Zlata orla. Lovorika za zmago na novoletni turneji v rokah slovenskega zlatega orla, Petra Prevca. Foto: EPA
Zlata orla. Lovorika za zmago na novoletni turneji v rokah slovenskega zlatega orla, Petra Prevca. Foto: EPA
Prevc: Zadnje noči so bile vse daljše
Prevčeva pot do zlatega orla
Podelitev priznanj najboljšim v Bischofshofnu
Prevc: Vzdušje kot ob koncu sezone v Planici
V Dolenji vasi bučno proslavili Prevčevo zmago
Nastopi zadnjih treh skakalcev v Bischofshofnu

V velikem slogu je Prevc osvojil turnejo štirih skakalnic. Po smoli z razmerami na prvi postaji v Oberstdorfu, kjer je zasedel tretje mesto, je z izvrstnimi nastopi dobil naslednje tri tekme in v skupnem seštevku zanesljivo slavil v boju za zlatega orla kar za 26,5 točke. V karieri je bil že dvakrat drugi v razvrstitvi za veliki kristalni globus, v vitrino je pospravil že dva mala globusa v specialnem seštevku poletov, osvojil srebrno in bronasto medaljo na olimpijskih igrah ter na svetovnem prvenstvu, a zdaj je prvič stopil na vrh enega izmed vrhuncev smučarskih skokov. Zato je ta uspeh označil za največjega v karieri: "Tega zlatega orla bi postavil kar na vrh svoje karierne piramide, medalje pa bi dal za trdne temelje. Nekateri dajo na vrh strehe petelina, jaz dam pa orla."

Trenutno zanesljivo skakalna številka ena
V karieri je vedno šel korak za korakom. Dosegel je že številne omenjene odmevne izide, zdaj pa je stopil na sam vrh in dokazal, da je šampion in trenutno brez dvoma z naskokom številka ena svetovnega skakanja. Goran Janus je po koncu novoletne turneje dejal, da v trenerski karieri še ni videl tako dominantnega skakalca, a je Prevc ostal skromnejši: "Schlierenzauer je bil izjemno suveren. Svojčas je bil Malyzs izjemen. Tudi lani je bil Freund devet tekem skoraj nepremagljiv. Treba je poskrbeti, da taka forma čim dlje traja."

Njegovi skoki so bili zares vrhunski. Četudi je bil na treningih kdaj še malce zadržan, pa je zablestel, ko je bilo to najpotrebneje. Na mizi je eksploziven, v zraku miren in kot ptica ter izjemno eleganten pri doskoku, ko tudi pri skokih "v poden" dela šolske telemarke. Vsi tekmeci in skakalni strokovnjaki se strinjajo, da je trenutno pač razred zase. Zdaj dominira, a ne gleda daleč v prihodnost in si ne postavlja ciljev. V skupnem seštevku ima po 11 tekmah neverjetnih 924 točk in že 205 točk prednosti pred Severinom Freundom, vendar o boju za zmago v svetovnem pokalu ne razmišlja. Letos je nanizal že šest zmag in le enkrat ni stal na odru za zmagovalce.

Zdaj je začel z zlatim paketom
V tej zimi je zares neverjeten. Na primer, doslej je vse zmage v karieri dosegel po novoletni turneji. "Nočem imeti nobene meje in cilja. Želim le eno pot, ki se vzpenja in se ne konča," se s prihodnostjo ne obremenjuje 23-letnik iz Dolenje vasi. Lani je po tretjem mestu na turneji dejal, da je končal "začetni paket" uspehov, zdaj pa je na neki način začel novega, zlatega. Ob tem se je le namuznil: "Recimo, da je na vrsti. Se bo zgodil ali ne, bo pa čas povedal."

Najboljši skakalec letošnje zime ves čas le poudarja, da se osredotoča na naslednji skok. Ta ga čaka v Willingenu. Pravega počitka ne bo, saj je že dan po koncu turneje na vrsti selitev v to nemško skakalno središče, kjer je konec tedna namenjen novim tekmam: "Naslednji cilj je Willingen. Zame je cilj le naslednji skok in da skačem na visoki ravni. Le z dobrimi skoki lahko uživaš v tem športu. Willingen bo fizično in psihično naporen. Zdaj vsi govorijo, kaj mi je uspelo, a tam gre vse od začetka. Vsi bomo na ničli."

Ves čas skušal ostati miren
Prevc je bil vedno psihično izjemno močan, a pod težo takega uspeha je tudi on čutil pritisk in ni mogel ostati miren. "Bolj kot je šlo proti koncu, večja bedarija bi bila, če ne bi dobil turneje. Prav zaradi tega je bilo vedno v glavi, da moram iti počasi, a zanesljivo. Počasi in umirjeno sem šel na skakalnico, potem na skok, pristal in se zatem veselil. Smo že videli, da se je kdo prehitro veselil, pa je potem padel in izgubil preveč točk."

Na turnejo je prišel kot glavni favorit in s tremi zaporednimi zmagami, a se na prvi tekmi ni izšlo po načrtih. Tako mu je Freund preprečil ponovitev pokra Svena Hannawalda iz leta 2002, a je šel nato po poti Janneja Ahonena iz leta 2005 in Wolfganga Loitzla iz leta 2009, ko jima je uspel hat-trick novoletnih zmag: "Najtežji skok je bil tisti prvi v Oberstdorfu. Garmisch je presenetljivo lahkotno šel čez. Ena rutina pride v podzavest, da si lahko osredotočen. V Bischofshofnu pa je tako dolg nalet, da je težko ostati potrpežljiv, in je bilo naporno."

Po Peterki prvi Slovenec z zlatim orlom
Dan pred odločilno tekmo je priznal, da je težko zaspal. Nespečnost ga je mučila tudi jutro pred tekmo v Bischofshofnu, kjer pa je že s skokoma v poskusni in prvi seriji potrdil naskok na ponovitev uspeha Primoža Peterke iz leta 1997: "Skoki so bili zares vrhunski. Prvi dan nisem bil zadovoljen s tem, kar se mi je dogajalo čez prelet in v nadaljevanju faze. Na tekmi pa se je lepo izteklo in je bilo vse super."

S sijajnim zadnjim skokom, ko je pristal pri 142,5 metra, pa je z 12. zmago v karieri v velikem slogu dokončno potrdil drugo slovensko zmago na novoletni turneji, prvo na skakalnici Paula Ausserlaitnerja, in prekinitev sedemletne vladavino Avstrijcev na turneji: "Zadnji skok se je še bolj počasi odvijal kot tisti prej. Nalet se je zdel še daljši. Sedem osmin je v odstotkih že kar precej narejenega, a veš, da gredo ti odstotki hitro v ničlo, če ga polomiš. To se je v Bischofshofnu že dogajalo. Malce prej ali pozneje bi odskočil in ne bi uspelo. Bolj kot gre proti koncu, težje je."

Nepopisni občutki v izteku
Po prihodu v iztek sta ga najprej na rame dvignila Robert Kranjec in Anže Lanišek, sledilo pa je slavje s približno pet tisoč slovenskimi navijači: "Nisem vedel, ali sem v Planici ali v Avstriji. Bilo je res lepo. Mislim, da je bilo več kot polovica zastav slovenskih. Sredi Bischofshofna je bila prava slovenska provinca. Lahko se samo zahvalim vsem, ki so prišli. Vedel sem, da jih bo veliko, a si nisem mislil, da jih bo toliko."

"Vrhunsko. Poslušati Zdravljico in potem še občinstvo zapoje ... Zares izjemno," je dvojno igranje slovenske himne opisal Prevc in za konec še dodal: "Odvalil se mi je zares velik kamen od srca. Bilo je neverjetno. Težko opišem. Deset dni si na trnih. Vsi ti govorijo, da boš dobil turnejo, in ko ti uspe, je to nepopisen občutek."

Iz Bischofshofna

Prevc: Zadnje noči so bile vse daljše
Prevčeva pot do zlatega orla
Podelitev priznanj najboljšim v Bischofshofnu
Prevc: Vzdušje kot ob koncu sezone v Planici
V Dolenji vasi bučno proslavili Prevčevo zmago
Nastopi zadnjih treh skakalcev v Bischofshofnu