Pred dvema letoma je Peter Prevc na Kulmu dosegel prvo zmago za svetovni pokal, zdaj pa je na avstrijski letalnici osvojil še prvo zlato medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Pred dvema letoma je Peter Prevc na Kulmu dosegel prvo zmago za svetovni pokal, zdaj pa je na avstrijski letalnici osvojil še prvo zlato medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Janus in Frank o velikem uspehu Prevca
Svetovni prvak navdušil tudi avstrijske navijače
Prevc tokrat poziral s pravim orlom
Pogovor s svetovnim prvakom Prevcem
Podelitev medalj najboljšim na Kulmu
Romanje slovenskih navijačev na Kulm

Kmalu bo zmanjkalo presežnikov za opis izjemnih skokov in poletov slovenskega šampiona. Letos Prevc v skakalni karavani blesti in za zdaj nima prave konkurence. Prepričljivo vodi v svetovnem pokalu, kjer je nanizal že sedem zmag, zablestel pa je tudi na obeh vrhuncih sezone, novoletni turneji in svetovnem prvenstvu v poletih. Kot drugi Slovenec je osvojil prestižni tekmovanji. V Bischofshofnu je ponovil 19 let star uspeh Primoža Peterke, na Kulmu pa dosežek kariere Roberta Kranjca izpred štirih let.

Po dveh globusih v poletih še svetovni prvak
"Bil je lep dan. Morda je bilo malce čudno, ko v zabojniku izveš, da si svetovni prvak. Vesel sem, da mi je uspel tak polet in sem obstal na nogah ter izničil razliko do Gangnesa. Zelo sem zadovoljen," je nov velik uspeh v karieri opisal 23-letni skakalec iz Dolenje vasi, ki je že pred dvema letoma v Harrachovu odlično letel, bil na treningih najboljši, nato pa na tekmi, ki je imela dve seriji, zasedel tretje mesto. Po dveh zaporednih malih kristalnih globusih v razvrstitvi poletov je zdaj še na svetovnem prvenstvu dokazal, da je trenutno najboljši letalec na svetu.

Ves čas je Prevc na Kulmu izjemno daleč letel. Sijajen je bil njegov poskus v petkovi prvi seriji, ko je z 243 metri postavil rekord avstrijske letalnice. Nato je pri drugem poletu naredil manjšo napako in – tudi zaradi slabših ocen pri prvem poletu, ko je zaradi ekstremne daljave sonožno pristal – za dobro točko zaostal za Kennethom Gangnesom.

Po petku je bil v mislih telemark
Norvežan je že v sobotni poskusni seriji vrgel rokavico, a pri 238 metrih ni zdržal na nogah. Nato pa tretja serija in epski zaključek. Stefan Kraft, ki je skočil na tretjo stopničko, je odlično opravil svojo nalogo, toda Prevc je s še enim sijajnim poletom debelo preskočil zeleno črto, znova pristal v dno letalnice in tokrat celo poskušal narediti telemark. Na koncu je še za meter popravil kulmski rekord. Polet 244 metrov in poskus telemarka sta spominjala na lanski planiški fenomenalni polet, ko je z 248,5 metra postavil rekord nove velikanke pod Poncami, ko je v dnu letalnice bratov Gorišek celo "zalepil" telemark in postavil piko na skoraj popolnem poletu.

"Glede na to, da sta v petek ravno točka ali dve zmanjkali od sodnikov, je bilo v glavi, da če malce lepše nakažeš telemark, ali pa če se malo bolj na nogah odpelješ, lahko pri vsakem sodniku dobiš 0,5 točke, kar je 1,5 točke in je že dovolj. Na srečo je bil počasen sneg. Tako me je malce zaviralo in sem lahko obdržal ravnotežje. Bilo je lažje pristati kot v petek," je dejal Prevc. Nato je tudi Gangnes daleč letel, a je norveški tekmovalec vendarle moral priznati premoč letos najboljšemu skakalcu zime.

Vesel, da je lahko pozdravil navijače
Že takoj po poletu sta nova najboljša letalca na svetu, ki sta na Kulmu uprizorila izjemen dvoboj, udarila s pestmi: "Kar debelo sem pogledal, ko je pokazalo, koliko mora skočiti, da me premaga. Praktično bi moral tudi on skočiti rekord. Res je, da smo s Kennethom malce bolj povezani kot s kom drugim in te čestitke so potem pogostejše."

"Veliko dela je bilo s tem, da sem pristal. Ko prideš čez prelet in vidiš, kako daleč je tista črta, si samo rečeš, upam, da bo dober veter. Na manjših skakalnicah odskočiš in v večini veš, kam boš skočil, tu pa še kar nekaj časa čakaš, kako te bo veter potegnil in koliko hitrosti boš razvil. Predvsem sem bil vesel, da sem lahko pristal in pozdravil navijače," je zmagoviti in rekordni polet opisal Prevc.

Želel, da bi bila tudi četrta serija
Vremenske razmere so že ves konec tedna na letalnici med vasicama Bad Mitterndorf in Tauplitz zahtevne. "Meteorološke napovedi so bile nekako jasne. Pripravljen sem bil, da bo tekma. Me ni skrbelo. Zjutraj sem pogledal in videl, da je kar precej novega snega. Rekel sem si, če zapade toliko snega in ni zametov, potem ni veliko vetra in to potrebujemo," je na sobotno tekmo upal Prevc, kot je tudi upal, da bo četrta serija, čeprav je vodil, in to z "le" dobrimi tremi točkami: "Želel sem si tudi četrte serije. Vsak skakalec želi imeti čim več poletov. Vem, da sem v dobri formi in da bi se lahko izšlo. Da bi bilo končno izpeljano svetovno prvenstvo v celoti."

Že v Bischofshofnu je več tisoč slovenskih navijačev slavilo Petrovo zmago in tudi na Kulm je pripotovalo ogromno slovenskih ljubiteljev skokov, ki so glasno spodbujali slovensko četverico in prešerno proslavili Prevčev naslov svetovnega prvaka: "Bilo je čustveno. Kar zmrazilo me je, ko sem poleg instrumentala himne slišal še vokalno izvedbo od navijačev. Lepo je, da jih je toliko prišlo in da se jim skakalci lahko oddolžimo, saj smo bili vsi Slovenci med 12. Vesel sem, da imajo skoki toliko podpore. Razmerje zastav je bilo 1:1 v korist Slovenije (smeh)."

Najraje leti pod Poncami
Prav zaradi slovenskih navijačev Prevc tudi najraje nastopa v Planici. Na vprašanje, ali lahko primerja največje tri letalnice na svetu, je dejal, da se na vsaki da leteti prek 240 metrov, in to mu je tudi na vsaki uspelo. Vsaka je malce drugačna, je dodal, in na nobeni ni prostora za najmanjše napake. Prevc je v Vikersundu kot prvi preletel 250 metrov, obenem pa je še rekorder planiške in kulmske velikanke. Je tudi edini, ki je do zdaj kar šestkrat letel čez 240 metrov.

A pravega premora - kot že vso sezono - ni. Že v nedeljo čaka Petra skupaj z reprezentančnimi kolegi še ena velika tekma, saj bo na moštveni preizkušnji Slovenija v krogu najožjih favoritov: "Štirje smo imeli nalogo, da vsak po svoje pride do medalje. Zdaj moramo to narediti še skupaj, da izpolnimo Goranov cilj. Slovenci smo bili že pred kakšnim prvenstvom favoriti, pa se nam ni izšlo. Zato samo upam, da se bomo lepo umirili in odskakali po svojih zmožnostih."

S Kulma

Janus in Frank o velikem uspehu Prevca
Svetovni prvak navdušil tudi avstrijske navijače
Prevc tokrat poziral s pravim orlom
Pogovor s svetovnim prvakom Prevcem
Podelitev medalj najboljšim na Kulmu
Romanje slovenskih navijačev na Kulm