do cilja.

V Grčiji tudi ministrica
V Grčiji bo imela kandidatura Planice široko podporo države in slovenske javnosti, na povabilo Smučarske zveze Slovenije se je kongresa FIS-a udeležila številčna slovenska delegacija na čelu z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, ki je že v nedeljo odpotovala v Grčijo. Na kongresu bo Makovec Brenčičeva v imenu Republike Slovenije danes na uradni predstavitvi nagovorila delegate in člane predsedstva FIS-a, da bi dobila podporo Planici pri kandidaturi za organizacijo SP-ja 2023, v domovino se bo vrnila v petek.

Stojnica in predstavitev
Nosilci kandidature sodelujejo tudi s Furlanijo - Julijsko krajino ter občinama Trbiž in Beljak, kar skupaj s Kranjsko Goro pomeni združitev celotne regije in po mnenju nosilcev prav to dela kandidaturo še močnejšo v primerjavi s Trondheimom. Vodja slovenske kandidature, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, je skupaj s sodelavci v ponedeljek v Grčiji odprl slovensko stojnico, ki so jo že obiskali člani predsedstva FIS-a.
V torek ob 14.15 po slovenskem času je bila uradna predstavitev kandidature. V desetih minutah, ki so jih imeli na voljo, so delegatom predstavili tudi film o lepotah Slovenije in Planice. "Vsekakor je šla predstavitev v tej smeri, da poudarimo pomen nordijskega smučanja v Sloveniji, kjer ima izjemno tradicijo. Vemo, da smo do zdaj s svetovnih prvenstev prinesli šest medalj, sedem pa z olimpijskih iger. Ta tradicija in ta strast, ki jo v to vlagamo, sta več kot očitna. Ne gre zanemariti, da s tem znanjem, temi izkušnjami, to tradicijo, organiziramo letno tudi sedem tekem svetovnega pokala in vsakič znova dokažemo, da imamo sposobnost in zmožnost narediti tekme na najvišji ravni," je dejal Smrekar in dodal: "Vso to strast lahko prenesemo tudi v organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju in naredimo nepozabno doživetje na vrhunski ravni, v najlepši alpski dolini, kjer se Triglavski narodni park stika s sodobnim nordijskim centrom, kar verjamem, da bi vsem ostalo v izjemnem spominu."

"Seveda smo prepričani o zmagi Planice. Mi vedno verjamemo v kandidaturo, sicer se tega sploh ne bi šli," je napovedal Tomi Trbovc, koordinator projekta, ki je povezoval uradno predstavitev.

75 tisoč evrov kotizacije
Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se še četrtič potegujejo za organizacijo SP-ja, Smrekar pa je pred časom dejal, da bo celoten projekt kandidature predvidoma stal še enkrat toliko.

Odločitev bo znana v četrtek
Odločitev o organizatorju bo znana v četrtek, 17. maja, ob približno 18. uri po slovenskem času, ko bo predsednik FIS-a, Švicar Gian Franco Kasper, razkril imena vseh štirih gostiteljev - nordijskega SP-ja leta 2023 (kandidata sta Planica in Trondheim), SP-ja v smučarskih poletih 2022 (Vikersund), SP-ja v alpskem smučanju 2023 (Courchevel, Saalbach) ter SP-ja v deskanju in smučanju prostega sloga 2023 (Bakuriani).

Na kongresu bodo volili tudi člane predsedstva oziroma sveta FIS-a, kjer se za nov mandat poteguje Janez Kocijančič, ki je član predsedstva FIS-a že od leta 1981. Volitve bodo na sporedu v petek, 18. maja.

Ob vlogi kandidature s soglasjem države so morali Slovenci mednarodni zvezi plačati 75.000 evrov kotizacije namesto 150.000, ker se še četrtič potegujejo za organizacijo SP-ja.