136 Cene Prevc

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v 136. epizodi gostila Ceneta Prevca, ki je podal svojevrstni pogled na brata Petra, ki je v Planici končal uspešno in bogato kariero, in sestro Niko, ki je na istem prizorišču prvič v zrak dvignila veliki kristalni globus.

Vabljeni k poslušanju

Celotni konec tedna je bil v znamenju hvaležnosti in besede hvala, Cene pa je celotni podaljšani konec tedna strnil v misli: "Če želim biti popolnoma jedrnat, potem bi uporabil izraz 'čustvena bomba'. V Planici se je ogromno dogajalo, od veselja, hvaležnosti do drugačnih čutenj. Moram priznati, da se je v meni vrtela centrifuga raznega čutenja in dogajanja. Vem, da je to veljalo tudi za marsikoga drugega, pri kakšnem sotekmovalcu iz ekipe sem opazil, kako se je Petrovo slovo dotaknilo tudi njega."

Sorodna novica "Eno sezono sem jih res 'nažigal', v preostalih pa so tudi drugi mene velikokrat prehiteli"

Niti odstotek možnosti, da bi si premislil
Zaradi odlične druge polovice sezone, ko je bil od najstarejšega iz družine Prevc uspešnejši le Stefan Kraft, je marsikdo obžaloval odločitev o upokojitvi, a Cene je prepričan, da si brat ne bo premislil in ne bo nadaljeval kariere: "Kolikor ga poznam, ne obstaja niti odstotek možnosti, da bi spremenil svojo odločitev. Sam sem sicer mislil, da bo dlje časa ostal v smučarskih skokih. Neko obdobje sem verjel, da bo skakal, dokler mu bo telo to dopuščalo, zdaj pa je pokazal, da celotni skakalni proces terja preveč odrekanja, da bi bil pripravljen nadaljevati to zgodbo. Upam si reči, da je predvsem odločilen čas, želi si čim več časa preživeti s svojimi najbližjimi."

Celotno sezono jemal kot 'poslovilno turnejo'
Peter Prevc zadnja leta ni bil popolnoma v samem svetovnem vrhu, ko pa je javnosti sporočil svojo odločitev, je krepko dvignil rezultatsko krivuljo. A Cene je prepričan, da je brat precej večjo sproščenost pokazal že v trenutku, ko se je pri sebi v glavi odločil za upokojitev: "Do tega je prišlo, ko je odločitev sprejel skupaj z ženo. Mi, ki ga poznamo, smo videli, da je bil celotno leto veliko bolj sproščen. Žena Mina ga najbolj pozna in ve, kako je skoke vedno resno jemal. Ko pa je sprejel odločitev, je celotno poletje in zimo tretiral malo drugače. Kot zunanji opazovalec moram reči, da se je takoj opazilo, da je v izjavah po prvih tekmah deloval drugače, verjetno zato, ker je vse skupaj razumel kot neko poslavljanje od vsakega prizorišča posebej. V smučarskih skokih je glava res pomembna, lahko naredi razliko, da postaneš olimpijski zmagovalec ali pa te sploh ni na olimpijskih igrah."

Sorodna novica Orli težko zadrževali solze: "Poslovili smo se od legende"

O ocenah: Noben človek ne more biti 100-odstotno objektiven
V zadnjem delu sezone je bil nekajkrat res blizu zmage, enkrat so ga do najvišje stopničke ločile malo slabše sodniške ocene. Na trenutke se je zdelo, da so nekateri tekmovalci avtomatično aboninarni na boljše ocene, a Cene Prevc se s tem ne strinja: "Dve oceni vedno odpadeta, s tem se res dobi 'povprečnost'. Dejstvo pa je, da je pri sodnikih (pa še marsikje drugje) prisoten človeški faktor. Lahko se še tako trudiš biti objektiven, a noben človek ne more biti 100-odstotno objektiven. Sam bom morda čez nekaj let v sodniških vodah, na izobraževanjih nas učijo, na kaj moraš biti pozoren, zakaj in koliko odbijaš točke, ampak še vedno pride trenutek, ko se vprašaš, če je bil skok res za dvajsetico? Je bil res brez napake? So bili taki skoki tudi pred njim in bi si tisti zaslužili boljšo oceno? Na koncu je res težko ocenjevati."

Praviloma se čaka na boljši veter
Sam je sicer zagovornik vetrne izravnave, ki je prinesla veliko dobrega, v prvi vrsti dovoljuje izvedbo tekem, kjer je zaradi spreminjajočih razmer treba spremeniti zaletno rampo. Včasih je težava v tem, ko tekmovalca spustijo, čeprav bi moral za prevzem vodstva (krepko) popraviti rekord naprave. Cene Prevc se s to tezo strinja, a hkrati dodaja, da se v teh primerih praviloma počaka, da se veter vrne v predvideni koridor: "Smučarski skoki so pač šport, ki se dogaja v naravi, če imamo srečo, je veter ves čas tekme vsaj približno konstanten. To so res vrhunski pogoji za organizatorja, saj ni pomembna smer vetra, le da piha konstantno, ker imajo potem vsi tekmovalci enake pogoje. Vetrna izravnava še vedno ni popolna, to tudi nikoli ne bo, ker je preveč dejavnikov, ki se dogajajo po celotni skakalnici. Vedno pa pride do tega, da te bo ob boljšem vetru odneslo dlje in boš manj kaznovan, kot bi bil kaznovan s krajšim skokom in dodatkom točk ob slabem vetru."

Cene je prepričan, da žirija še posebej pazi na tiste skakalce, ki se bojujejo za globuse ali zmago v določenih seštevkih, kot je Planica 7: "Pazijo, da imajo vsi ti med seboj vsaj približno podobne pogoje."

Sorodna novica Peter (Prevc) Veliki, šampion, ki je postal legenda

Vsak brat je imel svoj slog tehnike
Slogi tekmovalcev so lahko precej različni. Cenetu sicer ni preveč estetski slog položaja 'smuči skoraj za ušesi', ki jo demonstrira njegov brat Domen: "Ta položaj je meni videti grd (smeh). Vsak človek je drugačen. Ko mi skakalci na sto metrov daleč vidimo nekoga v zraku, takoj vemo, kdo je kdo, to sploh velja za tiste, ki jih vidiš vsak dan. Vsak razvije svoj slog tehnike, vsak se postavi v zraku malo drugače in eden ni enak drugemu. To velja že, ko se pogleda nas brate, vsak je bil v zraku toliko drugačen, da bi po tehniki leta v zraku težko rekel, da smo 'prilezli iz istega legla'. Vsaka tehnika nekaj prinese, če pri nekomu opaziš, da določen položaj rok pri njem pomeni meter daljši skok, ga za to ne bi smel kaznovati, ampak ga še prej nagradiš."

V Planico pridejo vsi utrujeni
Vrhunec Petrovih nastopov v Planici je bil v petek, ki je dosegel 24. zmago. Po njej je bil videti precej utrujen, kar je brat razložil: "Ko tekmovalci pridejo v Planico, so za njimi že štirje meseci napornih tekmovanj in dolgih voženj. Ni ga skakalca, ki v Planico ne pride vsaj delno utrujen in ni pri polnih močeh, če ne drugače, tudi glava ni več 100-odstotna. A zaključek sezone je na domačih tleh, v Planico prideš utrujen, potem pa v četrtek vidiš tisto množico spodaj in za pet dni pozabiš, da je za tabo že cela sezona, nekako dobiš psihološki dodatek. Večina Slovencev v Planici bolje nastopa kot drugje, verjamem, da to velja tudi za Petra. V živo sicer nisem videl njegovega zmagovitega poleta, sem pa na kameri ujel trenutek, ko je ugotovil, da bo zmagal. Res je dal vse iz sebe, kar so se mu nabirale tekme, ko je bil vedno drugi."

Sorodna novica Hrgota: Peter je znamka. Gospod, ki je skoke v Sloveniji postavil na zemljevid.

Iskreno veselje ob zmagah drugih
Poseben čar so dali tudi njegovi tekmeci, pri katerih je bilo videti, da so mu vsi res privoščili zmago: "Na tekmi vsi tekmujemo drug proti drugemu, to velja tudi za slovenske fante. Na posamični tekmi se vsak bori zase in želi biti najboljši. Vsi fantje vemo, kaj smo morali narediti, ni preprosto, da sploh prideš v svetovni pokal. Tam se zaveš, da je okoli tebe 60 fantov, ki so na isti tekmi in v pripravah niso naredili nič manj, kot si naredil ti. Ko pride do uspeha, se enostavno zavedaš, kaj je dal zmagovalec skozi in mu zaradi tega tudi iskreno privoščiš, da je takrat uspel. Mogoče še rečeš nekaj v slogu 'danes je tebi uspelo, jutri pa te bom jaz nažgal,' ampak to je tisto, kar šport dela čudovit. Čeprav tekmujemo drug proti drugemu, si vesel, ko nekomu uspe, in mu iskreno privoščiš, ker veš, da ni ravno po juhi priplaval ali pa zadel sedmice na lotu. Je pa vseeno ta razlika, ko zmaga tvoj soborec iz ekipe, si še dodatno vesel, tako je bilo tudi pri meni, ko sta zmagovala Peter ali Domen."

Vedno je prvi dobil besedo
Katera lastnost je še odlikovala Petra? Cene odgovarja: "Zelo se je znal povezati z ekipo, predvsem zaradi svoje zgodovine, saj je bil najdlje zraven. Odkar se je poslovil Anže Semenič, je bil za štiri leta starejši od vseh posameznikov. Ko je prišlo do kakega dogovora med skakalci, je iz spoštljivosti vedno dobil prvo besedo. Največja razlika med nama pa je, da bom jaz na neko vprašanje odgovarjal dve minuti, Peter pa bo vse isto povedal v enem stavku (smeh)".

Sorodna novica Dolhar: Mali čudež, da je letalnica tako pripravljena

Za najdaljše polete se mora vse sestaviti
Letošnja Planica ni ponudila poletov čez 250 metrov, Cene je natančno razložil, kaj vse se mora zgoditi, da so rekordni poleti možni vsaj v teoriji: "Uskladiti se morajo vsi pozitivni dejavniki: na rampi mora biti skakalec, ki je tega sposoben, prava pa mora biti tudi sama termika. V Vikersundu je to lažje doseči, ker tam veliko pripomore gostota zraka, ki te drži v zraku. Letalnica je na samo stotih metrih nadmorske višine, zato je gostota zraka toliko večja, da skakalca veliko dlje drži v zraku. Planica leži na tisočih metrih, tu na 120-metrski skakalnici skačemo pri hitrostih okoli 96 km/h. Za primerjavo, v Erzumu je zelo podobna skakalnica, a leži na približno 2000 metrih nadmorske višine, tam moramo skakati s hitrostjo kot na letalnicah (tudi več kot 100 km/h), da dosegaš daljave kot na drugih napravah enake velikosti. V Planici letimo na termiki alpskih dolin, zjutraj mora biti zrak hladen, ko se pokaže sonce, se začnejo zrak in tla segrevati, takrat se začne po hribu navzgor zrak dvigati, in to ustvari tisti veter, ki nas potem ponese do rekordnih daljav."

Tehnika Nike zelo podobna moški tehniki
Gost se je razgovoril tudi o sestri Niki. Ko se je ona začenjala ukvarjati s skoki, se je svetovni pokal za ženske komaj rodil, a Cene je bil ves čas vajen ženske družbe: "Ko sem pri šestih letih prišel v klub, je bilo vedno kakšno dekle v ekipi, zato so bile ženske v skokih zame nekaj normalnega in običajnega. Nikoli ni bilo govora, da ne bi smela v skoke, imela je tako veliko željo, a smo jo zadržali še eno leto, da je šla vsaj v prvi razred, da so ji bili vsaj kakšni skakalni čevlji prav. Dva kolega moje generacije sta namreč začela že pri štirih letih, pa so jima morali dobesedno dajati časopisne papirje v skakalne čevlje, da jima niso padali iz nog. Nika je bila torej vedno z nami, hitro sem opazil zametke skokov, ki jih izvaja zdaj. Njena tehnika se že kar približa moškim skokom, a sama tehnika skoka moških in žensk je drugačna. Razlike izhajajo predvsem iz morfologije teles, ki sta si različni in zaradi tega se je počasi razvija malo drugačna tehnika, ki dekletom omogoča daljše skoke, vsak naredi kakšen gib malo drugače. Eno dejstvo pa ostaja enako, bolje ko preneseš telo iz počepa v prelet, bolje boš skočil. Letos sem videl nekaj njenih skokov, to tehniko je res osvojila, in to je naredilo razliko, da je včasih pometla s konkurenco."

Sorodna novica Nika Prevc tretja na "zadnji etapi", skupno pa velika zmagovalka zime

Sedma sila je sestavni del športa
Ob koncu je Cene razmišljal tudi o odnosu med športniki in mediji. Ko je Nika začela zmagovati, je tako prejel precej sporočil prijateljev in znancev: "Poslali so mi čestitke za Niko, hkrati pa dodali, da naj jo malo podučim o delu z novinarji. Vsem sem lepo pojasnil, da pred desetimi leti, ko sem imel sam prve stike z novinarji, se tudi sam nisem znašel pred mikrofonom. Pri Niki lahko zatrdim, da bodo leta in kilometrina prinesli izkušnje, da bo tudi sedmi sili podala odgovore, ki jih bodo veseli in jih bodo lahko dobro uporabili za svoje prispevke. Prišlo je do tega hipnega rezultatskega preskoka, ta del bo morala v sebi še razviti. Sedma sila je sestavni del športa in tista, ki dobesedno poda tvoje uspehe, da ljudje sploh vedo zanje in na koncu pride do začaranega kroga. Tudi Nika se tega zaveda, in verjamem, da ji bo jezik zelo v kratkem stekel. Na samem začetku dam lahko malo kritike na kakšne novinarje, ki so takrat videli, da ji je zelo težko, takrat bi lahko poskušali pristopiti malo bolj prijateljsko in ji v začetku pomagati. Moram pa pohvaliti Polono Bertoncelj, v trenutku, ko je Nika osvojila kristalni globus, je bila polna vsega in ni bila sposobna podati izjave. Polona je sama ustavila pogovor in ji 'dovolila', da se umakne, le prosila jo je, naj se vrne, ker ob takem uspehu pa res potrebuje njeno izjavo. Potem je nastal res zelo lep prispevek, ko se je še sama zjokala pred mikrofonom ... No, ko tole zdaj razlagam, tudi v meni vrejo čustva. Sanje male deklice so postale resničnost."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, kjer je govor še o naslednjih temah:
− V čem sta si podobna in v čem različna Peter Prevc in Petra Majdič
− Potek sodniškega izobraževanja.
− Pozitivno ozračje v slovenski reprezentanci.
− Zakaj so vsi Petru privoščili (zadnjo) zmago.
− Kaj je prineslo zmanjšanje kvote za najboljše ekipe v svetovnem pokalu.
− Ali je padec v Ruki vplival na Petrove nastope.
− Zakaj je v šali 'nadrl' Hubra.
− Primer Rogliča in Hubra: Koliko časa vztrajati med elito.
− Zakaj tekmovalcem v zimskih športih toliko pomeni veliki kristalni globus.
− Bogat kader in bazen ženske reprezentance.
− Zakaj se je vrgel v gostilništvo.
− Zanimivost o številki (1)36.