Peter Prevc je poskrbel za skakalno evforijo. Že v Bischofshofnu je bilo nekaj tisoč slovenskih navijačev, ki so v podobnem številu proslavili tudi naslov svetovnega prvaka na Kulmu, pika na i pa je bila Planica, kjer je bil pravi športni praznik. Foto: BoBo
Peter Prevc je poskrbel za skakalno evforijo. Že v Bischofshofnu je bilo nekaj tisoč slovenskih navijačev, ki so v podobnem številu proslavili tudi naslov svetovnega prvaka na Kulmu, pika na i pa je bila Planica, kjer je bil pravi športni praznik. Foto: BoBo
Planica je znova navdušila
Peter Prevc: »Hvala za spodbudo in do prihodnjič«
Kako se je odvila Prevčeva sanjska sezona?

še eno zmago Petra Prevca, zmagovalca svetovnega pokala in lastnika številnih rekordov.

23-letni šampion iz Dolenje vasi je poskrbel za najdominantnejšo sezono v zgodovini tega športa. Kot prvi do zdaj je osvojil vse lovorike, slavil na vseh vrhuncih sezone, obenem pa postavil še nekaj mejnikov. Dobil je več kot polovico letošnjih tekem, kar 15, kar je rekord po številu zmag v eni sezoni. Rekordna je tudi bera točk (2.303) in tudi število uvrstitev na zmagovalni oder (22).


"Bil sem močan in konstanten"

Po dveh drugih mestih v svetovnem pokalu je kot drugi Slovenec – Primožu Peterki je to uspelo dvakrat – osvojil veliki kristalni globus, še tretjič zapored je tudi lastnik malega kristalnega globusa za seštevek poletov, ob tem je po Robertu Kranjcu postal še svetovni prvak v poletih, kar mu je uspelo na Kulmu, dobil pa je tudi prestižno novoletno turnejo, s čimer so od slovenskih skakalcev do zdaj lahko pohvali le Peterka. Že prej je bila njegova vitrina polna lovorik in medalj s svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger, zdaj pa jo je še oplemenitil z zlatimi in kristalnimi nagradami.

"Res je bilo letos lepo. Veliko se je zgodilo. Čez celo sezono sem bil močan in konstanten. Taka sezona se bo težko še kdaj zgodila," so bile prve besede Prevca na novinarski konferenci po koncu naporne in dolge, a zato izjemno uspešne sezone. Imenitno zimo je sklenil na popoln način – z zmago v Planici, kjer je v treh dneh dvakrat stopil na najvišjo stopničko, v petek zasedel drugo mesto za Kranjcem, v soboto pa bil z ekipo prav tako drugi: "Nedeljska tekma v Planici je bila prva v štirih dneh, ki mi je uspela tako, kot sem sposoben. Naredil sem dva dolga poleta in brez kakršnega koli kriljenja. Brez večjih težav sem ju opravil. Sem užival."

Planica v slogu celotne sezone
Prevc je z nepozabnimi dosežki poskrbel za skakalno evforijo v Sloveniji in praktično so trenutno skoki šport številka ena v državi. Izjemno zanimanje je bilo tudi za tekme v Planici, kjer so na treh posamičnih in eni ekipi preizkušnji lahko navijači spodbujali orle in se poklonili neverjetni Prevčevi sezoni. Na nedeljskem finalu jih je bilo kar 33.000, v štirih dneh pa skupaj 110.000: "Izplačalo se je počakati to Planico. Vse je bilo res izjemno. Tako kot se je vsa sezona odvila, se je tudi letošnja Planica. Bilo je izvrstno. Lani smo imeli dež na podelitvi. Simbolično. Letos je bilo sončno in res lepo."

Slovenija na posamičnih preizkušnjah pod Poncami že šest tekem zapored ne pozna poraza. Od tega je štiri tekme dobil Prevc, ki mu je na odru za zmagovalce znova družbo delal Kranjec, ki je poletel na drugo mesto. Najizkušenejši v slovenski reprezentanci, ki je v petek premagal Prevca, je skozi vso sezono proslavljal Petrove uspehe. Tako je bilo tudi v nedeljo, ko je v iztek pritekel z veliko orlovo glavo – idejo zanjo je dobil Robi sam –, nato pa skočil Petru v objem, dobitnika velikega kristalnega globusa kar podrl na tla in ga zalil s penino.

Čustveni trenutki v izteku
"Celotno presenečenje v izteku je uredil Robi. On je tisti, ki se spomni take stvari. Bilo je lepo,
" je dejal nasmejani Prevc, ki je v družbi Kranjca in Anžeta Laniška v izteku skupaj z gledalci zapel "a capella" Zdravljico, nato pa na podelitvah še trikrat poslušal himno v čast svojih dosežkov: "Vse skupaj je bilo zelo čustveno. Še preden sem prišel do izteka, je bilo veliko teh občutkov in trenutkov. Najprej me je Robi podrl in me pošprical s penino, potem smo skupaj brez glasbene podlage zapeli himno. Ne vem, koliko športnikov je bilo deležnih takih trenutkov."

Zdaj čaka Petra zaslužen dopust, nato pa se bodo misli usmerile k naslednji sezoni, ko se bodo začele naporne priprave: "Zavedam se, da bo velik pritisk. Če je potreboval en človek toliko časa, da je postavil te rekorde, se z razlogom ne zgodijo vsako leto in ne moreš pričakovati, da bo vsako leto tako. Zdaj mi jih je uspelo postaviti. Biti vsako sezono rezultatsko tako spredaj, je pa zelo težko. Če bom drugo leto skakal tako kot letos, bom v ospredju. Ostajajo pa izziv. Ves čas je pa treba napredovati. Šport se razvija, skoki se razvijajo, vsako leto so tekme z nižjih zaletišč, kar pomeni, da se tehnika razvija."

Planica je znova navdušila
Peter Prevc: »Hvala za spodbudo in do prihodnjič«
Kako se je odvila Prevčeva sanjska sezona?