Reden gost Planice - košarkarska legenda Ivo Daneu. Foto:
Reden gost Planice - košarkarska legenda Ivo Daneu. Foto:

No ja, še bolje, da ni, kajti pristal bi - med gledalci, je bilo eno hudomušnih mnenj na Twitterju, medtem ko je Jernej Damjan komentiral: "Vsa čast Perotu. Da greš pri 248,5 metra delati telemark, moraš biti malo nor." Noreli so tudi gledalci. Kdor ni pravočasno dobil vstopnic za (razprodano) sobotno dogajanje in se je v Planico raje odpravil v petek, je ujel idealen dan. Potem ko so se četrtkove kvalifikacije zaradi težav z zaletno smučino močno zavlekle (prireditelji se vsekakor niso proslavili, saj bi morali biti pripravljeni na toplejše vreme), je petkova tekma potekala brez težav. Občasno jo je prekinil le vrtinčasti veter. Žirija je pogosto menjavala zaletišče, a vendarle dopustila dolge polete, kot jih ob petkih v Planici nismo bili vajeni. Za poslastico pa slovensko zmagoslavje. 20. marec, svetovni dan sreče, se je manifestiral v svoji popolnosti. Mar res vidim dvojno, se je marsikdo spraševal. Vzrok ni bil alkohol, ampak Prevc in Tepeš. Na vrhu semaforja dvakrat SLO!


Popolna popolnost: polet za same dvajsetice

Ko je Michael Hayboeck v prvi seriji pristal pri 242 metrih in podrsal, so se številni spraševali, ali je nova letalnica res pripravljena na skoke okoli 250 metrov. Toda velemojster Peter Prevc je pokazal, kaj pomeni popoln polet. Kljub vetru v hrbet je potegnil do rekorda naprave 248,5 metra, v finalu pa s poletom za same dvajsetice potrdil, da je v Planico med vsemi prišel v najboljši formi. "Prevc je tu vedno hudičevo močan," je v pogovoru z nemškimi novinarji povedal Severin Freund, ki bo poskušal na sobotni ekipni tekmi Nemce popeljati do zmage in do osvojitve pokala narodov, v nedeljo pa ga s Prevcem čaka veliki finale za kristalni globus (razlika je 44 točk). Prav mogoče, da mu bo obakrat načrte prekrižal hudičevo dober Prevc.

Nepozabno petje Zdravljice
Na letalnici, na kateri utrip doseže 180, samo če se usedeš na zaletno rampo (tako slikovito je v pogovoru za Val 202 razmišljal Primož Peterka), je slovensko zmagoslavje z drugim mestom dopolnil Jurij Tepeš. Več kot 15 tisoč gledalcev je norelo, vpilo, pelo, rajalo. Zastave so plapolale, spremljanje slavnostne razglasitve rezultatov je kožo naježilo tudi po navadi precej hladnemu Prevcu. "Ko je vsa množica pela slovensko himno ... to je bil eden najlepših trenutkov." Veter zmagovitih čustev bo slovenske orle do izjemnih daljav spet nesel v soboto na ekipni tekmi in v nedeljo, ko bo zadnja tekma sezone. Zdi se, da je Prevc kljub zaostanku 44 točk celo v rahli prednosti pred Freundom - vsaj v psihološki. Škoda, da ni v vrhunski formi Robi Kranjec, lahko bi pomagal, če bi se uvrstil med Prevcem in Freundom.