Foto:
Foto:

"Slab veter je bil - v hrbet. A jutri bo povsem drugače in upam na kakšen polet prek 250 metrov," nam je po petkovi tekmi v Planici povedal Sebastjan Gorišek, sokonstruktor prenovljene letalnice, ki se je v brezmadežnem vremenu in v zimski kulisi spet pokazala v vsej svoji veličini. Kdor meni, da pretiravamo, naj se postavi ob letalnico in podoživi, kako se 25 tisoč gledalcev (uradna ocena za danes, 22.500, se zdi malce preskromna) ob vsakem poletu slovenskih tekmovalcev prepusti valu navdušenja, s komentatorjem skupaj vpije Rooobi Kraanjec in Peeeeter Preeevc ter se od sreče objema z neznanci. Prizori, primerljivi le še s praznovanjem novega leta na Prešernovem trgu.


Ali bo druga serija? Nekam mraz je!

Razprodana arena je uživala v soncu, tako da so nekateri na tribunah sedeli kar v kratkih rokavih, najbolj razvneti pa so bili celo zgoraj brez. Od nekaterih teles se je kadilo kot z žara, kjer so ponujali hrano po nič kaj zmernih cenah (porcija čevapčičev: osem evrov). A ko se je sonce skrilo za goro, so prav prišla zimska oblačila. "Ali bo druga serija?" me je vprašal oče Primoža Peterke, ki je bil v družbi navijačev Robija Kranjca s Kokrice. "Zakaj? Saj veter ni premočan," sem se čudil, gospod pa mi je hudomušno odgovoril: "Ker je tako mraz." Po prvem skoku Noriakija Kasaija je imel Primož nalogo, da staršem priskrbi podpis japonskega veterana, in Kasai se je podpisal kar na zastavo.

Narod smučarjev je postal narod skakalcev
Da je Planica največji slovenski praznik, ne more biti dvoma. Če običajen praznik v najboljšem primeru traja dva dni, je planiški razpotegnjen na štiri. Štiri dni, ko slavimo mojstre smučarskih poletov in predvsem slovenske junake, ki so v Planici ostali nepremagani že šestič zapored. Tokrat je Robi Kranjec zasenčil Petra Prevca, čeprav je imel ta z 242 metri daljavo dneva, vendar ob boljših vetrovnih razmerah. Gledalci so noreli od veselja, na glas peli Zdravljico in se nasmejali Kranjčevi hčerki, ki je v mikrofon povedala: "Jaz sem pa Pika." Skakalna evforija je okužila vse, včeraj je v službah delo med 10. in 12. uro zastalo, v vrtcih in šolah so bili prižgani televizorji. Škoda, da se sezona že v nedeljo končuje ...